Θεόφιλος Παγιάτης (ΠΟΒΑΣ): «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» Κουφώματα αλουμίνιου

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, Θεόφιλος Παγιάτης παραθέτει τον οδηγός για επιλογές ποιότητας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης με βάση το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ».

Η αντικατάσταση των κουφωμάτων στα κτίρια, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου προγράμματος «εξοικονόμηση κατ΄οίκον ΙΙ» έρχεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των χιλιάδων ιδιοκτητών, που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, των τεχνικών συμβούλων μηχανικών και της κατασκευαστικής αγοράς, καθώς τα κουφώματα, αφενός μεν αποτελούν μία από τις βασικές επιλέξιμες παρεμβάσεις για την βέλτιστη ενεργειακή θωράκιση και αναβάθμιση των κτιρίων αφετέρου δε οι σωστές επιλογές κουφωμάτων δεν είναι αυτονόητες και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, έρευνα, γνώση και κριτήρια.

Αυτό διότι:

 • Υπάρχουν στην αγορά  κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και υψηλών προδιαγραφών, με εγγυημένες εφαρμογές και αποτελέσματα αλλά ταυτοχρόνως
 • Η ίδια αγορά των κουφωμάτων είναι «αθωράκιστη» και από το 2010 αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλητικές ενέργειες εμφάνισης φαινομένων παράνομης εισαγωγής κουφωμάτων χαμηλής ποιότητας με πλαστά παραστατικά η πιστοποιητικά

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟBΑΣ) κος Θεόφιλος Παγιάτης, απαντά σε όλες τις κρίσιμες πτυχές του ερωτήματος «Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε κουφώματα αλουμίνιου» και ταυτοχρόνως παρουσιάζει τι προβλέπεται στο νέο «εξοικονόμηση κατ΄οίκον ΙΙ» για την αντικατάσταση των κουφωμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, μεταξύ άλλων για την σωστή επιλογή των κουφωμάτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επιλογή πιστοποιημένου κατασκευαστή, στην επιλογή προϊόντων που διαθέτουν την εφαρμογή Συστημάτων Ελέγχου Παραγωγής ή ISO, ώστε να  τους επιτρέπουν να εναποθέτουν στα κουφώματα αλουμινίου την απαραίτητη σήμανση CE, στην ύπαρξη γραπτής εγγύησης και δίνει οδηγίες, τονίζοντας τη σημασία της ετήσιας συντήρησης των κουφωμάτων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε κουφώματα αλουμινίου

Το αλουμίνιο ένα πλήρως ανακυκλώσιμο προϊόν ανήκει στα ελαφριά μέταλλα και είναι κατάλληλο για κατασκευές κουφωμάτων μικρών ή μεγάλων διαστάσεων με διάρκεια ζωής, χωρίς την απαίτηση ιδιαίτερης συντήρησης.

Ενισχύει την ελληνική οικονομία αφού υπάρχει η δυνατότητα, όλα τα στάδια παραγωγής, από την εξόρυξη της πρώτης ύλης (βωξίτης) ως την κατασκευή των τελικών προϊόντων (κουφώματα) να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας.

Οι πόρτες, τα παράθυρα, τα υαλοπετάσματα καθώς και τα συστήματα σκίασης από αλουμίνιο, ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής προσφέροντας υψηλούς δείκτες θερμομόνωσης, εξαιρετικά επίπεδα ασφάλειας, υψηλή αισθητική, ηχομόνωση, λειτουργικότητα και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης.

Πώς θα διασφαλίσουμε όμως ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα επιλέξει τον κατάλληλο κατασκευαστή συστημάτων αλουμινίου, προκειμένου να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα τα οποία ίσως προηγουμένως αντίκρισε σε εκθεσιακούς χώρους και τον ενθουσίασαν;

Η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υποψήφιοι αγοραστές κουφωμάτων, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και τις προσδοκίες τους από την τοποθέτηση νέων κουφωμάτων αλουμινίου στο ακίνητό τους.

Εναπόκειται λοιπόν σε ένα μεγάλο βαθμό στον επαγγελματία κατασκευαστή ή πωλητή, να αντιληφθεί πλήρως τις ανάγκες και τις προσδοκίες του υποψήφιου αγοραστή κουφωμάτων αλουμινίου κατά την διάρκεια της πώλησης και να επισημάνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα που θα έχει ο χρήστης από την χρήση των νέων κουφωμάτων αλουμινίου, πάντα σε σχέση με την θέση του ακινήτου και τις απαιτήσεις του.

Σημαντικό είναι από την αρχή να γίνει σαφής η ύπαρξη γραπτής εγγύησης, η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας κατά την πώληση καθώς  και η πλήρης τεχνική περιγραφή των προϊόντων με κατανοητό τρόπο.

Οι πιστοποιήσεις τόσο των προϊόντων όσο και της αποδεδειγμένης επάρκειας του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου, καθώς των διαδικασιών που εφαρμόζει και των συστημάτων ποιότητας, έχουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα και στη διασφάλιση – προστασία του αγοραστή. Οι επαγγελματίες κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου διαθέτουν τεχνογνωσία και διασφαλίζουν το αποτέλεσμα με την εφαρμογή Συστημάτων Ελέγχου Παραγωγής ή ISO που τους επιτρέπουν να εναποθέτουν στα κουφώματα αλουμινίου την απαραίτητη σήμανση CE.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο κατασκευαστής θα πρέπει να παραδίδει στον καταναλωτή τη δήλωση επίδοσης των προϊόντων και την εγγύηση (2 έτη τουλάχιστον), η οποία θα καλύπτει τόσο την κατασκευή όσο και την τοποθέτηση των συστημάτων αλουμινίου.

Ο καταναλωτής οφείλει να εξετάζει προσεκτικά την ύπαρξη πιστοποιητικών του προμηθευτή κουφωμάτων αλουμινίου και την αναφορά των προσυμφωνημένων ιδιοτήτων των προϊόντων στην απαραίτητη σύμβαση έργου.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον αγοραστή ως προς την κατανόηση της περιγραφής των κουφωμάτων που πρόκειται να παραλάβει, ώστε να μην γίνει σύγχυση με μη προσυμφωνημένες ιδιότητες, οι οποίες προβάλλονται στο πλαίσιο σχετικής διαφήμισης.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι την ευθύνη για την ποιότητα των κουφωμάτων και της εγκατάστασης τους την φέρνει ο κατασκευαστής. Συνεπώς η όποια επιλογή εταιρείας παραγωγής προφίλ από μόνη της, δεν διασφαλίζει την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής συστημάτων αλουμινίου έχουν κάνει σημαντικά βήματα και διαθέτουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και ποιότητας προϊόντος, όπως και οι βιοτεχνίες παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου και υαλοπετασμάτων. Τα τελευταία χρόνια λόγω των ενεργειακών απαιτήσεων του κτιριακού τομέα οι κατασκευαστές έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στα κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με στόχο πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τα υψηλά επίπεδα  ασφάλειας λόγω των απαιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Η επιλογή του κατασκευαστή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο βαθμό αξιολόγησης της ικανοποίησης του καταναλωτή από την εγκατάσταση των πορτών, παραθύρων αλουμινίου και υαλοπετασμάτων στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας του. Για τον λόγο αυτό ο καταναλωτής οφείλει να αναζητά τους πιστοποιημένους κατασκευαστές και όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, που προσδίδουν κύρος και αξιοπιστία σε έναν σύγχρονο επαγγελματία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία – ΠΟΒΑΣ, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών και στην ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών έχει εκδώσει ένα συνοπτικό τεχνικό εγχειρίδιο ελέγχου ποιότητας κατασκευής και τοποθέτησης συστημάτων αλουμινίου, στο οποίο μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι αγοραστές (povas.gr). Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να βάλουμε φρένο στην παραπληροφόρηση των καταναλωτών και να ενισχύσουμε την ορθή λειτουργία της αγοράς .

Η επιλογή του κατασκευαστή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο βαθμό αξιολόγησης της ικανοποίησης του καταναλωτή από την εγκατάσταση των πορτών, παραθύρων αλουμινίου και υαλοπετασμάτων στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας του. Για τον λόγο αυτό ο καταναλωτής οφείλει να αναζητά τους πιστοποιημένους κατασκευαστές και όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, που προσδίδουν κύρος και αξιοπιστία σε έναν σύγχρονο επαγγελματία.

Η σημασία του ζητήματος είναι εξαιρετικά επίκαιρη και προφανώς για την Ελληνική αθωράκιστη αγορά, η οποία από το 2010 αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλητικές ενέργειες εμφάνισης φαινομένων παράνομης εισαγωγής κουφωμάτων χαμηλής ποιότητας με πλαστά παραστατικά η πιστοποιητικά, τα οποία δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές και δε συνοδεύονται από εγγυήσεις δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανασφάλειας στην αγορά αφού δυστυχώς επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο την χαμηλή τιμή. Σε πολλές περιπτώσεις η εγκατάσταση γίνεται από αλλοδαπά συνεργεία και αυτό δεν παρέχει καμία ασφάλεια στον καταναλωτή σε περίπτωση προβλημάτων από την κατασκευή ή την εγκατάσταση των συστημάτων αλουμινίου.

Τα σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου έχουν υψηλές προδιαγραφές και αρκετά πλεονεκτήματα ώστε να καλύπτουν πλήθος σχεδιαστικών απαιτήσεων για μικρά η μεγάλα οικοδομικά ανοίγματα σε διάφορα σχήματα, δίνοντας μια ευελιξία στους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες, λόγω της στιβαρότητας των προφίλ αλουμινίου από τα οποία κατασκευάζονται και της δυνατότητας πολλών αξιόπιστων χρωματικών επιλογών, ακόμη και διχρωμίας (εξωτερική-εσωτερική πλευρά). Το αλουμίνιο είναι ένα φιλικό υλικό προς το περιβάλλον (ανακυκλώνεται σε ποσοστό 95%) οικολογικό προϊόν, το οποίο ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν εκπέμπει επικίνδυνα αέρια. Αυτό το καθιστά άκαυστο για τους κανονισμούς αντοχής στην φωτιά και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό λόγο για τον οποίο τα κουφώματα αλουμινίου είναι πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών.

Επίσης είναι σημαντικό και αυξάνει την διάρκεια ομαλής λειτουργίας των κουφωμάτων να γίνεται ετήσια συντήρηση, η οποία πολλές φορές προβλέπεται από την σύμβαση έργου κατά την αγορά των κουφωμάτων αλουμινίου και αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της εγγύησης.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι το επίπεδο ποιότητας των προσφερομένων προϊόντων και των υπηρεσιών από τον κλάδο των δομικών κατασκευών αλουμινίου είναι υψηλό και σε αρκετά προσιτές τιμές, αρκεί ο καταναλωτής να απευθύνεται σε πιστοποιημένους και εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Σε κάθε περίπτωση εμείς από την πλευρά μας επειδή πολλές φορές γίναμε αποδέκτες παραπόνων από ιδιώτες, ενημερώνουμε τους καταναλωτές ως Πανελλήνια Ομοσπονδία σε κάθε ευκαιρία, προκειμένου να αποφύγουν φαινόμενα παραπληροφόρησης και εξαπάτησης με δυσάρεστες  συνέπειες για όλους μας.

Τα Κουφώματα στο πρόγραμμα εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II

Στις 08/02/2018 υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ». Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος ισχύουν τα παρακάτω:

 • Επιλέξιμες Κατοικίες & Εισοδηματικά κριτήρια Ωφελούμενων

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δε χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης (πριν την υποβολή της αίτησης) εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), του προσώπου που τη χρησιμοποιεί
 • Υφίσταται νόμιμα
 • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ
 • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:

 1. Έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία
 2. Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του παρακάτω Πίνακα

Πίνακας 1

Τα ποσοστά επιχορήγησης αφορούν στον τελικό επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου. Στην 7η κατηγορία δεν χορηγείται επιχορήγηση αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου. Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στην 7ηκατηγορία χωρίς την επιλογή δανείου.

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, η πρόταση (συνδυασμός παρεμβάσεων) για ενεργειακή αναβάθμιση, που θα υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:

 • Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 και 2 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων)
 • Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 3 έως 7 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων)

Κάθε Ωφελούμενος μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση. Επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/ αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία. Η υποβολή της αίτησης γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος exoikonomisi.ypen.gr, επιλέγοντας στην αίτηση εάν επιθυμεί χορήγηση δανείου καθώς και το χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του ΠΕΑ (Α’ ΠΕΑ) της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας). Μέρος των παρεμβάσεων δύναται να πραγματοποιηθούν και πριν από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, με αποκλειστική ευθύνη του Ωφελούμενου.

Η υποβολή αιτήσεων αρχίζει στις 08/03/2018 και απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στην εφαρμογή TAXISnet. Τα έργα των Ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα εννέα (9) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά μονοκατοικία/διαμέρισμα τις 25.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Στην περίπτωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία, το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει και την αναλογία των κοινοχρήστων.

 • Επιλέξιμες Παρεμβάσεις – Αντικατάσταση Κουφωμάτων

Βάσει των απαιτήσεων του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, η παρέμβαση αφορά κατά βάση σε αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων (συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης τους και των εργασιών που απαιτούνται για την τελική διαμόρφωση του δομικού στοιχείου) με θερμομονωτικά/ θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη επίσης είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). Στην κατηγορία αυτή γίνονται αποδεκτές και συμπληρωματικές (και όχι αυτοτελείς) δαπάνες για σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης (τέντες, εξώφυλλα, ρολά, κλπ).

Για τον έλεγχο των ανωτέρω απαιτήσεων θα πρέπει τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις παρεμβάσεις να φέρουν πιστοποίηση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους. Επιπρόσθετα, τα δομικά υλικά θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE.

 • Κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής (Ίδια κεφάλαια – Τραπεζικός δανεισμός)

Οι Ωφελούμενοι των κατηγοριών 1 έως 7, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων, δικαιούνται την αντίστοιχη επιχορήγηση σύμφωνα με τον Πίνακα 1 και είτε αναλαμβάνουν την πληρωμή του υπολοίπου ποσού με ίδια κεφάλαια, είτε συνάπτουν δανειακή σύμβαση, εφόσον το επιθυμούν, για το ποσό που θα επιλέξουν ή για το ποσό που θα τους εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό με 100% επιδότηση επιτοκίου, είτε με συνδυασμό των παραπάνω.

Όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και τα ποσά είναι ακατάσχετα, ενώ παραμένουν δεσμευμένα για την πληρωμή προμηθευτών/ αναδόχων/ κλπ.

Πηγή: Άρθρο του Θεόφιλου Παγιάτη δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα ecopress.gr

Απάντηση