Θεόφιλος Παγιάτης – ΕΝΚΑΣ Πειραιά: Κρατάμε σταθερή στάση απέναντι στον Κλάδο και στην Κοινωνία

Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος κος Θεόφιλος Παγιάτης μετά την επανεκλογή του στην ΕΝΚΑΣ Πειραιά, στη συνέντευξή του που παραχώρησε στο περιοδικό Profil Energy και ειδικότερα στον κο Γιώργο Γαζεπίδη, μιλά για τη πορεία και τη δυναμική ανάπτυξη αυτού του φορέα που οφείλεται κυρίως στη συνεργασία της ομάδας του Διοικητικού Συμβουλίου. Με αέρα ανανέωσης θα συνεχίσει να δίνει έμφαση σε καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων μελών του και γενικότερα των κατασκευαστών.


1. Κατ΄αρχάς συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Αλουμινίου Σιδήρου Πειραιά. Πώς αισθάνεστε που για ακόμη μία διετία τα μέλη σάς εμπιστεύθηκαν να ηγείστε αυτού του σημαντικού φορέα του Κλάδου.

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στις σελίδες του περιοδικού σας. Πραγματικά τα συναισθήματα είναι πολύ ανάμεικτα που οι συνάδελφοί μου για τέταρτη φορά με εμπιστεύονται στο τιμόνι του ιστορικού πρωτοβάθμιου Σωματείου και τους ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση, αλλά την ίδια στιγμή αισθάνομαι έντονα την ευθύνη απέναντι τους και φυσικά απέναντι στον κλάδο.

2. Η πορεία σας ως Πρόεδρος χαρακτηρίζεται δυναμική στα δρώμενα του Κλάδου. Η ΕΝΚΑΣ Πειραιά αυξάνει συνεχώς τα μέλη της, γεγονός που σημαίνει ότι είναι μια ανταμοιβή για τις προσπάθειες που κατέβαλε το προηγούμενο Δ.Σ. Πιστεύουμε ότι και το νέο θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Ευχαριστώ για την άποψη σας αλλά θα επισημάνω ότι η πορεία μας χαρακτηρίζεται όντως από μία δυναμική ανάπτυξης του φορέα, διότι στηρίζεται στη δύναμη της ομάδας και είναι σημαντικό ότι προάγουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα από τις ενέργειές μας. Το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών αποτελούμενο από νέους επαγγελματίες με υψηλό επίπεδο γνώσης του κλάδου, αίσθημα ευθύνης, όρεξη για δουλειά και καινοτόμες ιδέες που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των επιχειρήσεων και των απασχολουμένων σε αυτές.

3. Αέρας ανανέωσης στο Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Ποιες ενέργειες προέχουν αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε από το Νέο Δ.Σ και που θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση.

Άμεσα μεγάλη έμφαση θα δοθεί σε θέματα καθημερινότητας που δυσκολεύουν τη λειτουργεία των επιχειρήσεων. Απέναντι στις προκλήσεις έχουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για τον κλάδο μας, για την αγορά, για την απασχόληση, για την εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Προτάσεις όπως την ενίσχυση των υφιστάμενων εργαλείων παροχής ρευστότητας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων. Διεύρυνση των κριτήριων ένταξης και αύξηση των κονδυλίων προγραμμάτων δανειοδότησης ώστε να έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση περισσότερες επιχειρήσεις. Μείωση των τραπεζικών προμηθειών από ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα κίνησης στο e-banking και πληρωμών προς ΔΕΚΟ κλπ.

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα έχουμε ήδη προτείνει να γίνει αναστολή πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον για διάστημα ενός έτους. Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης. Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους, στο πλαίσιο της ισονομίας.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αποτελεί το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης, συνεπώς πρέπει να προσαρμοστεί και να αξιοποιηθεί περισσότερο από τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους. Ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή. Η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του (ΕΣΥ), η σημαντικότητα του οποίου αναδείχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Κρατάμε σταθερή στάση απέναντι στο κλάδο και στη κοινωνία έχοντας πάντα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους σε προτεραιότητα.

Συνεισφέρουμε στην εξέλιξη του κλάδου και παράλληλα καλύπτουμε τα κενά που έχουμε εντοπίσει και δυσκολεύουν τους επαγγελματίες. Ο κλάδος έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια εξ’ αιτίας της παρατεταμένης κρίσης και άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

4. Στόχοι και επιδιώξεις. Ποιότητα, Πιστοποίηση και εκπαίδευση, είναι οι κυριότεροι στόχοι που χαρακτηρίζουν τον Κλάδο, και τον βοηθούν στην εξέλιξή του.

Η επαγγελματική συνεχιζόμενη κατάρτιση και η βελτίωση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευση πάντα παραμένουν στόχοι μας, όπως η ποιότητα και οι πιστοποιήσεις διαδικασιών και προσώπων. Περαιτέρω ενίσχυση των ΕΠΑΛ με αύξηση των διαθέσιμων πόρων ιδίως για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων εργαστηρίων πρακτικής άσκησης. Να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν οι εφαρμογές του Έτους μαθητείας των ΕΠΑΛ ώστε να διευκολυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να συμμετάσχουν στον θεσμό, προσφέροντας ποιοτικές θέσεις μαθητείας.

Ενίσχυση των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ που αποτελούν το μόνο δυικό σύστημα μαθητείας, με καλές προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Η ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση των προγραμμάτων μαθητείας θα προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Σχετικά με τα θέματα της ποιότητας και των πιστοποιήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην πιστοποίηση των επιχειρήσεων με το Σύστημα Ελέγχου Παραγωγής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΒΑΣ FPC), το οποίο αποτελεί το μόνο αξιόπιστο Σύστημα Ελέγχου Παραγωγής που μπορεί να αποκτήσει ο συνάδελφος σήμερα. Επιπροσθέτως στο μέλλον θα στηρίξουμε τις όποιες σοβαρές προσπάθειες γίνουν στον τομέα της πιστοποίησης προσώπων.

5. Το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που όπως μετονομάστηκε με όλες τις τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει, πιστεύετε ότι θα είναι πιο προσιτό για τους συναδέλφους σας κατασκευαστές και θα αποτελέσει την αρχή για ένα κύκλο εργασιών και τόνωσης της αγοράς. Μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά.

Επιδιώκουμε επιτάχυνση των δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, ιδίως στον κτιριακό τομέα, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση. Έως το 2030 θα ανακαινιστούν 600.000 κτίρια και θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 8 δις. ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πρόκλησης, την περασμένη δεκαετία αναβαθμίστηκαν περίπου 130.000 κτίρια και δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό 1,3 δις. ευρώ.

Απαιτείται επιτάχυνση των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βέλτιστη μόχλευση των διαθέσιμων πόρων λαμβανομένων υπόψη και των κονδυλίων που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Την παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση η πρωτοβουλία Renovation Wave είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι η χρηματοδότηση του Renovation Wave θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή ευρωπαϊκών δανείων και τα κεφάλαια θα ξεπεράσουν τα 500 δις. Ευρώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη διαδικασία υλοποίησης. Βέβαια τα κονδύλια θα είναι αυξημένα δίδοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους ωφελούμενους, κάτι που περιμένουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Γιώργος Γαζεπίδης

Απάντηση