Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και άλλους ΤΟΕΒ της Κρήτης

ΤΟΕΒ-Κρήτης

Μια διαδικασία που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους σχεδόν τους ΤΟΕΒ της Κρήτης ολοκληρώθηκε χθες με την υπογραφή σύμβασης στην Περιφέρεια Κρήτης με το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο αναλαμβάνει να συντάξει μελέτες για κάθε ΤΟΕΒ ξεχωριστά που θα προτείνει τις ανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Παπαδάκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως μέχρι τις χθεσινές υπογραφές είχε προηγηθεί μια μακρά διαδικασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και πλέον η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση τόσο των μελετών όσο και την έργων που θα απαιτηθούν.

Οι μελέτες όπως είπε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο και ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας είναι ίσως σε πιο προχωρημένο στάδιο από άλλους ΤΟΕΒ της Κρήτης, αφού και στο παρελθόν είχε συντάξει ανάλογη μελέτη η οποία ποτέ δεν προχώρησε.

Αυτό που θα συμβεί τελικά είναι η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες αν τις προτείνει το Πολυτεχνείο ή άλλους τρόπους, που θα τοποθετηθούν σε χώρο του ΤΟΕΒ που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει προσπάθεια να είναι σε απαλλοτριωμένες εκτάσεις κοντά στο Φράγμα Μπραμιανών, όπου στο παρελθόν είχαν παραχωρηθεί στον ΤΟΕΒ για τον ίδιο λόγο και θα ζητηθεί να παραχωρηθούν ξανά.

Όλα αυτά με σκοπό να γίνει εξοικονόμηση στο ποσό του 1εκάτ-1.300εκάτ ευρώ, το οποίο δαπανά ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κάθε χρόνο για τις ανάγκες του.

Ικανοποιητικά στοιχεία από τις πρόσφατες βροχές

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε επίσης πως οι πρόσφατες βροχές έδωσαν μια καλή ανάσα στις ποσότητες νερού στο Φράγμα Μπραμιανών οι οποίες έχουν ανέβει έστω και λίγο με το νερό να βρίσκεται στα 1,4 εκάτ κυβικά από το 1,1 που ήταν τους περασμένους μήνες.

Οι ποσότητες του υπόγειου υδροφορέα επίσης έχουν σταθεροποιηθεί και δεν μειώνονται πλέον, και έτσι αν συνεχιστούν οι βροχές αναμένεται και αυτές να αρχίσουν να αναπληρώνουν τις ποσότητές τους.

Πηγή: radiolasithi.gr

Απάντηση