Υπό στενή παρακολούθηση ο κατασκευαστικός κλάδος

Υπό στενή παρακολούθηση ο κατασκευαστικός κλάδος

Yπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος και η αγορά ακινήτων, η οποία εξαιτίας της αύξησης των οικοδομικών υλικών φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις το επόμενο διάστημα.


Οι εργολάβοι διεξάγουν έρευνα για να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους τελεί σε ετοιμότητα για να λάβει αποφάσεις για ενδεχόμενη παροχή νέων κινήτρων ώστε να υπάρξει ο ελάχιστος δυνατός επηρεασμός του κλάδου.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων Κύπρου, Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζονται στο αλουμίνιο και τον οπλισμό σκυροδέματος. Επιπλέον οι τιμές προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα δάπεδα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως το κόστος των μεταφορικών είναι μεγαλύτερο από την αξία του προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί.

Παράλληλα επισήμανε πως ο Σύνδεσμος διεξάγει αυτή την περίοδο έρευνα μέσω ενός ερωτηματολογίου προς τους εργολάβους, το οποίο επιχειρεί να καταγράψει τις επιπτώσεις από την παρούσα κατάσταση. Ανάμεσα σε άλλα πως επηρεάζονται οι τιμές πώλησης εξαιτίας των αυξήσεων, πως σκοπεύουν να κινηθούν τους επόμενους μήνες, αν έχουν ανασταλεί εργασίες σε εργοτάξια και κατά πόσο έγινε με εντολή του πελάτη ή λόγω αναστολής εργασιών από τους εργολάβους και κατά πόσο υπάρχουν ζητήματα χρηματοδότησης.

Σε πρόσφατη είπε συνάντηση που έγινε με τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Οικονομικών, παρουσία ενδιαφερόμενων φορέων, αποφασίστηκε όπως η αγορά ευρύτερα τεθεί υπό παρακολούθηση ώστε να παρθούν αποφάσεις κατά πόσο δικαιολογείται η παροχή νέων κινήτρων που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον ζεστό.

Πηγή: alphanews.live

Απάντηση