Υπεράκτιο αιολικό ισχύος 1 GW σχεδιάζει η Γαλλία

Γαλλία

Η Γαλλία θα αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα σε περίπου 40% μέχρι το 2030.


Ένα μεγάλο αιολικό πάρκο στα ανοικτά των ακτών της Νορμανδίας σχεδιάζει να κατασκευάσει το υπουργείο Ενέργειας της Γαλλίας προκειμένου η χώρα να απαγκιστρωθεί από την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια και να στραφεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας, το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο των 1 γιγαβάτ (GW) θα μπορούσε να έχει μέχρι και 80 ανεμογεννήτριες περίπου 12 μεγαβάτ η καθεμιά, σε μια περιοχή όπου οι καιρικές συνθήκες και ο βυθός είναι πολύ ευνοϊκές για την υπεράκτια αιολική ενέργεια σε ανταγωνιστική τιμή.

Η Γαλλία αγωνίζεται να αυξήσει το μερίδιο της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό της μείγμα και να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια. Σχεδιάζει να κλείσει τα παλαιά πυρηνικά εργοστάσια και θα καταργήσει σταδιακά την παραγωγή άνθρακα για να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά στη θάλασσα, αποτελεί μείζονα συνιστώσα της διαφοροποίησης του ενεργειακού μας μείγματος», δήλωσε στη δήλωση η υπουργός Οικολογίας Elisabeth Borne, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.

Το υπουργείο δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο γαλλικό ενεργειακό μίγμα σε περίπου 40% μέχρι το 2030. Η πυρηνική ενέργεια από τους 58 αντιδραστήρες καλύπτει επί του παρόντος περίπου το 75% των γαλλικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το έργο στη Νορμανδία είναι πιθανό να προσελκύσει προσφορές από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, όπως η κρατική EDF, η Major και η Engie, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: reuters.com

Απάντηση