Y(acht) House: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Χαλκιδική

Υ(acht) Ηouse: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Χαλκιδική, με ιδιαίτερες γραμμές

«Θα μπορούσα να ζω στην Ελλάδα κάτω από ένα υπόστεγο. Ο βίος εν Ελλάδι είναι υπαίθριος». Tο συμπέρασμα του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής αποτέλεσε πεδίο προβληματισμού και έμπνευση για το γραφείο Τazlab Architects που σχεδίασε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπίτια της Χαλκιδικής.


O λόγος για το Υ(acht) Ηouse, το εντυπωσιακό σπίτι στην περιοχή Καστρί στη Χαλκιδική, σχεδιασμένο από τους Χρήστο Παπαγεωργίου και Κίμωνα Λουίζη, που υπογράφουν την αρχιτεκτονική μελέτη, ώστε να πληρεί τα υψηλότερα πρότυπα ζωής αλλά και να αποτελεί ένα σπίτι που συνδυάζεται επιτυχώς με το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Y(acht) House: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Χαλκιδική, με ιδιαίτερες γραμμές

Χώροι διημέρευσης στο επίπεδο του ισογείου σε άμεση εγγύτητα με το φυσικό περιβάλλον – οπτικά και βιωματικά – ενώ υπνοδωμάτια και λουτρό χωροθετούνται στο επίπεδο του ορόφου. Υπόστεγα και πέργολες διακόπτονται από την παρουσία φυτικού υλικού και διαμορφώνουν υποκείμενους εξωτερικούς ημιυπαίθριους χώρους με περιορισμό της θερμικής προσόδου κατά τους θερινούς μήνες. Λευκές τεθλασμένες (υπόστεγο) που διαρρηγνύουν τη δομική μάζα, προσφέρουν την προσήκουσα ιδιωτικότητα, σκίαση και ενσωματώνουν το κτιριακό όγκο στο επικλινές φυσικό έδαφος.

Y(acht) House: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Χαλκιδική, με ιδιαίτερες γραμμές

Ο μονοχρωμικός χειρισμός του κελύφους είναι μια συνειδητή χειρονομία καθώς το λευκό αποτελεί ιδανικό συνδυασμό με το μοναδικό ελληνικό μπλε, ενώ παράλληλα καθιστά πιο ορατές τις μεταβάσεις του φυσικό φωτός. Ιδιαίτερα ως προς το φυσικό φως, βασική πρόθεση ήταν η δημιουργία μια διαδραστικής έγχρονης σχέσης με τη γεωμετρία της κατοικίας.

Καθώς ο καλοκαιρινός ήλιος διαγράφει την αδιάλειπτη πορεία του οι ερριμμένες σκίες των τεθλασμένων επιφανειών μεταβάλλονται, εμφανίζονται πιο επιμήκες, πιο σκληρές, πιο δραματικές. Χωρίς καμία αμφιβολία, το Υ(acht) Ηouse αποπνέει χρώμα και χαρακτήρα ελληνικό, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Y(acht) House: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Χαλκιδική, με ιδιαίτερες γραμμές

Ο ήλιος δύει, η ένταση των σκιών φθίνει, οι θερμοί χρωματισμοί του ηλιοβασιλέματος αντικατοπτρίζονται στους υαλοπίνακες της κατοικίας, η συνειρμική ικανότητα ενεργοποιείται…και στο βάθος, έστω και μακριά η θέα είναι ο επιβλητικός Όλυμπος. Οι επιλογές για χαλάρωση στο σπίτι στη Χαλκιδική είναι άκρως δελεαστικές είτε πρόκειται για μια ξαπλώστρα στη βεράντα, είτε στις πέργολες ή στον καταπράσινο κήπο. Οι υπαίθριοι χώροι γύρω από την πισίνα για βραδιές κάτω από τα αστέρια και απόλυτη ιδιωτικότητα, συνθέτουν το σκηνικό.

Y(acht) House: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Χαλκιδική, με ιδιαίτερες γραμμές

Εξίσου εντυπωσιακό και το εσωτερικό του σπιτιού όπου κυριαρχεί το λευκό χρώμα. Πρόκειται για ένα καθαρό λευκό, χωρίς να έχει κάποια άλλη απόχρωση στο εσωτερικό του και συνδυάζεται άψογα με τις ξύλινες λεπτομέρειες που υπάρχουν στον χώρο δίνοντας ένα διαχρονικό αλλά και μοντέρνο αποτέλεσμα.

Y(acht) House: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Χαλκιδική, με ιδιαίτερες γραμμές
Y(acht) House: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στη Χαλκιδική, με ιδιαίτερες γραμμές

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:

Τίτλος Έργου:Υ(acht) Ηouse
Τοποθεσία:Νικήτη, Χαλκιδική
Αρχιτεκτονικό γραφείο:Τazlab Architects
Αρχιτεκτονική Μελέτη:Παπαγεωργίου Χρήστος, Λουίζης Κίμων
Εσωτερικός Σχεδιασμός:Mπάλτα Ιωάννα
Ομάδα Μελέτης:Διαμανίδου Σοφία, Γαβριηλίδου Ελευθερία
Στατική Μελέτη:Φακης Κωνσταντίνος
Περιγραφή:Λουίζης Κίμων
Φωτογραφίες:Ν. Βανδινούδης, Χρ. Δημιτρίου / StudioV
Κατασκευή:Εrgoplus, Βαλατσός Αλέξανδρος
Kατασκευή Σκυροδέματος:Λιθοξόπουλος

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση