Ξύλινοι κύβοι προστίθενται σε παλιά κτήρια, βελτιώνοντας την ενεργειακή τους απόδοση

Print Friendly, PDF & Email
Η αρχιτεκτονική εταιρεία Stéphane Malka βρήκε έναν έξυπνο και οικολογικό τρόπο για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας των παλιών κτηρίων.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Stéphane Malka ανακάλυψε έναν έξυπνο τρόπο για να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των παλιών αστικών κτηρίων. Το Plug-in City 75 της Malka οραματίζεται τη προσάρτηση ξύλινων κύβων στις προσόψεις των παλιών κτηρίων της δεκαετίας του ’70 επεκτείνοντας τον ζωτικό τους χώρο και μειώνοντας σημαντικά την ετήσια κατανάλωση ενέργειας του κτηρίου κατά περίπου 75%.

Ο πρωτοπόρος σχεδιασμός της Malka έχει εφαρμοστεί σε ένα κτήριο της δεκαετίας του ’70, το οποίο βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Το συγκεκριμένο, όπως αρκετά άλλα παρόμοια κτήρια στην πόλη, επιβαρυνόταν με χαμηλή ενεργειακή απόδοση κυρίως λόγω κακής μόνωσης και το γεγονός ότι η τρέχουσα νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή δεν επέτρεπε σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Η λύση που πρότεινε η Malka ήταν να ενσωματώσει στο κτήριο ένα είδος παρασιτικής αρχιτεκτονικής, προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό περίβλημα του. Έτσι τοποθετήθηκε μια σειρά από ξύλινους κύβους στην πρόσοψη που είχε σαν αποτέλεσμα την επέκταση των διαμερισμάτων και τη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας του κτηρίου, η οποία από τα 190kWh ανά τετραγωνικό μέτρο μειώθηκε στα 45KWh.


Τα ξύλινα κουτιά είναι ελαφριά και αυτό διευκολύνει τη μεταφορά και την επι τόπου συναρμολόγησή τους. Από τη στιγμή που προστίθενται στο κτήριο όχι μόνο επεκτείνουν τον ζωτικό χώρο και κάνουν πιο φωτεινά τα διαμερίσματα, αλλά δημιουργούν κι έναν εσωτερικό κήπο στον πρώτο όροφο. Η νέα πρόσοψη επίσης βελτιώνει σημαντικά την συνολική αισθητική της κατασκευής, κάνοντας την πόλη λίγο πιο όμορφη.

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση