XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού

Η ομάδα των XOXarchitects σχεδίασε ένα συγκρότημα κατοικιών που θέλει να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το οικιστικό μέλλον της περιοχής, ένα αειφόρο σύνολο που χαλαρώνει και αναζωογονεί με την αισθητική του τον χρήστη.


«Η αρχιτεκτονική που παράγουμε προκύπτει από μια προσεκτική ανάλυση του κοινωνικοοικονομικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται, της σύγχρονης ζωής όπως εξελίσσεται, των διαρκών τεχνολογικών εξελίξεων και, φυσικά, των ανθρώπων που θα τη βιώσουν. To κίνητρο αλλά και η πρόκληση για εμάς είναι η δημιουργία ευρηματικών και ευχάριστων χώρων με αδιαμφισβήτητη αρχιτεκτονική παρουσία, σε αρμονία με την προσωπικότητα των τελικών χρηστών».

XOXarchitects-κρεμαστοί-κήποι

Έτσι περιγράφει τη δουλειά του αρχιτεκτονικού του γραφείου ο Θανάσης Χοχλιδάκης. Πέρα από τους κανόνες της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και των αναλογιών, οι ιδιότητες των υλικών, η αφή τους, η μυρωδιά τους, ο ήχος και το φως που αναπαράγονται σε έναν χώρο είναι αξίες που δημιουργούν αισθήσεις ή και μνήμες, κατά τον ίδιο, «αυτού που ονομάζουμε οικείο και ζεστό, και αυτό θέλουμε να πετύχουμε».

Η XOXarchitects είναι μια διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών τοπίου και εσωτερικών χώρων. Αυτήν τη στιγμή το γραφείο συμμετέχει και έχει αναλάβει μεγάλο αριθμό οικιστικών έργων στην Αθήνα, όπου είναι και η έδρα του, και σε άλλες πόλεις. Ένα από τα νέα έργα της ομάδας είναι το «Ellinicon 4 – Cantilevered gardens».

XOXarchitects-κρεμαστοί-κήποι

Η πρόκληση για τη δημιουργία ενός έργου οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Κάτω Ελληνικού ήταν η περιβαλλοντική του ένταξη σε μια γειτονιά μονοκατοικιών, που σταδιακά αλλάζει προφίλ. «Κάθε σπίτι, κάθε μονοκατοικία με δυόμισι στρέμματα περιβόλι και πηγάδι με ανεμόμυλο, είχε κηπουρό και μια-δυο υπηρέτριες. Θυμάμαι ότι γινόταν σκοτωμός ποιος θα έχει τον πιο ωραίο κήπο», έγραφε ο Ελληνικιώτης Μάνος Μ. Μάρκογλου, συγγραφέας του βιβλίου Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό, περιγράφοντας μια άλλη, μακρινή πλέον εποχή.

Το νέο έργο της ομάδας XOXarchitects θέλει να αποτελέσει μια γέφυρα με την «κηπούπολη» του παρελθόντος, έχοντας εκτεταμένες φυτεύσεις όχι μόνο επί εδάφους αλλά και σε εξώστες και δώματα. Επιδιώκοντας να αντισταθμίσουν το χαμένο έδαφος, έστησαν τους κήπους καθ’ ύψος με πλούσια τροπική φύτευση. «Φυτά με μεγάλα πράσινα και δραματικά φύλλα, αναμεμειγμένα με μαλακότερες υφές και λουλούδια υψηλής χρωματικής έντασης, σε συνδυασμό με αρωματικά φυτά που χύνονται από τα μπαλκόνια και τον ήχο του τρεχούμενου νερού αφήνουν μια αίσθηση χαλάρωσης και αναζωογόνησης» περιγράφει ο αρχιτέκτονας.

XOXarchitects-κρεμαστοί-κήποι

Αρχικά, το τετράγωνο γωνιακό οικόπεδο των δυόμισι στρεμμάτων τούς προβλημάτισε σχετικά με το αν τα δεκατρία διαμερίσματα θα αναπτύσσονταν σε ένα ενιαίο κτίριο ή σε δύο. «Παρότι ήταν ελκυστική σχεδιαστικά η λύση του ενιαίου κτιρίου σε σχήμα Γ, με τρία διαμερίσματα ανά όροφο, σημειώθηκαν προβλήματα ιδιωτικότητας για τα μεσαία διαμερίσματα, συν του ότι ήταν εκτός κλίμακας της περιοχής. Τελικά, επιλέχθηκε η λύση δύο πενταώροφων κτιρίων σε σχηματισμό Γ, με απρόσκοπτες θεάσεις και ιδιωτικότητα για όλα τα διαμερίσματα, έτσι το ένα κτίριο αποτελείται από δύο διαμερίσματα ανά όροφο και το άλλο από ένα διαμέρισμα ανά όροφο».

«Πέραν της αισθητικής, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην ενεργειακή στρατηγική κατηγορίας Α+ του συγκροτήματος, πλαισιωμένη με τους απαραίτητους αυτοματισμούς έξυπνης και οικολογικής διαβίωσης» τονίζει ο Θανάσης Χοχλιδάκης. Ο σχεδιασμός των XOXarchitects στο «Ellinicon 4 – Cantilevered gardens», που αναμένουμε να δούμε ολοκληρωμένο, στοχεύει σε ένα αειφόρο σύνολο και ένα περιβάλλον που ξεκουράζει τους χρήστες του.

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση