Χάρης Δούκας: Απέτυχε η ενεργειακή θωράκιση των νοικοκυριών

ανάπτυξη

Για δραματικές καθυστερήσεις στα διάφορα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» κάνει λόγο ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


Σε «αδιέξοδο» οδηγείται το «Εξοικονομώ», το «μοναδικό εργαλείο επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών», δηλώνει ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας.

Ενεργειακή εξοικονόμηση: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το… τρένο

«Βρισκόμαστε στο τέλος Απριλίου του 2023 και ακόμα δε μπορεί να ολοκληρωθεί το “Εξοικονομώ 2021”. Για το οποίο, το ποσοστό εγκατάλειψης υποψηφίων δικαιούχων είναι άνω του 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», τονίζει ο κ. Δούκας.

«Σημειώνεται ότι έχουν ανακοινωθεί επίσης πολλές φορές και άλλα τρία προγράμματα, το “Εξοικονομώ για νοικοκυριά 2023”, το “Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους” και το “Εξοικονομώ – Επιχειρώ” που επίσης με βάση το Υπουργείο, αναμένεται να ενεργοποιηθούν πριν από τις εκλογές», προσθέτει. «Ακόμα και το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” δεν έχει εκκινήσει, ενώ έχει ανακοινωθεί η έναρξή του πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα».

«Στον αέρα» το «φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «όσον αφορά στο περίφημο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”, που έχει εδώ και ενάμιση χρόνο ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, είμαστε ακόμα στην προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος. Δεν έχει βγει ο τελικός οδηγός και προφανώς δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Και αυτό ενώ έχουν ήδη πληρώσει το παράβολο και έχουν κάνει αίτηση 5.000 άνθρωποι στο ΔΕΔΔΗΕ για να πάρουν έγκριση όρων σύνδεσης. Το ίδιο το πρόγραμμα, δε, όπως έχει προδιαγραφεί, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες υλοποίησής του, ειδικά για τις πολυκατοικίες, που αποτελούν το 80% των εν δυνάμει δικαιούχων.»

«Είναι εκκωφαντική η αποτυχία, σε μία συγκυρία που η ενεργειακή αυτονομία των καταναλωτών και η ενεργειακή θωράκιση των νοικοκυριών θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα», καταλήγει.

Πηγή: ot.gr

Απάντηση