Βρετανία: Συντριπτική πτώση του κόστους για αιολικά και φωτοβολταϊκά μέσα στην επόμενη 20ετία

αιολικά

Σημαντικά μικρότερο κόστος έναντι του φυσικού αερίου εκτιμάται πως θα έχουν τα νέα αιολικά και ηλιακά που θα κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, καταρρίπτοντας ακόμη και προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης.


Τα παραπάνω υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, μια νέα μελέτη του Τμήματος για την Επιχειρηματική, Ενεργειαή και Βιομηχανική Στρατηγική (Department for Business, Energy and Industrial Strategy/BEIS), όπου αναδεικνύεται πως το μέσο σταθμισμένο κόστος ενέργειας από παραγωγή φωτοβολταϊκών με θέση σε λειτουργία το 2040 μπορεί να υποχωρήσει στις 28 λίρες ανά μεγαβατώρα.

αιολικά-Ηνωμένο-Βασίλειο

Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά την ηλιακή ενέργεια την φθηνότερη πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τα πρώτα σημάδια θα κάνουν εμφανή την παρουσία τους ήδη από το 2025, όταν και εκτιμάται πως ήδη τα κόστη ηλιακής ενέργειας θα υπολείπονται των αντίστοιχων σε αέριο και αιολική ενέργεια.

Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις του BEIS για την εξέλιξη του κόστους, σε πραγματικές τιμές 2018, των διαφορετικών τεχνολογιών παραγωγής και μια σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2016 για τα έργα που θα τίθονταν σε λειτουργία το 2025 και 2030. Να σημειωθεί ότι τα νούμερα δεν “εμπεριέχουν” την μεταβλητή Covid-19 και επομένως το οποίο αντίκτυπο μπορεί να έχει υπάρξει λόγω πανδημίας στη τελική διαμόρφωση του κόστους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Chris Hewett, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Φωτοβολταϊκών (Solar Trade Asssociation/STA) ανέφερε πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας (large-scale PV) αποτελούν μία από τις φθηνότερες επιλογές ενέργειας σήμερα.

Από την άποψη αυτή, κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη νέων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έγινε με τα υπεράκτια αιολικά.

Τέλος, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πίνακα, παρατηρούμε ότι τα εκτιμώμενα κόστη έχουν μειωθεί δραματικά από το 2016 μέχρι το 2020, συγκριτικά.

Πηγή: energypress.gr

Απάντηση