Viohalco: Ισχυρή ανάπτυξη με έκρηξη κερδών και EBITDA 135% στο εξάμηνο

Viohalco: Ισχυρή ανάπτυξη με έκρηξη κερδών και EBITDA 135% στο εξάμηνο

Ισχυρές οικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν οι εταιρείες της Viohalco. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 33% στα 2.489 εκατ. ευρώ, το ενοποιημένο EBITDA εκτοξεύθηκε 135% σε 253 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 137 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.


Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco αυξήθηκε κατά 33% στα 2.489 εκατ. ευρώ έναντι 1.875 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (α-EBITDA) αυξήθηκε κατά 53% και διαμορφώθηκε στα 196 εκατ. ευρώ έναντι 128 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το ενοποιημένο EBITDA, που περιλαμβάνει την επίπτωση των τιμών μετάλλων, ανήλθε σε 253 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 135% (πρώτο εξάμηνο 2020: 108 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία ανακοίνωσε ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος 137 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

viohalco-ισχυρή-ανάπτυξη-με-έκρηξη-κερδών-EBITDA

Οι οικονομικές επιδόσεις βελτιώθηκαν σημαντικά σε όλους τους κλάδους της Viohalco κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Αυτό αντανακλά τόσο την ανθεκτικότητα του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου των εταιριών της Viohalco, όσο και τις ενέργειες αξιοποίησης των ενδείξεων ανάκαμψης μετά την πανδημία στις αγορές δραστηριοποίησής τους, τη συνάφεια των προϊόντων τους με τις διεθνείς τάσεις που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, καθώς και την αύξηση των τιμών των μετάλλων κατά την περίοδο.

Ο κλάδος αλουμινίου κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, αποκομίζοντας οφέλη από την ανάκαμψη της ζήτησης σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Οι επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας συνεχίστηκαν, ενώ ήδη χρησιμοποιείται η πρόσθετη δυναμικότητα που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα. Μελλοντικά, ο κλάδος αναμένει να συνεχίσει να ωφελείται από τις ευνοϊκές τάσεις στη ζήτηση για αλουμίνιο, χάρη στα βιώσιμα χαρακτηριστικά του.

Ο κλάδος χαλκού συνέχισε την ανάπτυξη του, σε συνέχεια της δυναμικής ανάκαμψης της ζήτησης για όλα σχεδόν τα προϊόντα του κλάδου κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τους όγκους πωλήσεων να αυξάνονται σημαντικά σε ετήσια βάση. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και της κερδοφορίας. Χάρη στην υψηλή αξιοποίηση της δυναμικότητας όλων των γραμμών παραγωγής και την επιτυχημένη εκτέλεση έργων υψηλών απαιτήσεων που ανατέθηκαν στον κλάδο καλωδίων τα τελευταία χρόνια, στο σύνολο του κλάδου σημειώθηκε συνεχής ανάπτυξη και εύρωστες επιδόσεις.

Η ισχυρή εμπορική δυναμική αξιοποιήθηκε εξασφαλίζοντας χαρτοφυλάκιο σημαντικής αξίας ανεκτέλεστων παραγγελιών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν μετά τη σημαντική υποχώρησή τους το 2020. Ως αποτέλεσμα, επανήλθαν ορισμένα έργα διανομής ορυκτών καυσίμων που είχαν αναβληθεί, επιδρώντας θετικά στη ζήτηση. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη σημαντική αύξηση των τιμών χάλυβα που επέφερε τον εκ νέου προϋπολογισμό των κονδυλίων για μια σειρά έργων και άρα αλλαγή στις επενδυτικές αποφάσεις στον τομέα πετρελαίου και αερίου, δημιουργώντας κλυδωνισμούς στις αγορές.

Παρά το γεγονός αυτό, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επέδειξε ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη παραγωγή και εκπληρώνοντας με επιτυχία όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Ο κλάδος χάλυβα παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε όλα τα οικονομικά του μεγέθη. Συγκεκριμένα, ο κλάδος κατέγραψε αυξημένους όγκους πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χάρη στην άνοδο της ζήτησης στον κατασκευαστικό τομέα της ευρύτερης περιοχής και την παγκόσμια ανάκαμψη της βιομηχανίας χάλυβα. Τα περιθώρια βελτιώθηκαν σε όλα τα προϊόντα, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες συνεχούς βελτιστοποίησης του κόστους, κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η Noval Property συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της περιόδου, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς σε συνδυασμό με τις σχετικές με τον Covid-19 μειώσεις ενοικίων που ορίστηκαν βάσει νόμου από το ελληνικό κράτος. Μεταξύ άλλων έργων, ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, ενώ η Noval Property ανακηρύχθηκε πλειοδότης (σε κοινοπραξία με μία επενδυτική εταιρία ακινήτων) για την εξαγορά ενός από τα πιο προνομιακά οικόπεδα στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον, συγκρότημα γραφείων.

Αλουμίνιο

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 35% σε 763 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2020: 566 εκατ. ευρώ) για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν στα 37 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2020: 5 εκατ. ευρώ). Μετά τις δυναμικές επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2020, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor κατέγραψε ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2021, με ανάκαμψη της ζήτησης στους περισσότερους τομείς και σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ανάκαμψη στα δομικά έργα και στις κατασκευές, καθώς και στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον τομέα μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει το προηγούμενο έτος και είχαν δυσμενή αντίκτυπο στον κλάδο, ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε επίσης στις τιμές μετάλλων κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τη μέση τιμή αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων Λονδίνου (LME) να διαμορφώνεται στα 1.864 ευρώ/τόνο έναντι 1.447 ευρώ/τόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Στις 2 Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα τελικό περιθώριο ντάμπινγκ δασμού 0% για εισαγωγές από την ElvalHalcor στο πλαίσιο της έρευνας δασμού αντιντάμπινγκ (antidumping duty investigation), δίνοντας τη δυνατότητα στην ElvalHalcor να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις αγορές των ΗΠΑ σύμφωνα με τις αρχές του δίκαιου ανταγωνισμού. 5 Η πρόσφατη επένδυση του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor για την αύξηση της δυναμικότητας της θερμής έλασης του δίνει τη δυνατότητα να εναρμονίσει περαιτέρω το ευρύ και καινοτόμο χαρτοφυλάκιο πλατέων προϊόντων έλασης αλουμινίου με την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά, καθώς και να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες τάσεις σε διεθνείς αγορές υψηλών προδιαγραφών.

Ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor ανταποκρίθηκε στο αυξημένο επίπεδο της ζήτησης στην αγορά ενσωματώνοντας σταδιακά την πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα του νέου σύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου Tandem, αυξάνοντας τους όγκους παραγωγής και πωλήσεων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μελλοντικά, προβλέπουμε ότι η ζήτηση στην αγορά αλουμινίου θα παραμείνει εύρωστη σε όλους τους τομείς και τις γεωγραφικές ζώνες, δεδομένου του αέναα ανακυκλώσιμου χαρακτήρα του αλουμινίου και του ρόλου του στην υπό εξέλιξη μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον. Ειδικότερα, στον τομέα των αναψυκτικών, προβλέπουμε ότι το αλουμίνιο θα ξεπεράσει σε απόδοση τα ανταγωνιστικά μέταλλα και θα διασφαλίσει τη σταθερή ανάπτυξη, κυρίως χάρη στις προτιμήσεις των καταναλωτών για εύχρηστες και ελαφρές λύσεις συσκευασίας.

Ο τομέας δομικών έργων και κατασκευών προβλέπεται ότι θα παραμείνει ισχυρός κι αυτός, καθώς καταγράφεται υψηλή ζήτηση από κατασκευαστές και αρχιτέκτονες για βαμμένα προϊόντα αλουμινίου προς χρήση σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για το κέλυφος κτιρίων. Υγιής ζήτηση αναμένεται επίσης στην αγορά των μεταφορών, έχοντας υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων. Παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία, η Συμετάλ κατάφερε να αξιοποιήσει τη σταθερή ανάπτυξη και τις θετικές προοπτικές της αγοράς foil αλουμινίου, αυξάνοντας τις πωλήσεις χάρη εστιάζοντας στις αγορές foil για καπάκια συσκευασίας, φαρμακευτικά προϊόντα και εύκαμπτες συσκευασίες. Η επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στους Κινέζους παραγωγούς έχει συντελέσει περαιτέρω στην αύξηση της ζήτησης για ευρωπαϊκό foil στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, άρχισε να λειτουργεί η νέα μονάδα λάκας στη Μάνδρα, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής λακαρισμένων προϊόντων.

Επίσης, η Συμετάλ επένδυσε στην επέκταση των εγκαταστάσεών της στη Μάνδρα αποκτώντας ένα παρακείμενο βιομηχανικό κτίριο. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Συμετάλ θα παραμείνει εστιασμένη στην αξιοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης για foil που προορίζεται για εύκαμπτες συσκευασίες, καθώς και στην ολοκλήρωση της επένδυσής της στο νέο μηχάνημα επίστρωσης αλουμινίου με λάκα στο εργοστάσιο της Μάνδρας. Στην Bridgnorth Aluminium, η ζήτηση κατέγραψε δυναμική ανάκαμψη στους περισσότερους τομείς τελικής χρήσης και στις περισσότερες γεωγραφικές αγορές, ενώ οι τιμολογημένοι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 54% έναντι του περασμένου έτους. Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ που συνάφθηκε στα τέλη του 2020 επιτρέπει αδασμολόγητες πωλήσεις προς πελάτες της ΕΕ, εξαλείφοντας ένα βασικό στοιχείο αβεβαιότητας που είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Η εταιρία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για τη διεύρυνση της βάσης προϊόντων και πελατών και θα θέσει σε λειτουργία μια νέα γραμμή παραγωγής φύλλων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στην Etem-Gestamp, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση για προϊόντα διέλασης αλουμινίου, τόσο στον βιομηχανικό τομέα όσο και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 10.000 τόνους βάσει προϋπολογισμού, σημειώνοντας αύξηση άνω του 30% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020. Παρά τη ραγδαία αύξηση των τιμών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και των premium μπιγιετών, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας έχουν ξεπεράσει τόσο τις προβλέψεις για την περίοδο, όσο και τις επιδόσεις του περασμένου έτους, παράγοντας δυναμικές ταμειακές ροές που θα στηρίξουν τη συνέχιση του επενδυτικού της σχεδίου για τα επερχόμενα έργα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τα ανειλημμένα έργα για την αυτοκινητοβιομηχανία υλοποιούνται εντός του εκτιμώμενου χρονικού πλαισίου, προσθέτοντας νέους όγκους μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η παραγωγική δυναμικότητα διέλασης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι πλήρως δεσμευμένη και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, ως επακόλουθο των αυξημένων τιμών αγοράς και της βέλτιστης αξιοποίησης των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Χαλκός

Ο κλάδος χαλκού συνέχισε να αναπτύσσεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενισχυμένος από την ανάκαμψη των αγορών που είχαν συρρικνωθεί έναντι της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους, καθώς και τη σχετική γενική ανάκαμψη της ζήτησης. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 754 εκατ. ευρώ έναντι 531 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, χάρη στην άνοδο των όγκων πωλήσεων και την ανοδική τάση της τιμής χαλκού. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2020: 1 εκατ. ευρώ). 6 Ο κλάδος ξεκίνησε το έτος δυναμικά, με ανάκαμψη της ζήτησης σχεδόν σε όλες τις τελικές αγορές εκτός από τα κέρματα, έναντι του αισθητά πιο υποτονικού πρώτου εξαμήνου του 2020 που επηρεάστηκε από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου χαλκού κατέγραψαν καλές επιδόσεις, με αύξηση των όγκων χάρη στη διψήφια ανάπτυξη των πλατέων προϊόντων και των προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού που ανέκαμψαν δυναμικά μετά από ένα ιδιαίτερα δυσμενές έτος, υπερβαίνοντας αισθητά ακόμα και τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Οι όγκοι πωλήσεων των σωλήνων χαλκού παρέμειναν σταθεροί, ενώ η βελτιωμένη διαθεσιμότητα σκραπ συνέβαλε θετικά στη συνολική κερδοφορία. Επιπλέον, η βελτιωμένη ζήτηση υποστήριξε την αύξηση των όγκων πωλήσεων στη θυγατρική των συρμάτων περιελίξεων, τη Cablel Wires, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους.

Οι συνθήκες της αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να έγκειται στην εξέλιξη του κόστους ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων, ιδίως όσον αφορά το κόστος ενέργειας και μεταφορών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνθήκες της αγοράς έχουν προβλέψει την αποτύπωση αυτών των αυξήσεων στις τιμές. Η μονάδα παραγωγής σωλήνων αξιοποιεί σχεδόν πλήρως την παραγωγική της δυναμικότητα και συνεπώς οι τρέχουσες προσπάθειες επικεντρώνονται στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στην αύξηση της παραγωγής. Η παραγωγή προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού αναμένεται να αυξηθεί, καθώς παραμένουν ισχυροί οι παράγοντες που ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση.

Επίσης, η Sofia Med συνεχίζει να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο στην αγορά των ηλεκτρικών συνδέσμων (connectors), καθώς και σε άλλες αγορές, χάρη στις τάσεις που σχετίζονται με τον εξηλεκτρισμό, την ηλεκτροκίνηση και την αστικοποίηση. Τέλος, η συνεχής επένδυση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις του χαρτοφυλακίου προϊόντων και της κερδοφορίας του κλάδου χαλκού. Καλώδια Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο ανήλθε σε 351 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2020: 268 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη προ φόρων σε 16 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2020: 14 εκατ. ευρώ).

Καλώδια

Στον κλάδο καλωδίων, η υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής και η επιτυχημένη εκτέλεση αρκετών υποβρύχιων έργων υψηλών απαιτήσεων που ανατέθηκαν πρόσφατα οδήγησαν σε περαιτέρω ανάπτυξη και εύρωστες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώθηκε επίσης η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης που κατέρριψε πολλαπλά ρεκόρ. Επίσης, ο κλάδος αξιοποίησε την ισχυρή εμπορική δυναμική για να εξασφαλίσει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών σημαντικής αξίας και να υποστηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη, καθώς οι εμπορικές ομάδες εξασφάλισαν αναθέσεις σημαντικών παραγγελιών για έργα καλωδίων ανά τον κόσμο.

Η πρόσφατη ανάθεση της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ελλάδας, η πρώτη ανάθεση έργου υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα και η ανάθεση συμβάσεων πλαισίου που υπεγράφησαν με σημαντικές εταιρίες διαχείρισης συστημάτων μεταφοράς ενέργειας είναι μερικά παραδείγματα της πρόσφατης επιτυχημένης συμμετοχής σε διαγωνισμούς. Στον τομέα των καλωδιακών προϊόντων, η ζήτηση ανέκαμψε, καθώς οι όγκοι πωλήσεων για καλωδιακά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η άνοδος της ζήτησης σε συνδυασμό με το θετικό προϊοντικό μείγμα ευνόησαν περαιτέρω την κερδοφορία του κλάδου. Η συνεχής εστίαση του κλάδου σε έργα και προϊόντα προστιθέμενης αξίας αποτέλεσε βασικό πυλώνα της υψηλότερης κερδοφορίας της περιόδου. Αυτές οι επιδόσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω από πρωτοβουλίες για την είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές και το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του τομέα υποβρυχίων καλωδίων.

Μετά τις εύρωστες επιδόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, ο κλάδος καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από την εκτέλεση των ήδη εξασφαλισμένων έργων, ενώ αναμένονται σημαντικές νέες παραγγελίες ως επακόλουθο της συνεχιζόμενης ισχυρής δυναμικής της αγοράς. Η μονάδα παραγωγής υποθαλάσσιων καλωδίων (Fulgor) αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και να συνεχίσει να δίνει ώθηση στην κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου.

Στον τομέα καλωδιακών προϊόντων, η βελτίωση της ζήτησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η ζήτηση από τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα αυξάνεται.

Σωλήνες χάλυβα

Σωλήνες χάλυβα Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 104 εκατ. ευρώ έναντι 135 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, ενώ οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. ευρώ (2020: ζημιές 2 εκατ. ευρώ). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, αποκαταστάθηκε σταδιακά η υλοποίηση πολλών έργων διανομής ορυκτών καυσίμων που είχαν αναβληθεί, καθώς ανέκαμψαν οι τιμές πετρελαίου. Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμα αρκετές επενδυτικές αποφάσεις στην αγορά πετρελαίου και αερίου, δεδομένου ότι η σημαντική αύξηση των τιμών χάλυβα οδήγησε στον εκ νέου προϋπολογισμό των κονδυλίων για πολλά έργα, επιφέροντας κλυδωνισμούς στην ευρύτερη αγορά καυσίμων. Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε ανθεκτικότητα για τους εξής λόγους:

  • Ενίσχυσε την παρουσία της σε νέες αγορές στην Ευρώπη, την Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, ενώ παράλληλα ανέλαβε νέα έργα για καταξιωμένους πελάτες (π.χ. Snam στην Ιταλία, INGL στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, Williams στις ΗΠΑ και μια σειρά υποθαλάσσιων έργων όπως το KEG στη Νορβηγία και το Zendolie στο Τρινιντάντ).
  • Προέβη σε αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και των αποθεμάτων, η οποία εξασφάλισε ρευστότητα.
  •  Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη λύσεων προσανατολισμένων στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα ήταν η πιστοποίηση σωλήνων μεταφοράς έως και 100% υδρογόνου που επιτεύχθηκε στις αρχές Ιουνίου από τη Σωληνουργεία Κορίνθου μαζί με τη Snam, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες υποδομών ενέργειας στον κόσμο. Αφορά σε μια σύμβαση για την κατασκευή σωλήνων 440 χλμ., του πρώτου δικτύου υψηλής πίεσης μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι και για τη μεταφορά έως 100% υδρογόνου. Οι σωλήνες κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη.
  • Εξασφάλισε την αδιάκοπη παραγωγή για όλα τα τρέχοντα έργα της, εκπληρώνοντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Τέλος, στη διάρκεια του έτους, η εταιρία συνέχισε με επιτυχία το εντατικό πρόγραμμα πιστοποιήσεων από σημαντικές εταιρίες ενέργειας, σε συνδυασμό με καινοτόμα προγράμματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ενώ η ενεργειακή ζήτηση προβλέπεται να ανακάμψει από τα μειωμένα επίπεδα του περασμένου έτους, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού Covid-19 συνεχίζει να επηρεάζει τις προβλέψεις για την επάνοδο στα επίπεδα προ Covid το 2022. Επί του παρόντος, η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θα απαιτηθεί, συνεπώς, η παραγωγή περισσότερης ενέργειας από την καύση ορυκτών καυσίμων (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας-ΙΕΑ, Ιούλιος 2021). Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένεται να παραμείνει ασταθές για το υπόλοιπο του 2021.

Ωστόσο, καθώς η πανδημία υποχωρεί και η ενεργειακή ζήτηση ανακάμπτει, η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει προσηλωμένη στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, π.χ. υποδομές για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα κ.λπ. Αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα, αναμένεται να βελτιώσουν τη θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου στην αγορά και να οδηγήσουν στην ανάθεση νέων έργων, τα οποία είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και πλέον αναμένεται η οριστικοποίησή τους. 8 Χάλυβας Ο κύκλος εργασιών στον κλάδο χάλυβα ανήλθε σε 482 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 έναντι 345 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 46 εκατ. ευρώ (2020: ζημιές 24 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο κλάδος κατέγραψε αυξημένους όγκους πωλήσεων σχεδόν σε όλα τα προϊόντα έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, παρά τις συνεχείς δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας. Επιπλέον, τα περιθώρια βελτιώθηκαν σε όλα τα προϊόντα τα οποία, μαζί με τη συνεχή βελτιστοποίηση κόστους, ενίσχυσαν την κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Όσον αφορά στον χάλυβα οπλισμού, ο κλάδος διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στην αγορά των Βαλκανίων και το ισχυρό μερίδιο του στην αγορά της Ελλάδας και κατέγραψε αυξημένες πωλήσεις στην Κύπρο. Ο τομέας των κατασκευών στην Ελλάδα άρχισε να παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, με αποτέλεσμα βελτιωμένους όγκους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το εργοστάσιο της Sovel πιστοποιήθηκε με την περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος (EPD) για τον οπλισμό των προϊόντων χάλυβα.

Όσον αφορά στα χονδροσύρματα, οι βελτιώσεις στην ποιότητα προϊόντων και το ενεργό ενδιαφέρον των διεθνών αγορών οδήγησαν σε υψηλότερους όγκους πωλήσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ομοίως, οι ειδικοί χάλυβες (SBQs) συνέχισαν να ανακτούν σταδιακά τη δυναμική των πωλήσεων, κυρίως λόγω της ανάκαμψης του ευρωπαϊκού τομέα μηχανολογικού εξοπλισμού και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι προοπτικές

Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παραμένουν θετικές σχεδόν για όλες τις γραμμές προϊόντων του κλάδου. Οι λαμαρίνες και τα προϊόντα μορφοσιδήρου αναμένεται να διατηρήσουν τα επίπεδα πωλήσεων του 2020, παρά τη χαμηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021. Η αναβάθμιση της μονάδας έλασης επιμήκων προϊόντων του εργοστασίου της Stomana Industry θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2021, οδηγώντας στην παραγωγή μεγαλύτερων ειδικών χαλύβων έως 130 mm και με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Από το 2022 και για τα επόμενα 3-5 έτη, η αγορά του χάλυβα οπλισμού στην Ελλάδα αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά μετά από σχεδόν 10 έτη στασιμότητας, χάρη σε μια σειρά από σημαντικά ιδιωτικά έργα και ένα στιβαρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Ακίνητα Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο των ακινήτων ανήλθε σε 8,9 εκατ. ευρώ το 2021 (πρώτο εξάμηνο 2020: 6,3 εκατ. ευρώ) ενώ οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε ζημιές 1,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,2 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επισημαίνεται ότι η Viohalco ακολουθεί τη μέθοδο του ιστορικού κόστους στα επενδυτικά ακίνητα, ενώ οι θυγατρικές του κλάδου ακινήτων τη μέθοδο της εύλογης αξίας. Η Noval Property κατέγραψε αύξηση 29% σε ετήσια βάση όσον αφορά στην εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της από 301,3 εκατ. ευρώ (στις 30 Ιουνίου 2020) σε 389,7 εκατ. ευρώ (στις 30 Ιουνίου 2021), παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς που επέφερε η πανδημία Covid-19. Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε χάρη σε πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό που περιλάμβανε την ενσωμάτωση ακινήτων, σε νέες εξαγορές, στην ανάπτυξη των υφιστάμενων ακινήτων και την ενεργή διαχείριση ενεργητικού. Τα σχετικά με τον Covid-19 μέτρα στήριξης λόγω Covid-19 που θέσπισε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση το 2020 επεκτάθηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, το ελληνικό Δημόσιο επέβαλε υποχρεωτική μείωση μηνιαίου ενοικίου για εμπορικά ακίνητα σε αρκετούς τομείς (για παράδειγμα, λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση, γυμναστήρια κ.λπ.). Παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, η αποτελεσματική και ενεργή διαχείριση ακινήτων, σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες χρηματοδότησης της Noval Property οι οποίες εξελίσσονται όπως έχει προγραμματιστεί, της επέτρεψαν να συνεχίσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση (Μικτή Δομημένη Επιφάνεια περίπου 25.000 τ.μ.) του εμπορικού κέντρου River West ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, επιτρέποντας την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τον Ιούλιο του 2021. Επίσης, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η Noval Property ανακηρύχθηκε πλειοδότης (σε κοινοπραξία με μια επενδυτική εταιρία ακινήτων) για την εξαγορά ενός από τα πιο προνομιακά οικόπεδα στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον πάρκο γραφείων.

Έχουν ήδη αρχίσει οι προκαταρκτικές εργασίες 9 σχεδιασμού σε αναμονή της οριστικής εξαγοράς του οικοπέδου εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Τρία επιπλέον ακίνητα εξαγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Για το υπόλοιπο του 2021, η Noval Property θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξαγορά νέων ακινήτων, ενώ επίσης θα συνεχίσει να αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων της.

Πηγή: liberal.gr

Απάντηση