Viohalco: Ένας όμιλος πρότυπο που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο

Viohalco

Το επιχειρηματικό περιβάλλον που θα κινηθεί ο μεγαλύτερος και ο πλέον εξωστρεφείς επιχειρηματικός όμιλος της χώρα μας δίνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Viohalco Νίκος Στασινόπουλος, σε μήνυμα του προς τους μετόχους του Ομίλου.


«Το 2020 ήταν μια χρονιά προκλήσεων όχι μόνο για τη Viohalco και τις εταιρείες της αλλά συνολικά για την οικονομία, τις κοινωνίες και τα κράτη ανά την υφήλιο, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις και η υλοποίηση των εμβολιασμών αναμένεται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να επιτρέψουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονική επιχειρηματική λειτουργία», αναφέρει ο Νίκος Στασινόπουλος, πρόεδρος της Viohalco μιας από τις κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη, σε μήνυμα του προς τους μετόχους του Ομίλου.

Με τον Νίκο Στασινόπουλο και την νέα γενιά, τον Γιάννη και τον Μιχάλη Στασινόπουλο, η Viohalco, κατάφερε στην πορεία του χρόνου να βρεθεί στην κορυφή: με μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι θυγατρικές και οι συνδεδεμένες εταιρίες της Viohalco εστιάζουν στην τεχνολογία και εξειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα, δημιουργώντας ετήσιο κύκλο εργασιών 3,85 δισ. ευρώ.

Οι εταιρίες της Viohalco δεσμεύονται στη βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών, καινοτόμων προϊόντων και λύσεων προστιθέμενης αξίας για δυναμικές και αναπτυσσόμενες αγορές όπως: κτίρια και κατασκευές, δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταφορές, ναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, συσκευασίες τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, θέρμανση και κλιματισμό, λιθογραφία, καθώς και πολλές άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.

Αναφερόμενος στο μέλλον ο Νίκος Στασινόπουλος τονίζει ότι οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και οι πρωτοβουλίες για το νέο Green Deal και τον μετασχηματισμό προς την κυκλική οικονομία δημιουργούν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις εταιρείες της Viohalco και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι βιώσιμες συσκευασίες αλουμινίου, η χρήση του αλουμινίου για πιο ελαφριά και ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα, τα κυκλικά προϊόντα που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαλκό και χάλυβα, τα καλώδια για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας, οι σωλήνες χάλυβα που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των πράσινων κτιρίων, που υπηρετούν άμεσα αυτές τις τάσεις.

Ο Έλληνας βιομήχανος αναφέρεται και στο κοινό όραμα και τους στρατηγικούς στόχους των εταιριών της Viohalco που παραμένουν αμετάβλητοι. Η βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και η προσφορά προϊόντων συνεχούς καινοτομίας, η αύξηση της διείσδυσης σε υφιστάμενες και νέες αγορές, η πελατοκεντρική προσέγγιση και η πελατοκεντρική ανάπτυξη προϊόντων, η δημιουργία κινήτρων για τη λειτουργική αποδοτικότητα, με βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των παγίων και με έλεγχο του κόστους.

Ο πρόεδρος της Viohalco τονίζει ότι οι εταιρείες του ομίλου θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν υγιείς επιχειρηματικές πρακτικές με ηθικά υπεύθυνο τρόπο παράλληλα με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Η τρέχουσα κρίση έδειξε ότι η επιδίωξη αυτών των στόχων και η πιστή εφαρμογή του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μπορεί να αντέχει τις απρόσμενες προκλήσεις και τις σημαντικές εξωτερικές πιέσεις.

Ισχυρές επιδόσεις και το 2020

Ο Νίκος Στασινόπουλος δηλώνει ότι η σταθερή δέσμευση της Viohalco σε αυτούς τους στόχους μαζί με την εστίαση στην υγιεινή και ασφάλεια και την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων θα βοηθήσουν ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να ξεπερνούν αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Κάνοντας αναφορά στην περασμένη χρονιά, τονίζει ότι η πανδημία του είχε βαθιά επίπτωση στις επιχειρήσεις και τις αγορές χρήματος παγκοσμίως. Προτεραιότητα για τη Viohalco και τις εταιρείες της ήταν η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων της, τονίζει ο κ. Στασινόπουλος προσθέτοντας ότι χάρη στις δράσεις που ελήφθησαν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης και την ανθεκτικότητα του διαφοροποιημένου μοντέλου, οι εταιρείες της Viohalco πέτυχαν ισχυρές επιδόσεις το 2020.

Σε σχέση με τις επιμέρους δραστηριότητες, ο κ. Στασινόπουλος αναφέρει ότι για τον τομέα του αλουμινίου, ότι η εγκατάσταση του νέου τετραπλού έλαστρου tandem στα Οινόφυτα ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τους περιορισμούς της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης επένδυσης ο τομέας του αλουμινίου τώρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική του δυναμικότητα σε τελικά προϊόντα, σηματοδοτώντας μια νέα αποχή για τον τομέα και ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε νέες αγορές.

Επιπρόσθετα ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για πιο βιώσιμα, ανακυκλώσιμα, ελαφρά και ενεργειακά αποδοτικά υλικά σε αγορές όπως η συσκευασία και οι μεταφορές η ΕΛΒΑΛ ξεκίνησε την νέα επένδυση για ένα νέο ψυχρό έλαστρο 6 ράουλων καθώς και μια νέα γραμμή βαφής.

Για τον τομέα του χαλκού ο Νίκος Στασινόπουλος αναφέρει ότι εμφάνισε ισχυρή επίδοση και κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς του σε αγορές κλειδιά αυξάνοντας την κερδοφορία του. Για τον κλάδο των καλωδίων η θετική επίδοση αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, έχοντας να επιδείξει την επιτυχή και ανεμπόδιστη εκτέλεση τεχνικά πολύπλοκων υποβρύχιων και επίγειων ενεργειακών projects.

Αναφορικά με την Σωληνουργεία Κορίνθου σημειώνει ότι οι αντίξοες συνθήκες στις διεθνείς ενεργειακές αγορές είχαν επίπτωση στις επιδόσεις του δεύτερου μισού του έτους. Αλλά και στον τομέα του χάλυβα το περιβάλλον της αγοράς εμφάνισε προκλήσεις, που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Το χαρτοφυλάκιο της Viohalco περιλαμβάνει επίσης ένα κλάδο ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνολογία, την έρευνα και ανάπτυξη και αποτελείται από εταιρίες επικεντρωμένες στην έρευνα και την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, τις μηχανολογικές εφαρμογές, τις υπηρεσίες εφαρμογών ERP. Επίσης η Viohalco και οι εταιρίες της έχουν στην ιδιοκτησία τους σημαντική ακίνητη περιουσία, κυρίως στην Ελλάδα, και έχουν υλοποιήσει πολλά έργα αξιοποίησης αυτής.

Βασικά στοιχεία

  • Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών (VIO) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΒΙΟ)
  • Κύκλος εργασιών: 3,85 δισ. ευρώ το 2020
  • Κύριες εισηγμένες θυγατρικές: Cenergy Holdings (CENER) στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παγκόσμιο δίκτυο

  • Εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες
  • Προϊόντα που διανέμονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο

Επενδύσεις

  • 2001-2019: 3,1 δισ. ευρώ
  • Εστίαση στη διατήρηση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής παραγωγικότητας, στη διαρκή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και στη προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  • Ευρεία διαφοροποίηση που επιτρέπει στη Viohalco να αναγνωρίζει παγκόσμιες ευκαιρίες και να διοχετεύει επενδύσεις σε ελκυστικές αγορές.

Τεχνολογία και Καινοτομία

Παραμένοντας πάντα ένα βήμα μπροστά από τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι εταιρίες της Viohalco προωθούν συνεχώς την έρευνα και ανάπτυξη και αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις, διατηρώντας παράλληλα στρατηγικές συνεργασίες με επιστημονικούς οργανισμούς και διεθνή ερευνητικά κέντρα, καθώς και με παγκόσμιες πρωτοπόρες εταιρίες. Η συνεχής επιστημονική έρευνα τόσο στα εργοστάσια όσο και στα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εμπειρία από τις μονάδες χύτευσης χαλκού, αλουμινίου και χάλυβα της Viohalco, έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση βαθιάς γνώσης στη μεταλλουργία.

Βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εταιριών της Viohalco είναι η τεχνογνωσία στην κατασκευή και αναβάθμιση εργοστασίων μέσω της μεγάλης εμπειρίας στον σχεδιασμό, την αναδιοργάνωση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών, καθώς και των συστημάτων εποπτικού ελέγχου.

Ιστορία: Επιτυχημένη πορεία πάνω από 75 χρόνια
Η Βιοχάλκο ξεκίνησε πριν από 75 χρόνια ως οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα είναι εταιρία συμμετοχών (holding) με έδρα στο Βέλγιο, σε κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη. Οι θυγατρικές της Viohalco εστιάζουν στην τεχνολογία και στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και εξειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα.

Πηγή: emea.gr

Απάντηση