Villa Mandra: Η μοντέρνα εκδοχή των λευκών κυκλαδίτικων σπιτιών είναι αυτό το σπίτι με τους στιβαρούς βράχους στη Μύκονο

Villa-Mandra

Πέτρινοι και ασβεστωμένοι τοίχοι περιβάλλουν την εξοχική κατοικία Villa Mandra στη Μυκόνο, που φωλιάζει στην κορυφογραμμή του λόφου της Αλεομάνδρας και ατενίζει κατευθείαν στην θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα της Δήλου.


Η εντυπωσιακή Villa Mandra που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο K Studio, για ένα νεαρό ζευγάρι, αποτελείται από έξι υπνοδωμάτια. Βασική ιδέα εξ’ αρχής ήταν να δημιουργήσουν ένα σπίτι που να παραμπέμπει στην χαλαρή καλοκαιρινή ζωή, να προσφέρει ελευθερία και να μπορεί το ζευγάρι να φιλοξενεί οικογένεια και φίλους.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η κατοικία προοριζόταν για μεγάλο αριθμό ατόμων, στόχος ήταν να μην κυριαρχήσει στο τοπίο με επιβλητικούς όγκους. Εμπνευσμένοι από την ταπεινή πολυπλοκότητα της παράδοσης του νησιού, η αρχιτεκτονική μειώθηκε σε δύο μικρούς παραδοσιακά ασβεστωμένους όγκους και έναν τρίτο με πέτρα από το νησί, οι οποίοι διατάσσονται γύρω από μια μεγάλη αυλή καλυμμένη από μια ελαφριά πέργκολα από καστανιά.

Στην μπροστινή είσοδο, που χαρακτηρίζεται από ένα κενό στον πέτρινο τοίχο, η πέργκολα προεξέχει πάνω από ένα αίθριο και στηρίζεται στην εξωτερική γωνία από ένα στιβαρό βράχο.

Ένα τετράγωνο κόψιμο στο πλέγμα επιτρέπει στο δέντρο, που βρίσκεται από κάτω να αναπτύσσεται ανεμπόδιστα χάρη στην αρχιτεκτονική.

Το σπίτι είναι προσανατολισμένο ώστε να αξιοποιεί στο έπακρο τη θέα στο μαγικό ηλιοβασίλεμα πάνω από το γειτονικό νησί της Δήλου.

Η κουζίνα και το σαλόνι έχουν θέα την πισίνα, που δεσπόζει στην αυλή η οποία είναι και το επίκεντρο όλου του σπιτιού αφού συνδέεεται με τους κύριους χώρους. Από την άλλη, τα υπνοδωμάτια βρίσκονται σε ξεχωριστά κτίρια για μεγαλύτερη ησυχία και ιδιωτικότητα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο K Studio επέλεξε τη φυσική πέτρα και το ξύλο ως βασικό μέρος της αισθητικής παλέτας της Villa Mandra, ενώ οι πέτρινοι τοίχοι κατασκευάστηκαν με το χέρι χρησιμοποιώντας το υλικό στο χέρι. Μερικοί πέτρινοι τοίχοι έμειναν απλά για να ταιριάξουν με το τοπίο, και άλλοι περάστηκαν με παραδοσιακό ελληνικό ασβέστη, με στρογγυλεμένες γωνίες.

Περισσότερες πέτρες είναι διάσπαρτες σε διαδρόμους και γύρω από την πισίνα, σχηματίζοντας μάλιστα μονοπάτι προς ένα από τα υπνοδωμάτια.

Οσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση της εντυπωσιακής αυτής κατοικίας στη Μύκονο, ένα μακρύ ξύλινο τραπέζι βρίσκεται κατά μήκος της μιας πλευράς στην τραπεζαρία, κάτω από κρεμαστά φωτιστικά που κρέμονται από τις δοκούς.

Χαμηλά ξύλινα τραπέζια και καρέκλες βρίσκονται επίσης δίπλα στους μεγάλους καναπέδες στο σαλόνι, επενδεδυμένους με μαλακό γκρι ύφασμα και διάσπαρτα μονόχρωμα μαξιλάρια σε ένα συνδυασμό υφών, που όπως έχουμε πει αποτελεί τάση.

Φυτά και κεραμικά γλυπτά συμπληρώνουν τη διακόσμηση στο εσωτερικό του σπιτιού στη Μύκονο, δημιουργώντας μια χαλαρή και γήινη ατμόσφαιρα.

Στις κρεβατοκάμαρες, τα κομοδίνα είναι κατασκευασμένα επίσης από ξύλο με το γκρι να κυριαρχεί και εκεί ενώ εντυπωσιακοί καθρέφτες κρέμονται στους τοίχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχιτεκτονικό γραφείο K Studio ιδρύθηκε από τους Κωνσταντίνο και Δημήτρη Καραμπατάκη και εδρεύει στην Αθήνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση