Βασίλης Νικολέτας: «Συνεχείς προσπάθειες για την βελτίωση και εξέλιξη του Κλάδου»

Βασίλης Νικολέτας: «Συνεχείς προσπάθειες για την βελτίωση και εξέλιξη του Κλάδου»

Ο κος Βασίλης Νικολέτας που εκπροσωπεί τους Κατασκευαστές Αλουμινίου του Ν. Αιτωλοακαρνανίας μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό μας μιλά για τις τιμές που το τελευταίο διάστημα ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, για τις προσπάθειες για τη βελτίωση και εξέλιξη του Κλάδου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».


1. Κύριε Νικολέτα, εκπροσωπείτε ένα Σωματείο με κατασκευαστές της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας. Το τελευταίο διάστημα οι τιμές του Αλουμινίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η ακρίβεια έχει επηρεάσει και πόσο τις επιχειρήσεις του Κλάδου του Αλουμινίου και των Συναφών Μετάλλων. Πώς αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές αυτήν την κατάσταση.

Είναι αλήθεια πως οι τιμές ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα το τελευταίο διάστημα. Προσωπικά ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του αλουμινίου από το 1990 δεν μπορώ να θυμηθώ τόσο μεγάλες και συχνές ανατιμήσεις.

Οι συνάδελφοι, όπως και εγώ, είμαστε αρκετά προβληματισμένοι διότι δεν γνωρίζουμε σε ποιο εύρος τιμών να κινηθούμε ώστε να δώσουμε ορθό κοστολόγιο στους πελάτες μας αποφεύγοντας αστοχίες όπως υπέρβαση του κόστους υλοποίησης του έργου από το αναμενόμενο ή η αδικαιολόγητη επιβάρυνση του πελάτη.

Βασίλης Νικολέτας: «Συνεχείς προσπάθειες για την βελτίωση και εξέλιξη του Κλάδου»

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό σε όλους ο κλάδος του αλουμινίου μπορεί να χαρακτηριστεί πως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού διότι η αστάθεια των λειτουργικών εξόδων σε συνδυασμό με τις συνεχείς και μεγάλες ανατιμήσεις δημιουργούν ένα αρκετά ριψοκίνδυνο και ευπαθές περιβάλλον για όλους.

2. Εκτός από πρόεδρος του Σωματείου Kατασκευαστών είστε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων – Βιοτεχνών Aιτωλοακαρνανίας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Κατασκευαστών, του μεγαλύτερου Φορέα στον Κλάδο του Αλουμινίου – Σιδήρου. Έχετε εκφράσει τις απόψεις σας στην Πολιτεία. και γενικότερα στην Περιφέρεια για τα προβλήματα λόγω του ενεργειακού κόστους και γενικότερα της αύξησης των τιμών που μαστίζει τη χώρα.

Δεν θα σας μιλήσω ως κάτοχος όλων αυτών των τιμητικών τίτλων αλλά ως μέλος δυναμικών σωματείων με αξιόλογα μέλη τα οποία καθημερινά προσπαθούν για την βελτίωση και την εξέλιξη του κλάδου μας. Φυσικά και έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές ενέργειες διότι εμπόδια που δεν παρουσιάζονται και δεν αναζητούν λύσεις είναι απλά παράπονα και καταδικασμένα να μείνουν άλυτα.

Βασίλης Νικολέτας: «Συνεχείς προσπάθειες για την βελτίωση και εξέλιξη του Κλάδου»

Οι ενέργειές μας αφορούσαν αρκετές διαμαρτυρίες στα αρμόδια υπουργεία μέσω επιστολών, επισκέψεων και συζητήσεων με υπουργούς σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου. Ακόμη απευθυνθήκαμε αρκετές φορές και στους φορείς της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Επίσης προβήκαμε σε δημοσιεύσεις δελτίων τύπου σε αρκετά sites καθώς επίσης και σε εφημερίδες. Τέλος μέλη των σωματείων μας έδωσαν συνεντεύξεις σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια της Δυτικής Ελλάδας.

3. Πολλοί από τους κατασκευαστές εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός και από ότι μαθαίνουμε αυξάνουν τις τιμές. Ισχύει κάτι τέτοιο στην ευρύτερη περιοχή σας. Υπάρχουν προβλήματα στη σχέση των επιχειρήσεων με το τελικό καταναλωτή;

Όταν ο λαός μας λέει «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», αναφέρεται στον λύκο. Σίγουρα δεν θα εννοεί τον απλό κατασκευαστή που έχει ένα τοπικό κατάστημα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιος εκμεταλλεύεται την κατάσταση. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σκεφτώ εάν αυτοί είναι οι κατασκευαστές οι οποίοι δεν μπορούν να στοκάρουν εμπόρευμα και παραγγέλνουν με τις τρέχουσες τιμές ή εκείνοι οι οποίοι έχουν γεμάτες ήδη τις αποθήκες με εμπόρευμα παλιών τιμών και προβαίνουν σε πωλήσεις με τις τρέχουσες. Νομίζω πως η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

Βασίλης Νικολέτας: «Συνεχείς προσπάθειες για την βελτίωση και εξέλιξη του Κλάδου»

Το δυσάρεστο είναι πως ο κατασκευαστής είναι ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών των ανατιμήσεων και αστοχιών και έρχεται συχνά σε ρήξη με τον τελικό καταναλωτή. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το καταναλωτή , εάν δηλαδή είναι ενεργό μέλος της αγοράς και αντιλαμβάνεται την κατάσταση ή όχι.

4. Το νέο πρόγραμμα Eξοικονομώ και η αύξηση της Οικοδομικής δραστηριότητας έχουν φέρει μία ανάσα στον Κλάδο. Πιστεύετε ότι τα νέα προγράμματα που θα ακολουθήσουν θα μπορέσουν να βοηθήσουν στον Κλάδο; Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του προγράμματος.

Προσωπικά όπως και αρκετοί συνάδελφοι δεν έχουμε αποπληρωθεί ακόμα από τα προηγούμενα. Η διαδικασία επιλογής δικαιούχων παραμένει δυσνόητη καθώς και η απόρριψη κάποιων. Οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερά μακριά από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς έχοντας ως αποτέλεσμα ακόμα μια φορά τη δημιουργία τοίχους κατασκευαστή – πελάτη αλλά και τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους σε κατασκευαστές με περιορισμένες γνώσεις ώστε να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς δυσφημίζοντας έτσι τον κλάδο. Τέλος οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις για κάθε έργο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα αποτρέποντας κάποιους να συμμετάσχουν.

Κλείνοντας να επισημάνω πως δεν έχω μάθει να εγκαταλείπω λόγω εμποδίων την εργασία μου για την οποία έχω καταβάλει αρκετές προσπάθειες, περιμένω όμως οι αρμόδιοι φορείς να με διαψεύσουν και να παρουσιάσουν στην αγορά ένα δυναμικό νέο πρόγραμμα!

Απάντηση