Urban stripes: Η πιο μοντέρνα πολυκατοικία της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη!

Urban-Stripes

Η οδός Βεΐκου στο Κουκάκι, μια από τις πιο κουλ γειτονιές της Αθήνας σύμφωνα με τη Vogue, έχει έναν παραπάνω λόγω να είναι περήφανη, αφού από το 2013 στέκει εκεί το Urban Stripes, μια πολυκατοικία, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Klab Architecture εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό συγκεκριμένων διαμερισμάτων επιμελήθηκε η αρχιτεκτονική ομάδα των MAB Architects.


Με σημεία αναφοράς στην μοντέρνα αρχιτεκτονική το Φιξ του Ζενέτου και το μουσείο της Ακρόπολης του Tschumi, αλλά και με πολλές τυπικές αθηναϊκές πολυκατοικίες, το Urban Stripes σχεδιάστηκε από τους Klab Architecture, χτίστηκε από τους Future Constructions και σήμερα αποτελεί κτίριο κόσμημα για τη γειτονιά στο Κουκάκι.

Επαναχρησιμοποιώντας λοιπόν στοιχεία και από τα δύο κτίρια-αναφορές, αλλά και στοιχεία της Αθηναϊκής πολυκατοικίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο KLab εισάγει μια νέα μορφή όψης πολυκατοικίας. «Τα περισσότερα διαμερίσματα είναι διώροφα και επαναπροσδιορίζονται από το πρωτότυπο φιλτράρισμα του φωτός, αλλά και της σχέσης με τη θέα και τα γειτονικά κτίρια. Ενώ ακολουθείται η τυπολογία της γραμμικότητας ο συσχετισμός ανοίγματος- μπαλκονιού σχηματοποιείται αντιθετικά», αναφέρουν.

To Urban Stripes στο Κουκάκι

δω λοιπόν, στο νούμερο 37 της φιλήσυχης οδού, το Urban Stripes φέρνει έναν αέρα σύγχρονου, κομψού σχεδιασμού στη γειτονιά, με έντονη αρχιτεκτονική έμφαση στον μινιμαλισμό. Εκκεντρική αρχιτεκτονικά, αν την αντιπαραβάλει κανείς με τις συμβατικές τυπολογίες της γειτονιάς, εξάπτει σίγουρα την περιέργεια αν τη δει κανείς περνώντας τυχαία. Σίγουρα πάντως αν έχει κανείς μελετήσει την αρχιτεκτονική του Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου (Klab) όταν συμπράττει με τους Σοφοκλή Μορφόπουλο και Στάθη Σταθάκη (Future Constructions), είναι περισσότερο υποψιασμένος, αφού είναι χαρακτηριστική.

Μια πολυκατοικία που δεν περνάει απαρατήρητη

Σε 6 ορόφους, τα διαμερίσματα είναι όλα ευρύχωρα και καλά κατανεμημένα. Εξασφαλίζουν την αυτονομία και την ιδιωτικότητα, ενώ είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιούν το φυσικό φως από τον ένδοξο ελληνικό ήλιο, με τον πιο έξυπνο τρόπο.

Όσο ψηλότερα είναι ένα διαμέρισμα, τόσο πιο μαγική γίνεται η θέα.

Ο πρώτος όροφος χρησιμοποιείται για γραφεία και για αυτό το λόγο η πρόσοψη είναι λίγο διαφορετική, δημιουργώντας μια βάση για το κτίριο. Η πίσω πρόσοψη χρησιμοποιεί διαφορετικά στοιχεία των ξεχασμένων προσόψεων της Αθήνας. Χρησιμοποιώντας μορφές του παρελθόντος, όπως το κυλινδρικό κλιμακοστάσιο, και σχεδόν ακανόνιστα παράθυρα, έχει μια μοναδική σύγχρονη απεικόνιση της σχεδόν τυχαίας όψης των ακάλυπτων της Αθήνας.

Το ισόγειο χρησιμοποιείται για γραφεία σχεδιασμένα σε δεύτερο χρόνο από του Mab Architects. Το εσωτερικό των γραφείων ακολούθησε τις μοντέρνες σχεδιαστικές αρχές του κτιρίου, μεγιστοποιώντας τον φυσικό φωτισμό. Η πίσω πρόσοψη χρησιμοποιεί διαφορετικά στοιχεία των ξεχασμένων προσόψεων της Αθήνας. Χρησιμοποιώντας μορφές του παρελθόντος, όπως το κυλινδρικό κλιμακοστάσιο, και σχεδόν ακανόνιστα παράθυρα, έχει μια μοναδική σύγχρονη απεικόνιση της σχεδόν τυχαίας όψης των ακάλυπτων της Αθήνας.

Urban-Stripes

Χρησιμοποιώντας χρωματιστό πλαστικοποιημένο γυαλί, κάθε όροφος είναι διαφορετικός και κάθε διαμέρισμά του απαντά σε διαφορετικά σενάρια και ανάγκες διαβίωσης.

Καθώς ανεβαίνουμε ψηλότερα, η θέα στην Ακρόπολη και στον Παρθενώνα είναι καταπληκτική. Μετά τον 5ο όροφο,​οι Mab Architects δημιούργησαν ένα ρετιρέ 90 τετραγωνικών μέτρων, όπου επιτρέπει στον χρήστη να αναπτύξει έναν διάλογο…με το ιερό βράχο της Ακρόπολης. 

Urban-Stripes
Η θέα στην Ακρόπολη είναι μοναδική

Στόχος ήταν ένας σχεδιασμός με χαράξεις που θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να απολαύσει την εκπληκτική θέα από κάθε γωνία του διαμερίσματος λόγω της γυάλινης πρόσοψής του, μήκους 12m. Η κάτοψη σχήματος L οργανώθηκε σε δύο σκέλη. Το καθιστικό, το σαλόνι και η κουζίνα χωροθετήθηκαν πίσω από την γυάλινη πρόσοψη στο ένα σκέλος, το υπνοδωμάτιο τοποθετήθηκε στο άλλο άκρο, ενώ το λουτρό ανάμεσα στο υπνοδωμάτιο και το καθιστικό. Η πρόκληση ήταν να σχεδιαστεί ένα λουτρό που να μπορεί να λειτουργεί ως διαχωριστικό αλλά και συνδετικό στοιχείο μεταξύ των δύο χώρων. Αυτό επιτυγχάνεται με συρόμενες πόρτες, από το δάπεδο μέχρι την οροφή, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λουτρού και μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν, προσθέτοντας ένα θεατρικό στοιχείο στην εμπειρία του χώρου. Η επιλογή των υλικών και των επίπλων, υπό την επιμέλεια των BOX Interiors, έγινε με γνώμονα τη σύνδεση του διαμερίσματος με το ιστορικό μνημείο, και τον διάλογο μεταξύ κληρονομιάς και κατοίκησης.

Το ρετιρέ είναι κατασκευασμένο από εκτεθειμένο σκυρόδεμα και γυαλί και εκτείνεται σε τρεις ορόφους. Στο εσωτερικό, στους κοινόχρηστους χώρους πάλι συναντά κανείς στοιχεία του παρελθόντος, όπως το μωσαϊκό δάπεδο και μαρμάρινες μπορντούρες, αλλά επίσης είναι παιχνιδιάρικο χρησιμοποιώντας μια μοντέρνα παλέτα χρωμάτων.

Urban-Stripes
Ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του Urban Stripes βασίζεται σε καθαρές, μινιμαλιστικές γραμμές και παρέχει άπλετο χώρο και φυσικό φως

Όλα αυτά συντελούν για να δημιουργήσουν ένα χαλαρωτικό αστικό περιβάλλον διακριτικής πολυτέλειας με όλες τις απαραίτητες ανέσεις για μια πραγματικά αξέχαστη διαμονή στην Αθήνα, αφού το Urban Stripes λειτουργεί ως Airbnb.

Urban-Stripes
Τα διαμερίσματα έχουν θέα την Ακρόπολη

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το αρχιτεκτονικό γραφείο klab architecture δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο το 2007.

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε το 2008 με την επιλογή τους από το Wallpaper magazine στα πιο ανερχόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου. Tο 2010 παρουσιάστηκαν στο βιβλίο STARCHITECTS ανάμεσα σε 60 αρχιτέκτονες – οραματιστές του 21ου αιώνα. Από το 2010, με γραφείο στο Λονδίνο, οι KLAB architecture έχουν μετατραπεί σε ένα σύγχρονο καινοτόμο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο. Το 2012 το έργο τους Placebo Pharmacy , που βρίσκεται στη Γλυφάδα, κατέκτησε το βραβείο καλύτερου εμπορικού κτιρίου στα 10α διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής του περιοδικού Domus της Ρωσίας. To 2012 συμμετείχαν στην Biennale της Βενετίας με το έργο Urban cubes.

Το 2014 η πολυκατοικία Urban stripes προτάθηκε για το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe και το 2017, το έργο Δ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας διακρίθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στην κατηγορία «Κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας».

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση