Τρία ιδιαίτερα σπίτια στην Κάρπαθο καμουφλαρισμένα σε πλαγιά

Τρία ιδιαίτερα σπίτια στην Κάρπαθο καμουφλαρισμένα σε πλαγιά

Τα σπίτια που σχεδιάστηκαν από το γραφείο A&M Architects εισαγάγουν μια νέα φιλοσοφία στον όρο «κατοικία του αύριο».


Η ταπεινή πολυτέλεια, η έντονη γεωμετρία και οι λιτές γραμμές κερδίζουν με την πρώτη ματιά σε αυτά τα τρία ιδιαίτερα σπίτια στην Κάρπαθο. Οι βίλες που είναι σχεδόν «κρυμμένες» έχουν σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο A&M Architects και βρίσκονται μέσα σε ένα οικόπεδο 12.000 τ.μ., σε μια απομονωμένη περιοχή στις παρυφές του χωριού Μενετές στην Κάρπαθο.

Σχεδιασμένα με γραμμική διάταξη και τοποθετημένα αμφιθεατρικά πετυχαίνουν να ξεχωρίζουν από τα συνηθισμένα σπίτια που συναντά κανείς διάσπαρτα στα ελληνικά νησιά.

Τρία ιδιαίτερα σπίτια στην Κάρπαθο καμουφλαρισμένα σε πλαγιά

Με βασική αξία τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, όπως υπογραμμίζουν οι A&M Architects στο iefimerida, «Το έργο αντιμετωπίσθηκε ως «πρόκληση» εξ’ ολοκλήρου προβλέποντας ουσιαστικά τη δημιουργία μιας πρότασης για την “κατοικία του αύριο” στην ύπαιθρο».

«Μια πρόταση που προσδοκά να συμμετάσχει, στην προσπάθεια επιστροφής της κατοικίας στο φυσικό της περιβάλλον και στην ανάκτηση της επαφής μας με την μητέρα γη. Με σχεδιασμό που στοχεύει στην ανάδειξη μιας νέας καθημερινότητας σε εκσυγχρονισμένο αλλά ταυτόχρονα αρχετυπικό σκηνικό ζωής με χαμηλό αποτύπωμα, η άρρηκτη σύνδεση με τη φύση και το περιβάλλον φέρνει στον επισκέπτη συναισθήματα νοσταλγίας και γαλήνης», σημειώνει η αρχιτεκτονική ομάδα.

Οι «Sheltered Villas», λοιπόν, χαρακτηρίζονται για την ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και την απόλυτη ισορροπία με το μικροτοπίο της περιοχής.

Χτισμένα εν μέρει υπόγεια, η γεωμετρία και η υλικότητα αντικατοπτρίζουν τις αρχικές υφές του χώρου και τα σπίτια εναρμονίζονται με το ακατέργαστο περιβάλλον. Οι λευκές, καθαρές κορδέλες γίνονται τοίχοι συγκράτησης δημιουργώντας τη μόνη αντίθεση μεταξύ τεχνητού και φυσικού τοπίου. Οι βίλες είναι σχεδιασμένες σε απλές γεωμετρίες με μεγάλα ανοίγματα, επιτρέποντας την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος να είναι το επίκεντρο αυτού του μοναδικού ταξιδιού.

Τρία ιδιαίτερα σπίτια στην Κάρπαθο καμουφλαρισμένα σε πλαγιά

Όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι γραμμικά οργανωμένοι ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο ηλιακό φως να εισχωρεί αδιατάρακτα σε κάθε χώρο. Τα φυσικά τελειώματα, η πέτρα, το ξύλο και το λευκό τσιμέντο ντύνουν τον χώρο και προσδίδουν έναν αυθεντικό χαρακτήρα στο εσωτερικό. Παρόλο που κάθε σπίτι είναι μοναδικό στην οργάνωσή του, όλα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά στην αντανάκλαση της σχέσης με τους εξωτερικούς χώρους. Για το λόγο αυτό, η πισίνα γίνεται ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για κάθε βίλα, καθώς διεισδύει σε τμήματα του εσωτερικού χώρου επιτρέποντας μια απρόσκοπτη εμπειρία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού.

«Sheltered Villas»: Τα σπίτια όπου η πολυτέλεια συναντά την ταπεινότητα

Οι «κρυμμένες» βίλες έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να επιτυγχάνεται η ελάχιστη δυνατή χειραγώγηση της τοπογραφίας, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται τα φυσικά οφέλη της θέρμανσης και της ψύξης μιας ημιυπόγειας κατασκευής.

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση