Τράπεζα UBS: Οι ΑΠΕ θα είναι «ουσιαστικά δωρεάν» το 2030!

ΑΠΕ-δωρεάν

Aναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS πιστεύουν ότι μέχρι το 2030, όλοι θα μπορούσαμε να ζούμε χωρίς μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να πέφτει και την επόμενη δεκαετία και ότι μέχρι το 2030 το κόστος θα είναι τόσο χαμηλό θα είναι «αποτελεσματικά δωρεάν», σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί στους Financial Times.

Η ανάλυση εξηγεί ότι οι ηλιακές και οι αιολικές εγκαταστάσεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται «σπουδαία νέα για τον πλανήτη και πιθανώς και για την οικονομία».

Με την αυξανόμενη δημοτικότητά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους καταναλωτές και κυρίως στους προμηθευτές ενέργειας, οι οικονομίες κλίμακας βρίσκουν άμεση εφαρμογή.

Με τόσο πτωτικές τιμές, δεν έχει νόημα να αγνοεί κανείς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ειδικά εκείνες που είναι ανανεώσιμες.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου δώδεκα μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας που ανακοίνωσαν σημαντικές αλλαγές στα προηγούμενα επιχειρηματικά τους μοντέλα – τα περισσότερα από τα οποία βασίζονταν στον άνθρακα ή το φυσικό αέριο από τον προηγούμενο αιώνα – αλλαγές οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή καθαρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καθώς η ζήτηση αυξάνεται και οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια αντιστροφή της τάσης στο μέλλον.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Quartz, η αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη δραματική. Ειδικότερα, η αιολική ενέργεια αυξάνεται εκθετικά καθώς η χρήση άνθρακα συνεχίζει την πορεία της προς πλήρη εξαφάνιση και το φυσικό αέριο συνεχίζει την πτώση του.

«Το 2010, η χρήση ηλιακής ενέργειας για να βράσεις νερό στο βραστήρα σου, θα σου κόστιζε περίπου τρεισήμισι ευρωσέντ. Μέχρι το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής μας ομάδας του UBS, το κόστος θα έχει μειωθεί σε μισό ευρωσέντ».

«Δέκα χρόνια αργότερα, αν η ανάλυση είναι σωστή, η ενέργεια θα να είναι ουσιαστικά δωρεάν.»

Στις ΗΠΑ, περιοχές με άφθονο ήλιο όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα έχουν δει δραματικές μειώσεις στο κόστος εγκατάστασης ηλιακών πάνελ. Σε ορισμένες περιοχές, το υλικό και η εγκατάσταση είναι τώρα δωρεάν, με τις εταιρείες που παρέχουν τα υλικά να καλύπτουν τη δαπάνη τους από την πώληση επιπλέον ενέργειας στο δίκτυο.

Σε αυτά τα μέρη, ο κύριος όγκος των νέων εγκαταστάσεων είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα η ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με την UBS, αυτή είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. «Είναι σπουδαία νέα για τον πλανήτη, και πιθανώς και για την οικονομία», αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: e-mc2.gr

Απάντηση