Τοwer House: Ένα μίνιμαλ Πυργόσπιτο στη Μάνη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο South εμπνέεται από τις επιβλητικές, λιθόκτιστες κατοικίες της Μάνης και δημιουργεί μια σύγχρονη ερμηνεία τους.

Το «Τοwer House» ερμηνεύει με σύγχρονο τρόπο την παραδοσιακή και ευρέως διαδεδομένη μορφή κατοικίας στη Μάνη της νότιας Ελλάδας: τους λιθόδμητους πύργους της Μάνης.

Αυτές οι ιδιότυπες, επιβλητικές κατοικίες που δεσπόζουν σε όλο το άγριο μεσσηνιακό τοπίο, ενέπνευσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο SOUTH ώστε να συνδυάσει τα στοιχεία τους με τις μοντέρνες φόρμες και να δημιουργήσει μια κατοικία που κατάφερε να διακριθεί και να ξεχωρίσει σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς.

Η κατοικία διακρίθηκε με το Βραβείο ΔΟΜΕΣ 2012 για το Καλύτερο Πρώτο Πραγματοποιημένο Έργο Νέου Αρχιτέκτονα, έλαβε μνεία από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για νέους αρχιτέκτονες, και ξεχώρισε στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και στα διεθνή βραβεία Mediterranean Sustainable Architecture το 2013.

Ο Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος, ένας εκ των δύο ιδρυτών του γραφείου μας περιγράφει το έργο του:

«Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας για τη μανιάτικη χερσόνησο είναι οι διάσπαρτοι πύργοι ανάμεσα σε ξερολιθιές και η θάλασσα σε απόσταση. Με αυτή την εικόνα στο μυαλό μας σχεδιάσαμε αυτό το σπίτι.

Καταρχήν διατηρήσαμε τις υπάρχουσες ξερολιθιές του οικοπέδου. Στη συνέχεια δουλέψαμε αφαιρετικά με τη μορφή του πύργου, μειώνοντας το ύψος του και αυξάνοντας τη βάση του. Προέκυψε έτσι το Πυργόσπιτο, ένας συνδυασμός πύργου και σπιτιού, μια σύγχρονη εκδοχή κατοικίας στη Μάνη».

Θέλαμε να κατασκευάσουμε μια κατοικία, προστατευμένη από το ζεστό κλίμα, αλλά ταυτόχρονα με φυγές προς τον Ταύγετο και τη θάλασσα. Έτσι σχεδιάσαμε το σπίτι σαν μονολιθικό όγκο με μικρά ανοίγματα, σχισμές. Υπάρχει μια ζώνη διαμπερής, που συνδέει αυτά τα δύο φυσικά στοιχεία. Στον ένα άκρο της το καθιστικό έχει διπλό ύψος προς τη θάλασσα.

Στο άλλο της άκρο η τραπεζαρία χαμηλού ύψους, είναι δίπλα στον ελαιώνα και έχει σε όλο το πλάτος της ένα μεγάλο συρόμενο κούφωμα, που όταν το ανοίγεις έχεις την αίσθηση ότι κάθεσαι ανάμεσα στα δέντρα. Την αίσθηση αυτή εντείνει ο φεγγίτης στην οροφή.

Επίσης θέλαμε να προσφέρουμε στους ιδιοκτήτες, μια περιοχή ήσυχη και απομόνωσης, στο πατάρι, από όπου θα μπορούν να αγναντεύουν το τοπίο από απόσταση. Το μακρύ, πανοραμικό παράθυρο, καδράρει τη θέα της θάλασσας και λειτουργεί σαν ένας μεταβαλλόμενος, φυσικός πίνακας, ανάλογα με την εποχή και την ώρα της μέρας. Όλα τα παράθυρα σχεδιάστηκαν επιτόπου, όταν το σπίτι είχε σχεδόν τελειώσει.

Στοιχεία έργου Εμβαδόν: 150 μ2 (κύριοι χώροι) / 100μ2 (υπόγειο)

Τοποθεσία: Βέργα, Έξω Μάνη

Ομάδα: SOUTH Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος, Ελένη Λιβάνη (αρχιτέκτονες) Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος (πολ.μηχανικός), Γιώργος Τσαίρης (υπεύθυνος κατασκευής), Εριέτα Αττάλη (φωτογράφηση)

Έτος Κατασκευής: Κατασκευή 2012

Ταυτότητα γραφείου

Το γραφείο δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη από την Ελένη Λιβάνη και το Χρυσόστομο Θεοδωρόπουλο και σήμερα λειτουργεί στην Αθήνα και την Καλαμάτα. Η δουλειά του συνδυάζει αρχιτεκτονική, αποκαταστάσεις, σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και αντικειμένων.

Έχει διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με το Καλύτερο Κτισμένο Έργο Νέου Αρχιτέκτονα από τις ΔΟΜΕΣ (2012), το Πρώτο Βραβείο για Πρότυπη Βιοκλιματική Κατοικία στην Πελοποννήσο από τον ΣΕΓΜ (2008) και Μνεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (2006).

Πηγή: lifo.gr

 

Απάντηση