Τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης παρουσίασε ο Φάμελλος

Φάμελλος ενεργειακός σχεδιασμός
Τους βασικούς άξονες του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Η ενεργειακή ασφάλεια, με διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η ομαλή μετάβαση της αγοράς ενέργειας στη φάση απελευθέρωσης και η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες – προμηθευτές ενέργειας είναι οι βασικοί άξονες του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει τον στόχο για τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, που είχε τεθεί για το 2020, και θέτει φιλόδοξους στόχους για το 2030.

“Ο μετασχηματισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση των ΑΠΕ βασίζεται στο άνοιγμα της αγοράς προς τους παραγωγούς/προμηθευτές μέσω ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το μεταβλητό κόστος των διαφόρων τεχνολογιών, χωρίς να οδηγεί σε φαινόμενα όπως η «φωτοβολταϊκή έκρηξη» των τελευταίων ετών και τη δημιουργία ελλειμμάτων στο ΛΑΓΗΕ”.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σχέδιο απεξάρτησης των νησιών από το πετρέλαιο, με ενίσχυση των ΑΠΕ και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς και στα έργα διεθνούς εμβέλειας όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, ΤΑΡ, EastMed (ΝΑ Μεσογείου), στην αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και στην κατασκευή νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα Εξοικονομώ για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ιδιαίτερα στον οικιακό τομέα και τα δημόσια κτήρια, τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς με συμμετοχή Δήμων, Κοινοτήτων, τοπικών επιχειρήσεων και πολιτών και επεσήμανε ότι η συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, «θα επιτρέψει την ενίσχυση διεθνών ενεργειακών συνεργασιών, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων, κλιματικά και περιβαλλοντικά φιλικών καινοτόμων λύσεων, οι οποίες θα εξασφαλίζουν σε όλους, και ειδικότερα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, την πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας».

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση