Το συγκρότημα κατοικιών που κάνει αίσθηση στην Πεντέλη

Πεντέλη

Το εντυπωσιακό αυτό συγκρότημα τριών κατοικιών αναπτύσσεται σε μια πλαγιά του ορεινού όγκου της Πεντέλης και αποτελεί ένα καταφύγιο για τους ιδιοκτήτες του καθώς μοιάζει να αναδύεται από το τοπίο.


Αποτελεί δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Kordas Architects, που καταφέρνει πάντα να ξεχωρίζει με τις αρχιτεκτονικές του προτάσεις, με το συγκεκριμένο συγκρότημα στην Πεντέλη να αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της καινοτομίας που σφραγίζει την ταυτότητα του γραφείου.

κατοικία-Πεντέλη

Ακολουθώντας το φυσικό πρανές προσαρμόζεται στη μορφολογία του εδάφους και την υφιστάμενη φύτευση. Tο κτίριο αναλύεται σε δύο βασικές ενότητες. Η πρώτη, μια λιθεπενδεδυμένη βάση, στεγάζει την πρώτη ισόγεια κατοικία. Πάνω σε αυτή, εδράζεται ο κτιριακός όγκος των υπόλοιπων δύο «δίδυμων» διώροφων κατοικιών της ανωδομής. Επιπλέον, το σύνολο της ανωδομής φέρει ειδικής τεχνοτροπίας επίχρισμα σε γήινη υφή και απόχρωση. Έτσι, μεγιστοποιείται η ένταξη του κτιρίου στο φυσικό τοπίο. Το κτίριο μοιάζει να αναδύεται από την πλαγιά και η πλαγιά αναπτύσσεται ως επέκταση του κτιρίου.

κατοικία-Πεντέλη

Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής επεξεργασίας των όψεων και του κελύφους του κτιρίου είναι οι πρισματικές γεωμετρίες και αποτμήσεις του κελύφους. Αφενός εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα ανάμεσα στις ιδιοκτησίες και επιμέρους χρήσεις και αφετέρου «καδράρουν» σημεία και προσανατολισμούς ειδικού ενδιαφέροντος στην θέα.

κατοικία-Πεντέλη

Τέλος, σημαντικό στοιχείο για την οργάνωση του υπαίθριου χώρου και της κοινόχρηστης ζωής του συγκροτήματος είναι η χωροθέτηση της πισίνας στο πλάτωμα στο πίσω μέρους του οικοπέδου. Εκεί, δημιουργείται ταυτόχρονα σημείο οπτικής αναφοράς για τους χώρους του συγκροτήματος με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kordas Architects ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2006, από τον Αριστείδη Κόρδα και αποτελείται από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, και όχι μόνο. Βασική συνθήκη που διέπει τον σχεδιασμό τους είναι η σφαιρική αντιμετώπιση του αρχιτεκτονικού έργου, η άριστη επικοινωνία με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη και η απόλυτη κατανόηση των αναγκών του. Κάθε έργο αποτελεί μια αυτούσια σύλληψη, η οποία διαβάζεται και μεταφράζεται σε διαφορετικές κλίμακες.

Ταυτότητα έργου:

Διεύθυνση Μελέτης: Αριστείδης Κόρδας
Υπεύθυνος Μελέτης: Ελένη Τσαπραλή
Ομάδα μελέτης: Αναστάσης Δημόκας, Τζένη Χαλκιαδάκη, Αθανασία Σταυροπούλου, Δήμητρα Κορδομένου

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση