Το σπίτι που φτιάχτηκε για να τα βάλει με τις πλημμύρες

πλημμύρες

Χτισμένο αγέρωχα δίπλα ακριβώς σε μια παράκτια λίμνη αλλά και τον ωκεανό τον ίδιο, ένα σπίτι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλημμυρίζει κάθε τόσο.


Αντί να αφήσει όμως το συχνό φαινόμενο να επηρεάσει αρνητικά τον σχεδιασμό της κατοικίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο Bates Masi + Architects χρησιμοποίησε πράγματι τις περιοδικές πλημμύρες της περιοχής ως έμπνευση για τη φόρμα του σπιτιού.

Kiht’han Floodwater House το λένε και είναι χτισμένο στο Sagaponack του νεοϋορκέζικου Long Island, ανεβάζοντας όλη την κατασκευή αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος.

Οι βιώσιμοι χώροι έχουν χωριστεί σε μια σειρά από διασυνδεδεμένους κατακόρυφους όγκους, ώστε να επιτρέπουν στο νερό να ρέει ανάμεσά τους.

σπίτι-πλημμύρες

Χτισμένα αρκετά πάνω από το έδαφος, όλα τα δωμάτια έχουν θέα στους υγροτόπους αλλά και την απεραντοσύνη της θάλασσας, μέσα από τα τεράστια τζαμένια ανοίγματα, όσα δεν καλύπτονται τουλάχιστον από την επένδυση ξύλου.

Η επιλογή της ξύλινης πρόσοψης δεν έγινε καθόλου τυχαία, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά στο τοπικό στοιχείο και φιλτράρει τον ήλιο και το νερό.

σπίτι-πλημμύρες

Το ξύλινο μοτίβο κυριαρχεί και στο εσωτερικό, για να υπάρχει μια φυσική αισθητική συνέχεια, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

σπίτι-πλημμύρες

Πηγή: newsbeast.gr

Απάντηση