Το σχολείο Hayarden είναι ένα πολύχρωμο σχολείο για προσφυγόπουλα

Hayarden

Το σχολείο Hayarden σχεδιάστηκε για προσφυγόπουλα που ζουν σε μια εργατική συνοικία του Τελ Αβίβ η οποία έχει δεχθεί κύμα προσφύγων από την Αφρική.


Γωνιές για διάβασμα σαν μικρά σπιτάκια και ζωηρά χρώματα παντού, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του Hayarden, ενός σχολείου για προσφυγόπουλα που ζουν στο Τελ Αβίβ.

Το σχολείο Hayarden σχεδιάστηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ για παιδιά από πέντε ως 16 χρόνων, τα οποία ως επί το πλείστον ζουν στη συνοικία Hatikva, μια εργατική συνοικία η οποία έχει δεχθεί κύμα συνανθρώπων μας από την Αφρική που ζητούν άσυλο.

Οι Sarit Shani Hay (ντιζάινερ από το Τελ Αβίβ), Chen Steinberg Navon (αρχιτέκτονας) και Ayelet Fischer ανακαίνισαν το διώροφο σχολείο στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ για την κοινότητα, με περιορισμένο προϋπολογισμό και με τη βοήθεια χορηγίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Zionut 2000.

Η ομάδα θέλησε να γίνει το Hayarden σπίτι και ασφαλές μέρος για τα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα να μάθουν.

«Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ενάντια σ’ αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους αιτούνται άσυλο, και τα παιδιά είναι οι πρώτοι που υποφέρουν» τόνισε ο Sarit Shani Hay.

«Ο διευθυντής μας είπε ότι η ατμόσφαιρα στο σχολείο έχει, από τότε, αλλάξει: τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και υπάρχει λιγότερη βία» πρόσθεσε.

«Άγγιξε βαθιά τα παιδιά το ότι κάποιος έκανε μια προσπάθεια ειδικά γι’ αυτά» υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τελ Αβίβ είναι «σπίτι» για περισσότερους από 6ο χιαλιάδες πρόσφυγες και ξένους, άντρες, γυναίκες, παιδιά, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της πόλης.

Πολλοί από αυτούς είναι από το Σουδάν και την Ερυθραία.

Πηγή: in.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση