Το Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών (IMech) προτείνει χρήση υδρογόνου για αποθήκευση ΑΠΕ

αποθήκευση-ενέργειας-απε-υδρογόνο
Print Friendly, PDF & Email

Η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμβάλλει στη μετεξέλιξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας μεγάλες ποσότητες καθαρής ενέργειας και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ως αποτέλεσμα, η αγορά αποθήκευσης ενέργειας ενισχύθηκε σημαντικά καθώς τόσο η βιομηχανία όσο και οι κυβερνήσεις αναμένουν από την τεχνολογία αποθήκευσης να καλύψει τα κενά, όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι άμεσα διαθέσιμες.

Μέχρι στιγμής, η τεχνολογία των μπαταριών επωφελήθηκε κυρίως από αυτήν την ανάπτυξη, με την αγορά των ΗΠΑ να εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί το 2018. Αντίθετα, για το υδρογόνο έχει επιδειχθεί λιγότερο ενδιαφέρον από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στα σχέδιά τους για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ενεργειακής ασφάλειας.

Ωστόσο, μια νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών (IMechE) (120.000 μέλη σε 140 χώρες) στοχεύει να το αλλάξει αυτό, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη της τεχνολογίας υδρογόνου, μεταξύ των οποίων και η ικανότητά του να αποθηκεύει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ηλεκτρόλυση μπορεί να μετατρέψει την ενέργεια σε αέριο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί για μεταγενέστερη χρήση ή για χρήση στη θέρμανση, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός καθαρότερου και πιο αποδοτικού ηλεκτρικού συστήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το έγγραφο πολιτικής που δημοσίευσε το Ινστιτούτο, με τίτλο «Energy from Gas: Taking a Whole System Approach», προτρέπει την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου να επενδύσει στο υδρογόνο ως βασικό μέσο, αν και ανεκμετάλλευτο ακόμη, για μια οικονομία με πραγματικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Παρόλο που η τεχνολογία μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε αέριο δεν είναι καινούργια, δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, εν μέρει λόγω κόστους.

«Η κυβέρνηση και η βιομηχανία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή προγραμμάτων χρηματοδότησης και διάθεσης χώρων επίδειξης, για να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη χρήση του υδρογόνου ως αποθηκευτικού μέσου ενέργειας», δήλωσε η Δρ Jenifer Baxter, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας.

«Πρέπει να στραφούμε από την σπατάλη του σημερινού πολιτισμού μας σε μια πιο βιώσιμη και κυκλική οικονομία. Η τεχνολογία μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας σε αέριο και η τεχνολογία υδρογόνου μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση αυτού του μέλλοντος », πρόσθεσε.

Πηγή: e-mc2.gr

Απάντηση