Το επόμενο βήμα για τις επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές

ενέργειας

Επιστημονικό – Επενδυτικό φόρουμ με θέμα «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας – Νέες Τεχνολογίες – Εξοικονόμηση» στις 20-21 Ιουλίου 2021 στο Ξενοδοχείο Athens Divani Caravel.


Στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των Συμπερασμάτων/Προτάσεων της Ομάδας Έργου για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και θα δοθεί δυνατότητα συζήτησης με την αγορά.

Mία μοναδική δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για τα πλέον ζωτικά θέματα που απασχολούν τους επενδυτές και τον ευρύτερο κλάδο της πράσινης ενέργειας θα έχουν οι συμμετέχοντες στο διήμερο φυσικό φόρουμ με θέμα «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση».
H εκδήλωση πραγματοποιείται στις 20 και 21 Ιουλίου 2021, στο ξενοδοχείο Athens Divani Caravel, με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας- ΡΑΕ, τη συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των άμεσα εμπλεκόμενων με τις ΑΠΕ θεσμικών, ακαδημαϊκών και επενδυτικών φορέων. Διοργανωτής είναι το φόρουμ Α-Energy Investments στα πλαίσια των τακτικών δραστηριοτήτων του για την προώθηση της καθαρής ενέργειας στη χώρα.

Το νέο, υπό τελική διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας και τα πρώτα σχετικά επενδυτικά προγράμματα, οι νέες τεχνολογίες στην καθαρή ενέργεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, η προοπτική της αυτοπαραγωγής, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών μέσων είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν.

ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αδειοδότηση – Διαγωνιστικές Διαδικασίες/ Εμπορική Εκμετάλλευση

Η πρώτη μέρα, Τρίτη, 20η Ιουλίου, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην αποθήκευση ενέργειας και ειδικότερα στο υπό τελική διαμόρφωση θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει ένα ξεκάθαρο και ασφαλές τοπίο για τις επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης. Κατά τη διάρκεια της Πρώτης θεματικής ενότητας «ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», η ειδική Ομάδα Έργου που συστάθηκε προ εξαμήνου με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΦΕΚ Β’ 5619/21.12.2020) και δούλεψε εντατικά για την ολοκλήρωση των σχετικών προτάσεων προς το ΥΠΕΝ θα αναφερθεί για πρώτη φορά αναλυτικά στα σχετικά συμπεράσματα και τις προτάσεις της για το νέο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, παρέχοντας ταυτόχρονα μια μοναδική δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με την αγορά.

Στο πλαίσιο εξάλλου της Δεύτερης ενότητας «Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
ΑΠΟΚΤΗΘΕΙΣΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» θα μεταφερθεί εμπειρία από τις πρώτες τεχνολογικές εφαρμογές στην αποθήκευση, ενώ θα υπάρξει και μια πρώτη γνωριμία με ενδεικτικά νέα έργα στον τομέα.

Ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, «Πράσινα Τιμολόγια», Ενίσχυση Αυτοπαραγωγής

Η δεύτερη μέρα, Τετάρτη, 21η Ιουλίου, είναι αφιερωμένη στις τρέχουσες εξελίξεις στις ΑΠΕ με έμφαση στη χρηματοδότηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας, στις νέες τεχνολογίες και στη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ όπως επίσης και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας/Αυτοπαραγωγή/ Ενεργειακές Κοινότητες.

Από τη δική της πλευρά, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα παρουσιάσει τα πρώτα συμπεράσματα της τρέχουσας δημόσιας διαβούλευσης για το Cost of Νew Entry όλων των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής. Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τις ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας από Ανανέωσιμες Πηγές, τα «Πράσινα» Συμβόλαια, τα «Πράσινα» Τιμολόγια και τις Εγγυήσεις προέλευσης. Ιδιαίτερα επίκαιρες τοποθετήσεις αναμένονται όμως και στις συζητήσεις που αφορούν τα φωτοβολταϊκά της στέγης ως αίτημα της εποχής, την ενίσχυση της Αυτοπαραγωγής στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», την άμεση προοπτική των αγροτικών φωτοβολταϊκών, τα συστήματα αποθήκευσης «πίσω» από τον μετρητή αλλά και την άμεση προοπτική των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Διαδραστικότητα και 37 πρωτότυπες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις

Τη συμμετοχή τους στις διαδραστικές εργασίες έχουν ήδη επιβεβαιώσει (μέχρι 12/7) ανάμεσα σε άλλους, οι παρακάτω διακεκριμένοι ομιλητές: κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Δημήτρης Τσαλέμης, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας,ΥΠΕΝ, κ. Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής ΕΜΠ- Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Υπεύθυνος Διοίκησης Έργου για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας, κ. Δημήτρης Παπαντώνης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Μέλος της Ολομέλειας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ, κ. Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΚΙΝΑΛ, κ. Φώτης Γάκης, Στέλεχος Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου, Τομέας Ρυθμιστικών Θεμάτων ΔΕΔΔΗΕ, μέλος της ΟΔΕ Αποθήκευσης, κ. Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας – Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε., Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου & Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, κ. Παντελής Κάπρος, καθηγητής ΕΜΠ Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογόνου, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ, κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ, κ. Νiu Yongli, Deputy Manager International Marketing Center, Shandong Electrical Engineering & Equipment Group, θυγατρική Ομίλου State Grid, κα Μαρία Κερκίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Eνεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού, ΡΑΕ, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ, κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, Δρ Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός, Πρόεδρος ΕΣΜΥΕ, κ. Αλέξανδρος Καρύδης, Νομικός Εταίρος Sporos Fund, κ. Κωνσταντίνος Σπανούλης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, κ. Kωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής ΙΕΝΕ, κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Ελληνικό Γραφείο Greenpeace, κ. Δημήτρης Κιτσικόπουλος, Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας “Electra Cooperative”, κ. Χρήστος Βρεττός, ιδρυτικό μέλος, Ενεργειακής Κοινότητας HYPERION, κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου Project Manager, “JOULE”, κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, τ. Πρόεδρος, Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, κα. Μαρία Μαζνέϊκου, στέλεχος «ΕΓΝΑΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι από επενδυτικούς, ενεργειακούς και επιστημονικούς φορείς.
Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωπος/οι του ΑΔΜΗΕ- Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ομίλου ΔΕΗ –ΔΕΗΑΝ, του ΚΑΠΕ, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, της WWF ενώ αναμένεται επίσης συμμετοχή και από την Tesla, (Γραφείο Ολλανδίας). Χαιρετισμούς έχουν επίσης κληθεί να απευθύνουν αρμόδιοι εκπρόσωποι κομμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να στείλετε mail ή να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στα ακόλουθα σημεία επικοινωνίας:

Φόρουμ και Επενδυτική Πρωτοβουλία A-Energy
Πληροφορίες / Όροι Συμμετοχής & Εγγραφές

Τ. 210.6912183 & 210 6912505
Κ: 6974904165 & 6978373031
(κκ. Ρ. Ζορμπά, Τ.Τζουμάρα)
Ε-mail: office.aenergy@gmail.com, www.a-energy.gr

Επιστημονικό Πρόγραμμα:
Κ: 697837301 (κ. Μ. Κορδομενίδης)

Απάντηση