Το ενεργειακό συσπειρώνει την ελληνική βιομηχανία

Το ενεργειακό συσπειρώνει την ελληνική βιομηχανία

Η ενεργειακή κρίση πλήττει ευθέως όχι απλώς την ανταγωνιστικότητα αλλά ακόμη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας και για αυτόν τον λόγο απαιτείται άμεση κινητοποίηση και λήψη αποτελεσματικών μέτρων.


Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την κοινή ανακοίνωση των 5 βιομηχανικών συνδέσμων από όλη τη χώρα, η οποία έστειλε ένα σαφές μήνυμα συσπείρωσης της εγχώριας βιομηχανίας απέναντι στην πρωτοφανή κρίση. Έχει σημασία δε το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητοποίηση και η απόφαση για την έκδοση κοινής δήλωσης-ανακοίνωσης έγινε μέσα σε μία μόλις ημέρα, γεγονός που αναδεικνύει και την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε για τη βιομηχανία.

Επιπλέον, οι 5 βιομηχανικοί σύνδεσμοι, θέλησαν να στείλουν το μήνυμά τους αμέσως μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε έξι προτάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης. Οι προτάσεις αυτές συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις διαπιστώσεις και τις θέσεις της βιομηχανίας, γεγονός που επισημαίνεται και στην ανακοίνωση.

Ως προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, η βιομηχανία βάζει στο στόχαστρο τα αποκαλούμενα “ουρανοκατέβατα” κέρδη της αγοράς ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την θέση της βιομηχανίας, οι πραγματικές τιμές του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά (στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα) δεν δικαιολογούν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Ειδικότερα, οι βιομηχανίες κάνουν λόγο για κόστος φυσικού αερίου στα 80 ευρώ/MWh που κανονικά έπρεπε να μεταφράζεται σε χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος στα 200 ευρώ/MWh και αντ᾽ αυτού οι τιμές φτάνουν στα 360 ευρώ/MWh.

Οι βιομηχανίες υπογραμμίζουν ότι η επιδότηση των 65 ευρώ/MWh που δίδεται για τον μήνα Μάρτιο δεν επαρκεί για να καλύψει τις επαυξημένες τιμές, ενώ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η κρίση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. “Το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία των βιομηχανιών”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Οι 5 βιομηχανικοί σύνδεσμοι ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ε.Ε. και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, κρίνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της μεταποίησης, η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αξίζει να τονιστεί τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση ζητώντας τις προτάσεις των κρατών μελών για ένα νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την ενίσχυση επιχειρήσεων -κυρίως ενεργοβόρων για αντιμετώπιση κόστους ενέργειας. Η πρόταση της Επιτροπής θα επιτρέψει την προσωρινή παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση, υπό τη μορφή είτε εγγυήσεων ή επιδοτούμενων δανείων. Επίσης, προτείνεται η βοήθεια για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους που έχει προκύψει εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Και εδώ η υποστήριξη μπορεί να παρασχεθεί σε διάφορες μορφές, περιλαμβανομένου του δανεισμού, κυρίως για ενεργοβόρες επιχειρήσεις και καταναλωτές εντάσεως ενέργειας.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση