Θερμομονώσεις και φωτοβολταϊκά: Νέες χορηγίες για λιγότερο ρεύμα στην Κύπρο

θερμομονώσεις

Το Υπουργείο Ενέργειας κατέληξε την περασμένη εβδομάδα σε αποφάσεις ως προς το ύψος των επιδοτήσεων που θα παραχωρηθούν το επόμενο διάστημα σε οικιακούς καταναλωτές ενέργειας, ώστε να θερμομονώσουν τις οροφές των οικιών τους ή να εγκαταστήσουν οικιακά φωτοβολταϊκά ή και τα δύο.


Στόχος του υπουργείου είναι να βοηθήσει οικονομικά τους οικιακούς καταναλωτές, μέσα από τα αποθέματα του Ταμείου ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας, να εγκαταστήσουν συστήματα και να προβούν σε βελτιώσεις – ενισχύσεις ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τον λογαριασμό της ΑΗΚ.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης, επιπρόσθετος στόχος είναι η τάχιστη αύξηση του ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να βοηθηθεί η προσπάθεια κάλυψης μέχρι το 2020 του στόχου για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο στόχος είναι 16% του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται, ενώ η σημερινή συμμετοχή των ΑΠΕ είναι γύρω στο 9%.

Ο «Πολίτης» πληροφορείται ότι είναι πολύ πιθανό τα νέα σχέδια να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη και θα ανακοινωθούν επίσημα για να αρχίσει η κατάθεση αιτήσεων.

Το ενδιαφέρον είναι ήδη πολύ μεγάλο.

Οι επιδοτήσεις

Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», οι επιδοτήσεις θα δοθούν ως εξής:

  • Για τη θερμομόνωση οροφών (θα τεθεί όριο ηλικίας, με πιθανότερο να καλυφθούν σπίτια που ανεγέρθηκαν πριν το 2007) αυξάνεται η μέγιστη χορηγία που παραχωρείται μέσω του υφιστάμενου σχεδίου από 1.200 ευρώ σε 1.500 ευρώ ανά αίτηση, κάτι που υπολογίζεται αρμοδίως ότι αυξάνει από 25% σε 30% το ποσοστό της χορηγίας στη συνολική δαπάνη για τη θερμομόνωση. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά από 8 Οκτωβρίου 2018, συνεπώς όσοι εγκρίθηκαν από τότε για θερμομόνωση θα μπορούν να διεκδικήσουν την πρόσθετη χορηγία. Συνολικά θα διατεθούν 6,5 εκατ.
  • Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων (net metering) θα παραχωρείται επιδότηση από το Ταμείο ΑΠΕ & Εξ .Ενέργειας ύψους 250 ευρώ ανά κιλοβάτ, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα χίλια ευρώ. Θα διατεθούν 5 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι για ένα μέσο νοικοκυριό υπολογίζεται ότι οι ανάγκες σε ρεύμα καλύπτονται πλήρως με φωτοβολταϊκά τριών έως τεσσάρων κιλοβάτ. Πληροφορίες από τον ιδιωτικό τομέα αναφέρουν ότι το σημερινό κόστος αγοράς και εγκατάστασης κυμαίνεται από 3.500 έως 4.500 χιλιάδες για 3 κιλοβάτ και από 4.500 έως 5.500 για 4 κιλοβάτ. Απαιτείται έρευνα αγοράς πριν την απόφαση. Μαζί με την επιδότηση, η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται μεταξύ 2-3 χρόνων, με τον λογαριασμό της ΑΗΚ να μειώνεται από την πρώτη μέρα κατά 80% περίπου. Η επιδότηση για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2018. Η επιδότηση ευάλωτων καταναλωτών (λήπτες δημοσίου βοηθήματος και άτομα με αναπηρίες ή άλλα προβλήματα υγείας) θα αυξηθεί. Παραμένουν τα 900 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ, όμως η μέγιστη επιτρεπόμενη επιδότηση αυξάνεται από 2.700 σε 3.600 ευρώ.
  • Σύμφωνα με την απόφαση, θα λειτουργήσει και σχέδιο επιδότησης σε όσους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος θα συνδυάσουν τα δύο προαναφερθέντα σχέδια. Δηλαδή για όσους θα αιτηθούν και θερμομόνωση οροφής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού net metering. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδότηση θα ανέρχεται μέχρι και 3.000 ευρώ. Γι’ αυτό το σχέδιο θα διατεθούν 13 εκατ. ευρώ.

Κριτική για καθυστερήσεις

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο οποίος περιλαμβάνει και 25 εκατομμύρια για τις επιδοτήσεις στις οποίες αναφερόμαστε παραπλεύρως, καθώς και για άλλες που θα ανακοινωθούν αργότερα, εγκρίθηκε από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Προβλέπει δαπάνες που ανέρχονται σε 65.269.687 αντί 64.969.687 που ήταν όταν κατατέθηκε στη Βουλή, μετά από συμπερίληψη δαπάνης ύψους 300 χιλ. ευρώ για χρηματοδότηση Σχεδίου Εγκατάστασης ή Αντικατάστασης Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης στις Κατοικίες, το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του 2019.

Το ταμείο χρηματοδοτείται από το τέλος 1 σεντ ανά κιλοβατώρα που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος μέσω του λογαριασμού της ΑΗΚ.

Τα έσοδα του ταμείου προϋπολογίζονται στα 49,3 εκατ. για το 2019.

Η διαφορά από τα έξοδα θα καλυφθεί από πλεόνασμα που δημιουργήθηκε λόγω της… αύξησης της τιμής του ρεύματος την τελευταία διετία.

Εναντίον του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε ασκήθηκε κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης, κυρίως για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αδειοδότηση νέων έργων ΑΠΕ και τη διαφαινόμενη, όπως ελέχθη, αδυναμία ικανοποίησης των στόχων για το 2020, όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Ιδιαίτερα για την κάλυψη του στόχου στις μεταφορές αναμένεται να γίνει εισαγωγή βιοκαυσίμων, η οποία θα αυξήσει το κόστος καυσίμων κατά μερικά σεντ το λίτρο.

Μέχρι στιγμής, τα εγκατεστημένα οικιακά φωτοβολταϊκά ανέρχονται στις 12 χιλιάδες, εκ των οποίων οι πέντε χιλιάδες ανήκουν σε ευάλωτους καταναλωτές.

Με τα νέα μέτρα το υπουργείο εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά στέγης θα ξεπεράσουν τις 20-22 χιλιάδες σύντομα.

Πηγή: b2green.gr

Απάντηση