Θεόφιλος Παγιάτης – Πρόεδρος ΠΟΒΑΣ: Συνεχίζουμε για έναν κατασκευαστή ανεξάρτητο & ενημερωμένο που σέβεται τον κλάδο

Θεόφιλος Παγιάτης-ΠΟΒΑΣ

Για την «ανανεωμένη εντολή» που έλαβε να συνεχίσει στους ίδιους δυναμικούς ρυθμούς και με ξεχωριστές δράσεις που προάγουν την ποιότητα των τελικών προϊόντων και σέβονται τον κλάδο μίλησε ο κος Θεόφιλος Παγιάτης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες της Ομοσπονδίας, στο επερχόμενο Συνέδριο, στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» και στα σεμινάρια για το ΠΟΒΑΣ FPC.

Καταρχάς, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας. θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την «ανανεωμένη εντολή» που λάβατε στην ηγεσία αυτού του σημαντικού φορέα.

Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια σας, εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου αλλά και για τον επιθετικό προσδιορισμό, ανανεωμένη εντολή. Είναι πολύ σημαντική η αναγνώριση των αποτελεσματικών προσπαθειών που κατέβαλλαν τόσο τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου μας, όσο και τα Σωματεία κατασκευαστών σε όλη την Ελλάδα. Η εντολή που μας δόθηκε μέσα από την εκλογική διαδικασία των αντιπροσώπων, ενισχύει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κλάδο και τους συναδέλφους μας και βέβαια αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και στην ίδια κατεύθυνση για έναν κατασκευαστή ανεξάρτητο και ενημερωμένο που σέβεται τον κλάδο και προάγει την ποιότητα των τελικών προϊόντων και των υπηρεσιών. Ένα νέο δυναμικό ενδεκαμελές Συμβούλιοστο οποίο προστίθενται τρείς Αντιπρόσωποι των περιφερειακών ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας και Αργολίδας, με σημαντικό ρόλο.

Η επόμενη μέρα στην ΠΟΒΑΣ τι περιλαμβάνει σε επίπεδο επιδιώξεων και στόχων; Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχετε ορίσει;

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος, αλλά και ο ελληνικός λαός ευρύτερα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που μετέβαλλαν θεμελιακά το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι εργοδοτικοί φορείς, οι συλλογικότητες, η κυβέρνηση, οι διεθνείς θεσμοί, οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία αφού οργανώθηκε έγκαιρα και κατάλληλα, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μετατράπηκε από ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που δρούσε σε ένα συγκεκριμένο οριοθετημένο πλαίσιο, σε έναν δυναμικό παίκτη με αυξημένες ευθύνες παρά τις απώλειες λόγω της συρρίκνωσης που υπέστη ο κλάδος μας. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλα αυτά συνέβησαν σε ένα περιβάλλον με πολύ μεγάλες δυσκολίες και αβεβαιότητες. Στην κατεύθυνση πάντα εξεύρεσης γρήγορης λύσης, έχοντας επιτελικό ρόλο, αντιμετωπίζουμε τα βασικά αίτια πρόκλησης δυσλειτουργιών της αγοράς, από όπου και αν προέρχονται όπως είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε όλες τις μορφές του, οι καταστροφικές καθυστερήσεις αποπληρωμής των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, όταν αποδεδειγμένα έξη στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας παρά την ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία. Προσπαθούμε από κοινού με την Συνομοσπονδία μας, την ΓΣΕΒΕΕ στην οποία έχω την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ τον κλάδο μας, για τη δημιουργία μιας δεύτερης ευκαιρίας στους συνάδελφους που βρέθηκαν εκτός αγοράς τα χρόνια της κρίσης. Συγχρόνως κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες ακύρωσης των ολιγοπολιακών τάσεων που παρουσιάζει η αγορά. Συνεχίζουμε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της συμμετοχής στις εξαγωγές των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου μας και μέσα από συνεργατικές δράσεις. Είναι γεγονός ότι η ΠΟΒΑΣ συνεχώς ασκεί πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για την έναρξη προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας από τον κτιριακό τομέα της χώρας, που να αφορούν κατοικίες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια. Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών της, απέστειλε επιστολές προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές από κοινού με άλλους φορείς και την WWF Ελλάδας, στις οποίες τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος τους στην ένταξη οδηγίας ώστε να αποφευχθούν οι πολιτικές επιδότησης κατανάλωσης καυσίμων που κατά το παρελθόν στέρησαν πόρους από την χρηματοδότηση μιας μακρόχρονης εθνικής πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ασκώντας πίεση προς κάθε αρμόδιο πρόσωπο η φορέα για να ενισχύσουμε την αγορά. Οι δράσεις στη κατεύθυνση της θωράκισης του επαγγέλματος μας και της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου θα συνεχιστούν και έχουμε αποφασίσει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταλλικές κατασκευές. Την απόφαση μας αυτή την υποστηρίζουμε με την δημιουργία θέσης Αντιπροέδρου μεταλλικών κατασκευών που ηγείται ομάδας εργασίας, η οποία ήδη ξεκίνησε να ασχολείται με τα θέματα τα οποία απασχολούν τους συναδέλφους μας. Επιπροσθέτως πρόκειται να
δημιουργήσουμε Τεχνική Επιτροπή από ανθρώπους του κλάδου, η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την Ομοσπονδία και τους κατασκευαστές για τη σύνταξη προδιαγραφών, οδηγιών, καινοτομιών και γενικότερα σε ότι μπορεί να βοηθήσεις και να προάγει τον κλάδο των δομικών κατασκευών αλουμινίου.

Η ΠΟΒΑΣ προετοιμάζεται για το 7ο Συνέδριο Κατασκευαστών στα Τρίκαλα. Τι σημαίνει για την Ομοσπονδία και τα Σωματεία το Πανελλήνιο αυτό γεγονός. Στα πλαίσια του Συνεδρίου έλαβαν χώρα και προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα Σωματεία σε Ναύπλιο και Βέροια. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτές τις ξεχωριστές συναντήσεις.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία «Κοιτάμε Μπροστά» και το έβδομο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην όμορφη πόλη των Τρικάλων, θα περιλαμβάνει εισηγήσεις με σημαντικά θέματα που απασχολούν ολόκληρο τον Κλάδο του Αλουμινίου και των Μεταλλικών Κατασκευών γενικότερα. Ο στόχος μας είναι να ενώνουμε τους ανθρώπους του κλάδου, να προστατεύουμε την παραγωγική αλυσίδα έμπρακτα χωρίς να αφήνουμε στο περιθώριο κανέναν. Ανοίγουμε με τόλμη τον διάλογο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες αναζητώντας τις απαντήσεις σε επίκαιρα ζητήματα και προβληματισμούς όσων απασχολούνται στον κλάδο μας. Το Συνέδριο μας δεν είναι μια φιέστα προς δημιουργία εντυπώσεων, είναι μια συνάντηση των ανθρώπων του Κλάδου για να λύσουμε προβλήματα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Επαγγελματίες, κατασκευαστές, στελέχη από βιομηχανίες διέλασης και έλασης, παραγωγοί αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, παραγωγοί πούδρας για ηλεκτροστατική βαφή, στελέχη από τις εταιρείες επιφανειακής επεξεργασίας, έμποροι αλουμινίου και εξαρτημάτων, κατασκευαστές και έμποροι μηχανημάτων, εταιρείες υποστήριξης προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, υαλοθέτες, αρχιτέκτονες μηχανικοί και αρκετοί επιστήμονες από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας συμμετέχουν στο Συνέδριο μας. Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε αφορούν την εκπαίδευση, την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου του επαγγέλματος, τους συνεργατικούς σχηματισμούς, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, τις ανακαινίσεις, τα προϊόντα που ενσωματώνουν την σύγχρονη τεχνολογία, τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων, την διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις, την ποιότητα προϊόντων, υπηρεσιών, τις μεταλλικές κατασκευές, τις συγκολλήσεις και πολλά άλλα ενδιαφέροντα για την ανάκαμψη του Κλάδου και την εμπόδιση της περαιτέρω συρρίκνωσης του. Όλα τα παραπάνω θέματα έχουμε ξεκινήσει να τα συζητάμε και να τα επεξεργαζόμαστε με τους ανθρώπους του κλάδου στις δύο προσυνεδριακές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Ναύπλιο και την Βέροια με την καθοριστική βοήθεια και συμβολή των τοπικών σωματείων κατασκευαστών. Οι συναντήσεις αυτές υπήρξαν εποικοδομητικές διότι δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν απόψεις, προτάσεις, προβληματισμούς και να βοηθήσουν στην διαμόρφωση της θεματολογίας του Συνεδρίου. Η ομοσπονδία μας κυριολεκτικά αγκαλιάζει τον κλάδο με αυτή την προσπάθεια της δημιουργώντας προϋποθέσεις σύμπλευσης. Ανησυχούμε για το μέλλον του κλάδου μας και για τον λόγο αυτό το σχεδιάζουμε και το προγραμματίζουμε για να το περπατήσουμε με επιτυχία.

Τελευταία πραγματοποιούνται σεμινάρια για το ΠΟΒΑΣ FPC και δίνονται πιστοποιήσεις μετά από την διαδικασία ελέγχου. Υπάρχει ανταπόκριση και ποια τα οφέλη που προκύπτουν για τους κατασκευαστές;

Η ΠΟΒΑΣ μετά από ενδελεχή έρευνα στις τάξεις των κατασκευαστών έκρινε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για καλύτερη κατανόηση, εγκατάσταση και εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Παραγωγής (FPC). Το επιστημονικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας δημιούργησε ένα νέο Σύστημα Ελέγχου Παραγωγής απλό και προσαρμοσμένο στις ελάχιστες ανάγκες του σύγχρονου κατασκευαστή κουφωμάτων, το οποίο ικανοποιεί τις απαιτήσεις τις Νομοθεσίας και των σχετικών προτύπων για τη Σήμανση CE. Η εφαρμογή του είναι απαραίτητη λόγω αλλαγών από τον Κανονισμό (305/2011) για τα Δομικά Προϊόντα, των νέων KENAK & ΤΟΤΕΕ 2017, αλλά και των ελέγχων εφαρμογής της σήμανσης CE από της αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Οι απαιτήσεις του ΠΟΒΑΣ-FPC είναι κατ’ ελάχιστον όσες αναφέρονται στην §7.3 του προτύπου ΕΝ 14351-1 και ανατροφοδοτείται όποτε κρίνεται απαραίτητο, έτσι ώστε να καλύπτει τόσο τις αλλαγές, όσο και τις πραγματικές ανάγκες του κατασκευαστή κουφωμάτων. Ο κατασκευαστής αφού λάβει εκπαίδευση και το αντίστοιχο υλικό, καλείται να τα εφαρμόσει στην επιχείρηση του. Επίσης δίδεται η δυνατότητα να γίνει παραμετροποίηση ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε κατασκευαστικού. Ακολουθεί έλεγχος από ειδικό συνεργάτη της ΠΟΒΑΣ, για να διαπιστωθεί η εγκατάσταση του ΠΟΒΑΣ – FPC. Τα οφέλη από την εφαρμογή του είναι η τεκμηρίωση εφαρμογής απέναντι σε ελέγχους, αποτελεί εργαλείο marketing, είναι φιλικό προς τους κατασκευαστές, Η απονομή του γίνεται πάντα, μετά τον απαραίτητο έλεγχο και υπάρχει συνεχής επικαιροποίηση. Θεωρούμε ότι ενεργώντας με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε σφάλματα του παρελθόντος.

Η επανέναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» είναι πλέον γεγονός, με χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες κατασκευαστές και τεχνίτες να προσβλέπουν στα θετικά αποτελέσματα της αξιοποίησής του. Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για την εξέλιξη αυτή; Θα βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς; Θα υπάρξουν εν τέλει τα πολυπόθητα οφέλη;

Θα υπάρξουν εν τέλει τα πολυπόθητα οφέλη; Όπως πολύ σωστά αναφέρατε το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ είναι πλέον γεγονός έπειτα από πολλές παλινωδίες τα δύο τελευταία έτη, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να βάλουν φρένο στην αγορά. Έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις των ωφελούμενων και την παρούσα χρονική στιγμή είμαστε στο στάδιο όπου οι ωφελούμενοι που επιθυμούν τραπεζικό δανεισμό είναι στη διαδικασία επιλογής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού. Άρα σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις η έναρξη των εργασιώνθα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί έωςτώρα πολλές φορές έχουμε πέσει έξω στις εκτιμήσεις μας με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα έναρξης υλοποίησης των παρεμβάσεωνγια τους ωφελούμενους που θα χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια χωρίς την εμπλοκή τράπεζας. Πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνσηέτσι ώστε να αρχίσουν οι εργασίες όσο το δυνατό γρηγορότερα. Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν περίπου 55.000 κατοικίες και αυτό σίγουρα θα φελήσει και θα τονώσει την αγορά. Για να υπάρχουν τα οφέλη που αναμένει ο κατασκευαστικός κλάδος και όλη η Ελληνική οικονομία το πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιηθεί σύντομα και αποτελεσματικά. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο συντονισμός των συνεργείων που θα υλοποιήσουν τις παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους ενεργειακούς επιθεωρητές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του κάθε έργου και να πραγματοποιηθούν οι αποπληρωμές σε εύλογα χρονικά διαστήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και θα παρέμβουμε όπου και όποτε χρειαστεί, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον Ι. Στο άμεσο μέλλον αναμένονται και δύο ακόμη προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και των επιχειρήσεων. Και αυτά με τη σειρά τους πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στην τόνωση της αγοράς και τη βελτίωση της κατάστασης των επιχειρήσεων του κλάδου. Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει μία αναφορά στην απόφασης που έλαβαν πρόσφατα οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυξημένο στόχο στο 32,5% για την εξοικονόμηση ενέργειας, έως το 2030, με την προοπτική μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτηθούν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο κτιριακό απόθεμα της χώρας μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους σχετικούς στόχους. Για αυτό το λόγω αυτό καλούμε την πολιτεία να σχεδιάσει σωστά τα προγράμματα του μέλλοντος τα οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης από τα δύο Εξοικονομώ που γνωρίζουμε. Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων θα απαιτηθεί και εξειδικευμένο προσωπικό στις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που αποτελεί και στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΠΟΒΑΣ εργάζεται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση και έχει υλοποιήσει, σε συνεργασία με άλλους εταίρους, πιλοτικά προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης προσόντων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος UPSWING-BUS. Στόχος μας είναι τα προγράμματα αυτά να επεκταθούν έτσι ώστε οι κατασκευαστές να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις.

Πιστοποίηση, ποιότητα και εκπαίδευση είναι στόχοι που χαρακτηρίζουν τον κλάδο και βοηθούν τον Έλληνα κατασκευαστή στην εξέλιξή του. Ποιες οι ενέργειες και δράσεις που πραγματοποιεί η ΠΟΒΑΣ και αν υπάρχει κάποια συνεργασία με άλλους φορείς σε αυτά τα θέματα;

Η κατάρτιση και πιστοποίηση των συναδέλφων και των εργαζομένων στον κλάδο καθώς η πλήρης εφαρμογή και κατανόηση εκ μέρους των κατασκευαστών του συστήματος ελέγχου παραγωγής μέσα από εκπαίδευση και εφαρμογή, αποτελούν τις βασικές επιδιώξεις. Τα τελευταία χρόνια η κλαδική Ομοσπονδία έχει τον πρώτο ρόλο στην εκπαίδευση του κλάδου και σε όλα τα επίπεδα. Πάντα είχε σπουδαίο ρόλο πανελλαδικά με προγράμματα εκπαίδευσης, αλλά τα τελευταία χρόνια μέσα από κοινές δράσεις με το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το ΤΕΕ, το ΕΜΠ, το ΚΑΠΕ, το Πολυτεχνείο
Κρήτης, τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει καταφέρει να έχει έναν καθαρά ηγετικό και αποτελεσματικό ρόλο ανιχνεύοντας τις ανάγκες εκπαίδευσης του κατασκευαστή και στη συνέχεια δημιουργώντας με το Επιστημονικό της Συμβούλιο τα κατάλληλα προγράμματα. Όλες αυτές οι ενέργειες περνάνε μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης και επανασχεδίασης όπου κρίνεται απαραίτητο. Ακολουθώντας λοιπόν αυτή την πορεία έχουμε επισκεφτεί Τεχνικές Σχολές, ΕΠΑΛ, ΤΕΙ, συγχρόνως συνεργαζόμαστε με τον ΟΑΕΔ προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη βελτίωση των προσφερόμενων κύκλων εκπαίδευσης των νέων παιδιών που βρίσκονται στην ανεργία. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες και στο θεσμό της μαθητείας θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον πρόσβασης νέων ανθρώπων στις επιχειρήσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε σημαντικά προβλήματα όπως η έλλειψη διαδικασιών εντοπισμού των αναγκών εξειδικευμένης κατάρτισης, αλλά και των γνώσεων που απαιτούνται από την σημερινή αγορά προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά τα προγράμματα εκπαίδευσης. Η ανατροφοδότηση με πληροφορίες από την αγορά εργασίας θα δώσει τέλος στην δυσπιστία των εργοδοτών έναντι της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΕΠΑΛ, τις τεχνικές σχολές και επί πλέον θα προωθήσει μια θετική εικόνα στην κοινωνία. Θέλουμε ως Ομοσπονδία να συμβάλλουμε καθοριστικά στην απόκτηση εφοδίων εκ μέρους των μαθητών τεχνικής εκπαίδευσης, τα οποία θα είναι αξιοποιήσιμα στην αγορά εργασίας.

Απάντηση