Θεόφιλος Παγιάτης: Η ΠΟΒΑΣ στη νέα εποχή

ΠΟΒΑΣ

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου (ΠΟΒΑΣ) την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 πραγματοποίησε το 1ο Κλαδικό διαδικτυακό Forum. Η εκδήλωση είχε διάρκεια 4 ωρών και διεξήχθη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ. Με κεντρικό σύνθημα «Η ΠΟΒΑΣ Ακούει, Ενημερώνει, Εκπαιδεύει και Απαντά σε όλους και για όλα» και με περισσότερους από 120 συμμετέχοντες, αναλύθηκαν, συζητήθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν τον κλάδο.


Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ κος Θεόφιλος Παγιάτης απαντά στις εξής ερωτήσεις που του τέθηκαν κατά το 1ο Web Forum της ΠΟΒΑΣ:

1. Τι είναι η ΠΟΒΑΣ;

Η ΠΟΒΑΣ είναι το ανώτερο θεσμικό δευτεροβάθμιο όργανο επιχειρηματιών κατασκευαστών αλουμινίου σιδήρου και συνθετικών κουφωμάτων που δρούσε εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, αλλά αναπτύχθηκε σε ένα περιφερειακό δυναμικό παίκτη με αυξημένες ευθύνες και πρωτοβουλίες. Μάλιστα αυτό συνέβη σε ένα περιβάλλον με πολλές δυσκολίες και αβεβαιότητες.

2. Πώς χρηματοδοτείται η Ομοσπονδία προκειμένου να έχει μία επάρκεια δράσεων;

Η Ομοσπονδία έχει έσοδα κυρίως από τις συνδρομές των μελών της και κάποια λίγα έσοδα από τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα και από κάποιες χορηγίες. Τα βασικά έσοδα της ΠΟΒΑΣ προέρχονται από τις συνδρομές των σωματείων μελών της και κατά συνέπεια από τους επαγγελματίες βιοτέχνες.

3. Πόσα χρόνια είστε στην Προεδρεία της ΠΟΒΑΣ;

Τα τελευταία 5 χρόνια (και τα 3 προηγούμενα υπηρέτησα την Ομοσπονδία από τη θέση του Γ. Γραμματέα). Εκπροσωπώ τον κλάδο μας στη ΓΣΕΒΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του από την θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Προέρχομαι από το πρωτοβάθμιο σωματείο της ΕΝΚΑΣ Πειραιά.

4. Τι έχει πετύχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια;

Ξεκινήσαμε στενή συνεργασία με το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ. Μια συνεργασία καθοριστικής σημασίας για τον κλάδο με δεδομένο ότι το Ινστιτούτο διαθέτει ένα άρτιο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό το οποίο έχουμε την τύχη να ασχολείται με τα θέματα που μας απασχολούν κάθε φορά.

Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης) και φορείς (ΚΑΠΕ, ΤΕΕ) και συμμετείχαμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλάσσοντας σημαντικές γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες με αμφίδρομα οφέλη για τον κλάδο μας.

Αποκαταστήσαμε την επικοινωνία της ΠΟΒΑΣ με κρατικούς φορείς και υπουργεία συμμετέχοντας σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα την δουλειά μας. Επίσης με την βοήθεια του ΙΜΕ και των Επιστημονικών Συμβούλων της ΠΟΒΑΣ προσπαθούμε να επηρεάσουμε τους ανθρώπους που σχεδιάζουν τα προγράμματα της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο σύνδεσης με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε εξειδικευμένους τεχνίτες και όχι μόνον.

Αναλάβαμε από την αρχή βασικό ρόλο μέσα από μια σειρά δράσεων αναβαθμίζοντας τους επαγγελματίες και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών”

Έχουμε δημιουργήσει ένα κανάλι επικοινωνίας με Δημόσιες τεχνικές σχολές όπως η Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων και άλλα επαγγελματικά λύκεια.

Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω και τα παρακάτω:

  • Δημιουργήσαμε την Πιστοποίηση ΠΟΒΑΣ FPC, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον κατασκευαστή, αλλά πάνω από όλα να είναι πάντα ενήμερος σχετικά με τις απαιτήσεις της σήμανσης CE για τα προϊόντα που κατασκευάζει.
  • Δώσαμε λύση στο θέμα με τις δοκιμές των παντζουριών που εκτελέσαμε για την πλειονότητα των συστημάτων τα οποία κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
  • Εκδώσαμε το Τεχνικό Εγχειρίδιο Εγκατάστασης Κουφωμάτων για να διευκολύνουμε τον κατασκευαστή και να απολαμβάνει ο καταναλωτής ένα άρτιο προϊόν.
  • Βελτιώσαμε την Ποιοτική Κατάρτιση των επαγγελματιών και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα BUS καθώς και στο διακρατικό πρόγραμμα METVET που θα βοηθήσει στη σύνδεση του κλάδου με την δημόσια τεχνική εκπαίδευση και τον θεσμό της μαθητείας.
  • Ασχολούμαστε συνεχώς με τη διευκόλυνση για τις πιστοποιήσεις του ανθρώπινου δυναμικού, των προϊόντων και διαδικασιών, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και την ποιότητα στον κλάδο.

5. Για την προστασία του επαγγελματία και των επιχειρήσεων τι έχετε κάνει ως ΠΟΒΑΣ;

Χωρίς φόβο και αναβλητικότητα αναλάβαμε από την αρχή βασικό ρόλο μέσα από μια σειρά δράσεων που σκοπό είχαν και έχουν να εμποδίσουν την συρρίκνωση του κλάδου και συγχρόνως να τον θωρακίσουν, αναβαθμίζοντας τους επαγγελματίες και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Εστιάσαμε στην καταπολέμηση όλων των μορφών αθέμιτου ανταγωνισμού, οι οποίες ενοχλούν τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις εμποδίζουν στην καθημερινότητα τους. Αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα ή υποδηλωμένη, τις ακολουθούν τοξικές συμπεριφορές που παράγουν βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος σε ένα περιβάλλον με ποικίλες στρεβλώσεις.

Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τους συνάδελφους μας σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα μέσα από μια σειρά δράσεων με την βοήθεια της τεχνολογίας.

6. Ποιες ενέργειες έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την ελάφρυνση των συναδέλφων;

Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα και αποφασιστικά τα μέτρα εκείνα που ήταν απαραίτητα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα μέτρα αυτά, όπως συμβαίνει και σε όλες σχεδόν τις χώρες που πλήττονται από την εξάπλωση της πανδημίας, περιλαμβάνουν ευρείας έκτασης περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας που για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων σημαίνει ακόμα και αναστολή λειτουργίας τους.

Για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών που δημιούργησε ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, προτείναμε σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ, ένα σύνολο μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων του κλάδου.

Θα επιθυμούσαμε να έχουμε μία γενική τοποθέτηση και τεκμηρίωση της γραμμής που ακολουθεί η Ομοσπονδία. Οι φορείς δημιουργήθηκαν για να έχουν σημαντικό ρόλο στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε. Οι δρόμοι μας με την βιομηχανία πιστεύουμε ότι είναι παράλληλοι και όχι αντίθετοι όπως θεωρούν αρκετοί. Ο προστατευμένος βιοτέχνης κατασκευαστής ο οποίος αποτελεί την αιχμή του δόρατος είναι αυτός που θα δώσει ώθηση στον κλάδο και συγχρόνως ανάπτυξη στη βιομηχανία.

ΠΟΒΑΣ-Web-Forum

Απέναντι στις διάφορες προκλήσεις προτάξαμε στιβαρό λόγο και τεκμηριωμένες προτάσεις για τον κλάδο μας, για την αγορά, για την απασχόληση, για την εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα επιδιώξαμε τη συνεργασία και τη συνεννόηση παρά τα μεγάλα προβλήματα που βρήκαμε μπροστά μας.

Κρατήσαμε σταθερή στάση έχοντας πάντα τον κλάδο και τους εργαζόμενους σε προτεραιότητα παρότι αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι θέλουν να κοπιάρουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία και να την υποκαταστήσουν, αλλά δεν τους βγαίνει.

7. Ως κλάδος έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον που τρέχει εδώ και χρόνια και απ’ ότι φαίνεται θα τρέχει τουλάχιστον μέχρι και το 2030. Τι ενέργειες πρόκειται να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τις διαδικασίες για ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων; Η Ενεργειακή Αναβάθμιση είναι Μονόδρομος;

Ο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του υφιστάμενου αποθέματος είναι οι επιδοτήσεις που δίδονται μέσω των κατάλληλων προγραμμάτων. Στη χώρα μας περίπου 135.000 κατοικίες με τα προγράμματα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον 1 και 2 ανακαινίστηκαν ή ανακαινίζονται ενεργειακά.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπεται να γίνεται σε ετήσια βάση ενεργειακή ανακαίνιση σε 60.000 ακίνητα ανά έτος ως το έτος 2030.

Το 2030 αναμένεται να φτάσουμε τις 600.000 ενεργειακές ανακαινίσεις. Σαφώς η απαίτηση αναβάθμισης ενός μεγάλου μέρους του κτιριακού αποθέματος θα έχει ευεργετική επίδραση στην απασχόληση και στο τεχνικά επαγγέλματα και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Τα περισσότερα κτίρια στην χώρα μας κατασκευάστηκαν πριν το 1980 κα το 45% δεν έχουν καθόλου μόνωση. Από το 2010 ξεκίνησαν να κατασκευάζονται ενεργειακά αποδοτικά κτίρια. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών το 75% έως 90% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος θα συνεχίσει να υπάρχει ίσως και μετά το 2050 ενώ σήμερα ο κτιριακός τομέας, απορροφά περίπου το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.

Από τα παραπάνω βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είτε κατοικίες, είτε κτίρια γραφείων, είτε κτίρια του δημόσιου τομέα αποτελεί μονόδρομο, διότι η μείωση των καταναλώσεων σε αυτά θα παράγει σημαντικά οφέλη για το κλίμα.

Όσον αφορά τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας επιδιώκουμε:

  • Επιτάχυνση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ιδίως στον κτιριακό τομέα, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση.
  • Αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, ίσως προσφέροντας διαφορετικά κίνητρα, όχι μόνο για τις κατοικίες, αλλά και τα δημόσια και βιομηχανικά κτίρια.
  • Δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών για την ταχύτερη ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την αποπληρωμή των έργων.
  • Ανάληψη έργων μόνο από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

8. Γιατί έχετε επενδύσει τόσο στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου μας; Δεν είναι κάτι που κάνετε τώρα, το κάνετε εδώ και πολλά χρόνια με διάφορους τρόπους.

Ως επαγγελματίες αλλά και ως επιχειρηματίες πρέπει να διακρίνουμε τα επωφελή μηνύματα των καιρών και συγχρόνως να απορρίπτουμε όσους επιχειρούν να μας αποπροσανατολίσουν. Να επανεξετάσουμε τις προβληματικές αντιλήψεις του κλάδου βαθιά μέχρι την Πηγή προέλευσης τους ώστε στη συνέχεια να αναζητήσουμε τις λειτουργικές λύσεις. Στο οδοιπορικό μου στον κλάδο άκουσα και ακούω πολλά, είδα περισσότερα, επιτρέψτε μου να τονίσω στους συνάδελφους μου τα εξής: μην καταφεύγετε στην αυθόρμητη, επιδερμική και αβασάνιστη εξαγωγή συμπερασμάτων. Η απόφασή σας να παρακολουθήσετε ένα κύκλο κατάρτισης που σας αφορά, πρέπει να είναι μία συνειδητή και ηθελημένη προσπάθεια και να είσαστε έτοιμοι να αμφισβητήσετε πράγματα πού τα θεωρείτε δεδομένα.

Προσπαθούμε να έχουμε μία σφαιρική και ανεπηρέαστη διερεύνηση των αναγκών των συναδέλφων μας και του κλάδου. Στην προσπάθεια αυτή φτάνουμε μέχρι και τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων μας, διότι όλα αυτά σχετίζονται με το μέλλον μας. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές αναρωτιόμαστε για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι ιδέες μας και οι δράσεις μας στο ευρύτερο σύνολο των συναδέλφων μας και αναγκαζόμαστε να χαμηλώσουμε τις απαιτήσεις στα σχέδια που επεξεργαζόμαστε, προκειμένου να πετύχουμε τις επιθυμητές αλλαγές σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ίσως μερικές φορές χρειάστηκε να θέσουμε σε αμφισβήτηση και το σύστημα που λειτουργεί ο κλάδος. Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε να εμπνέουμε τους καταρτιζόμενους συναδέλφους μας όχι μόνο με ξεκάθαρες προσδοκίες αλλά και το για το πως καθορίζονται οι ρόλοι στο κλάδο.

Οι εκπαιδευμένοι εκπαιδευτές, εκπαιδεύονται και εξελίσσονται μαζί με τους εκπαιδευόμενους συνάδελφους γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία μας, δηλαδή εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές είναι σε διαρκή αλληλεπίδραση.

Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα το προσεγγίζουμε με πολύ λεπτό τρόπο και η εκπαίδευση έχει τη δυναμική της προοπτικής για όλους. Μέσα από το κύκλο μαθημάτων μεταδίδουμε γνώσεις και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να στηριχτούν και να συμπληρώσουν τις ανάγκες μας. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε πιο πέρα και να ωθήσουμε τον κλάδο και τους καταρτιζόμενους να χρησιμοποιούν τις εμπειρίες τους και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να βάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων μας όλο και πιο ψηλά ώστε να συνεισφέρουμε περαιτέρω στην πορεία εξέλιξης του κλάδου.

Απάντηση