Θεόφιλος Παγιάτης: Αυξήσεις αναμενόμενες αλλά χωρίς περιθώριο αντίδρασης

Αν και αναμενόμενες οι αυξήσεις στο αλουμίνιο προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις στους επιχειρηματίες. Δεν είναι θεμιτό να γίνεται αύξηση τιμών σε βασικά βιομηχανικά υλικά και να ενημερώνεται ο βιοτέχνης κατασκευαστής κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με μηδενικά περιθώρια αντίδρασης.


Οι εν λόγω κινήσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τους επαγγελματίες κατασκευαστές οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την έντονη δυσαρέσκεια των πελατών τους αν προσπαθήσουν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις.

Πολλές φορές πρέπει να απολογηθούν και τελικά να απορροφήσουν αυτές τις ξαφνικές αυξήσεις. Παράλληλα βέβαια έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο αυξήσεων τιμών των παρελκόμενων υλικών τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά την τιμή του τελικού προϊόντος.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του κλάδου έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε μία ομαλότητα στην αγορά, δίνοντας έστω τον ελάχιστο χρόνο αντίδρασης για να αποφύγουμε κερδοσκοπίες και παράλογες ενέργειες ως προς τις αυξήσεις των τιμών.

Διαφορετικά δίνουμε χώρο για διάφορα πικρόχολα σχόλια μεταξύ μας και ερμηνείες, παρασυρόμενοι από

την αγανάκτηση που νοιώθουμε λόγω των συνεπειών από τις συνεχείς αυξήσεις. Η αστάθεια που προκαλούν οι αυξήσεις στα μέταλλα και τα άλλα βιομηχανικά υλικά αποτελούν διεθνή ζητήματα που θα εξακολουθήσουν να μας επηρεάζουν δυσμενώς το επόμενο διάστημα και τα οποία ανακόπτουν την όποια πορεία ανάπτυξης του κλάδου μας.

Ο κλάδος του αλουμινίου αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με την μετακύληση της αύξησης των τιμών στα τελικά προϊόντα, ειδικά όσον αφορά τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Άν δεν εξασφαλιστεί η προστασία των επιχειρήσεων κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου δίνοντας τουλάχιστον τον απαραίτητο χρόνο για την προσαρμογή των τιμών, τότε μοιραία δημιουργείται περισσότερος χώρος για την είσοδο ανταγωνιστικών υλικών στην αγορά των κουφωμάτων.

Απάντηση