Ο Θεόφιλος Παγιάτης, ο οποίος επανεξελέγη Πρόεδρος για τέταρτη Θητεία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία απαντά σε μία σειρά από φλέγοντα ερωτήματα που απασχολούν τον Κλάδο. Είναι μία σημαντική συνέντευξη, μέσα από την οποία θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά, την απασχόληση στον Κλάδο, την Αδειοδότηση του επαγγέλματος, την εκπαίδευση και κατάρτιση των Κατασκευαστών, καθώς και την πορεία των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ».
1. Αγαπητέ Πρόεδρε συγχαρητήρια στους συναδέλφους σας και σε εσάς προσωπικά για την επιτυχία σας στις πρόσφατες αρχαιρεσίες και την τέταρτη κατά σειράν εκλογή σας στην θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινίου και Σιδήρου. Πώς βλέπετε σε γενικές γραμμές αυτή την ανανεωμένη εντολή που προέκυψε από το αποτέλεσμα των εκλογών της 19ης Οκτωβρίου;
Η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, συναδέλφισσες και συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από συγκινητική και ενισχύει τη δέσμευσή μας να διεκδικήσουμε για τον κλάδο μας ότι του αξίζει, υπερβαίνοντας το συνδικαλιστικό ρόλο του φορέα όταν χρειάζεται, προβάλλοντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο εκπαιδευτικού συνδικαλισμού με συνέπεια και συνέχεια.
2. Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες και τις προτεραιότητές σας το επόμενο διάστημα;
Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι επαγγελματίες οι οποίοι επιχειρούν στον κλάδο είτε στις κατασκευές αλουμινίου, είτε στις μεταλλικές κατασκευές, ορισμένοι και στα δύο αντικείμενα με επιτυχία για αρκετά χρόνια.
Έχουν άποψη για τον κλάδο, την αγορά και τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως όμως έχουν όνειρα και είναι έτοιμοι να εργαστούν για ένα μέλλον καλύτερο που μας αξίζει.
Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου σήμερα, διαθέτουν τις δυνάμεις να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του φορέα. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό αφορά όλους τους συμμετέχοντες στα όργανα της ΠΟΒΑΣ, είτε αναφερόμαστε Ελεγκτική Επιτροπή είτε στα αναπληρωματικά μέλη.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας, το επόμενο χρονικό διάστημα τρία πολύ σημαντικά θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι η αδειοδότηση του επαγγέλματος, η δημιουργία της επαγγελματικής σχολής Τεχνιτών αλουμινίου και σιδήρου, καθώς και η πορεία των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» με τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζουν.
Φυσικά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εκπαίδευση και την βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των υφιστάμενων κατασκευαστών, ενώ υπάρχουν αρκετά ακόμη θέματα τα οποία για την οικονομία του χρόνου θα τα αναφέρουμε εν’ καιρώ.
3. Σε γενικές γραμμές ποιες πληροφορίες έχετε και ποια είναι η άποψή σας γενικότερα για την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά;
Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών επιχειρήσεων το Α΄ εξάμηνο του 2024 παρουσίασε μια υποχώρηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η πτώση αυτή κατά 14,3 μονάδες, οφείλεται στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί λόγω του ότι ο πληθωρισμός επιμένει και επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική συμπεριφορά, διαμορφώνοντας πλέον ένα πρόβλημα που έχει και δομικά εκτός από συγκυριακά χαρακτηριστικά.
Η επιδείνωση της κατάστασης άρχισε να γίνεται αντιληπτή από τον Φεβρουάριο, με τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να το αντιλαμβάνονται πιο έντονα. Σαφώς ο νέος τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.
Σε μία εποχή ανεξέλεγκτης ακρίβειας μετά την απελευθέρωση στις τιμές της ενέργειας και με μια σειρά λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν, τα συσσωρευμένα χρέη πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν την κοινωνία και αρκετές επιχειρήσεις με κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς σπιτιών η μαγαζιών.
Συγχρόνως η επίμονη ακρίβεια διαμορφώνει το αυξημένο κατά 30%, κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, το οποίο έχει επιδεινώσει το διαχρονικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις του κλάδου. Πάνω από 50% των επιχειρήσεων είτε δεν έχουν σχεδόν καθόλου ρευστά διαθέσιμα (29,6%), είτε αυτά επαρκούν το πολύ για έναν μήνα (22,5%). Υψηλό παραμένει και το ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες-ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (29%). Οι επιχειρήσεις αυτές όπως καταλαβαίνετε δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ακούμε για ανάπτυξη, μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις αλλά ταυτόχρονα η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται και η κάμψη του δείκτη προσδοκιών των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρηματιών αποτυπώνει την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της οικονομίας. Ανησυχία που έχει τη βάση στη δυνατότητα των μικρών επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, από τις πληροφορίες που έχουμε και οι δυσκολίες που έχουν προκύψει οφείλονται κυρίως στην πληθωριστική, ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση, οι οποίες επηρεάζουν την πορεία συνολικά της Ε.Ε.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια διαφορετική πραγματικότητα και η αντιπολίτευση, η οποία ασχολείται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, δεν καταφέρνει να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας στην κυβερνητική πολιτική, με προτάσεις ανακούφισης για την κοινωνία. Έτσι η υφιστάμενη πολιτική κατάσταση επιτρέπει την εφαρμογή πολιτικών που δεν ευνοούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και την κοινωνία ενώ πολλά σημαντικά ζητήματα αφήνονται να επιλυθούν με προσωπική ευθύνη των πολιτών.
Οι φορείς, τα σωματεία, το συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθούν να παίξουν το ρόλο της αντιπολίτευσης τεκμηριωμένα και δημιουργικά. Να εντοπίσουμε τα προβλήματα να τα επισημάνουμε, να τα αναδείξουμε και να προτείνουμε τις δικές μας λύσεις απέναντι σε μία πολιτική που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και η οποία συνοδεύεται από μία υποκριτική ρητορική.
Η λογική της κυβέρνησης να νοικοκυρέψει το δημόσιο χρέος, να κάνει πιο ανθεκτική την οικονομία, να κλείσει επενδυτικά κενά που άφησε πίσω η κρίση εντός ενός πλαισίου δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη της τις αντοχές της κοινωνίας, η οποία έχει βιώσει 15 χρόνια κρίσης.
ΣΟΒΑΡΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
4. Ποιες πληροφορίες έχετε από τις επιχειρήσεις του κλάδου σχετικά με τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα, την πορεία του κύκλου εργασιών και την απασχόληση γενικότερα συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού;
Κάποιοι συνάδελφοι πραγματοποίησαν επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ψηφιακές τεχνολογίες, μηχανολογικό εξοπλισμό, σε κτιριακές εγκαταστάσεις, λοιπό εξοπλισμό, αυτοκίνητα κ.λπ. και ένα ποσοστό 6,7% σε κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού. Το ποσοστό αυτό έχει ανοδικές τάσεις και αφορά γενικότερα την μεταποίηση. Σημειώθηκε μια μικρή επιδείνωση στον κύκλο εργασιών σε σύγκριση με το 2023, η οποία σχετίζεται με την κρίση ακρίβειας και την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο κύκλος εργασιών δείχνει να εξαρτάται από το μέγεθος των επιχειρήσεων. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η επιχείρηση, τόσο καλύτερες επιδόσεις έχει ως προς τον κύκλο εργασιών και τόσο πιο ανθεκτική είναι. Ο κλάδος έχει επιστρέψει σε καλύτερα επίπεδα αλλά ο δρόμος της επιστροφής ήταν και συνεχίζει να είναι δύσκολος με συνεχείς και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στα παρελκόμενα υλικά, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Τα προγράμματα Εξοικονόμησης ενέργειας, αν και προσφέρουν σημαντικά στον κλάδο, συνεχίζουν να προβληματίζουν τους συναδέλφους, διότι πάντα εξοφλούν εκπρόθεσμα τους προμηθευτές χρησιμοποιώντας ένα σύστημα βαριάς και αδικαιολόγητης γραφειοκρατίας. Ο κλάδος της μεταποίησης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης ως προς την απασχόληση. Πολλές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αύξησαν το προσωπικό τους, αλλά το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης τεχνιτών και ανθρώπινου δυναμικού χαμηλής εξειδίκευσης που χρειαζόμαστε στις βιοτεχνίες μας παραμένει.
Οι κυριότεροι παράγοντες για τη έλλειψη προσωπικού, σύμφωνα με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν αφορούν κατά σειρά προτεραιότητας, τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές, την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, την έλλειψη εξειδικευμένων τεχνιτών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η μετανάστευση εργαζομένων σε άλλες χώρες. Επίσης μεγάλο μέρος των καταναλωτών συχνά αντιλαμβάνεται τον κλάδο των τεχνικών επαγγελμάτων ως χαμηλής ποιότητας από πιθανές εμπειρίες ή κακές φήμες που τον συνοδεύουν. Άρα δύσκολα αποτελεί επιλογή για νέους εργαζόμενους. Πάντως ο τομέας της μεταποίησης αποτελεί τον κλάδο στον οποίον η κυριότερη αιτία δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων θεωρείται η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.
5. Μιας και μιλάμε για την απασχόληση θα ήθελα δυο λόγια για την θέση της ΠΟΒΑΣ ως προς τον κατώτατο μισθό;
Θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα το θέμα του κατώτατου μισθού. Για να μην αφήσω αναπάντητη την ερώτησή σας μόνο δυο λόγια. Ο τρόπος υπολογισμού όπως πληροφορηθήκαμε έχει ανακοινωθεί και θα υπολογίζεται με βάση τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα από έναν αλγόριθμο. Ο συνδυασμός αυτός φυσικά μπορεί να θεωρείται δοκιμασμένος και επιλέγεται για να διασφαλιστεί το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων, χωρίς να υπερβαίνει τις αντοχές της οικονομίας. Αρχικά ακούγεται σωστό αλλά το θεωρώ δύσκολο λαμβάνοντας υπ’ όψη την κατάσταση της κοινωνίας και της αγοράς. Θα πρότεινα να βλέπαμε και πάλι την δοκιμασμένη μέθοδο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο που θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί φορείς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Η ΠΟΒΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΉΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΒΙΟΤΕΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
6. Πολλές φορές σας έχουμε ακούσει στο παρελθόν να αναφερόσαστε στο πολύ σημαντικό θέμα , όπως έχετε τονίσει, της Αδειοδότησης του επαγγέλματος του Τεχνίτη δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου.
Πείτε μας που βρισκόμαστε σήμερα;
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ξεκίνησε να ασχολείται με την Αδειοδότηση του επαγγέλματος εδώ και αρκετά χρόνια διότι το θεωρεί ένα σημαντικό ζήτημα που θα αποτελούσε τη λύση για πολλά προβλήματα του κλάδου μας.
Αρχικά η ΠΟΒΑΣ, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, διατύπωσε προς τις αρμόδιες αρχές το αίτημα της αδειοδότησης των φυσικών προσώπων που ασκούν το επάγγελμα του κατασκευαστή αλουμινίου και σιδήρου.
Απευθύνθηκε στις αρμόδιες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Ανάπτυξης, τεκμηριώνοντας το επιχείρημα ότι είναι ένα τεχνικό επάγγελμα σημαντικό για την Ελληνική οικονομία και εξαιρετικά κρίσιμο για τα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, εξοικονόμησης ενέργειας και ένα επάγγελμα ταχύτατα εξελισσόμενο με έμφαση στην τεχνολογία.
Θα μπορούσα να προσθέσω και πολλά ακόμη που δικαιολογούν την άποψή μας, ότι όσοι ασκούν ή θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα χρειάζεται να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και το επαγγελματικό τους έργο να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.
Μόνο η Αδειοδότηση μπορεί να εξασφαλίσει όλα αυτά, η οποία πρέπει να είναι μία και με την αιγίδα του κράτους, ώστε να είναι υποχρεωτική, έγκυρη, αναγνωρισμένη από όλους, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια και συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ανάλογους ευρωπαϊκούς φορείς υλοποιώντας σημαντικές κοινές δράσεις, όπως η συγγραφή και πιστοποίηση του επαγγελματικού περιγράμματος της ειδικότητας, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών υλικών για σπουδαστές και για επαγγελματίες, η υλοποίηση δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων, το Σύστημα Ελέγχου Παραγωγής ΠΟΒΑΣ-FPC τα οποία ήταν απαραίτητα για την αδειοδότηση.
Προτάθηκε η ειδικότητα του Τεχνίτη Δομικών Κατασκευών Αλουμινίου και Σιδήρου να ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών επαγγελμάτων δηλ. στον νόμο 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» Το Υπουργείο Ανάπτυξης θεώρησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και επίσης ότι η ειδικότητα ανήκει στην δικαιοδοσία μάλλον του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο με τη σειρά του δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για το θέμα.
Γενικά η εντύπωση που έδωσαν οι αρμόδιες αρχές (άτυπα) ήταν ότι δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της αδειοδότησης η οποία βεβαίως συνεπάγεται την δημιουργία Μητρώου και τη διαχείρισή του. Προέκυψε η πρόταση να αναλάβουν την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια στην οποία φαίνεται (άτυπα) να συναινούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της δημόσιας διοίκησης.
Η πρόταση αυτή που κατατέθηκε και στην ΓΣΕΒΕΕ αντιμετωπίζεται θετικά από τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια. Το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι εάν υλοποιηθεί, θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο Αδειοδότησης από έναν δημόσιο φορέα.
Αυτό το διάστημα εξετάζονται από την ΓΣΕΒΕΕ, η οποία συντονίζει το συγκεκριμένο έργο, οι προϋποθέσεις της ενδεχόμενης υλοποίησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΕΟΠΠΕΠ, Υπουργείο Παιδείας, Βιοτεχνικά Επιμελητήρια, Κλαδικές Ομοσπονδίες τεχνικών επαγγελμάτων.
Άμεσα θα γίνει συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΒΕΕ , Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων, ΠΟΒΑΣ και άλλων Κλαδικών Ομοσπονδιών για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
7. Γνωρίζει ολόκληρος ο κλάδος την ιδιαίτερη φροντίδα που δείχνετε εσείς προσωπικά αλλά και τα μέλη του Δ.Σ της ΠΟΒΑΣ για τα θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης των ανθρώπων του κλάδου. Έχετε κάποιες νέες πληροφορίες να μας δώσετε για τα σχέδιά σας;
Οι επιστημονικοί μας συνεργάτες μέσα από έρευνες που έγιναν με την εποπτεία του Δρ. Στέλιου Λαμπρακόπουλου, έχουν διατυπώσει εδώ και αρκετά χρόνια την ανάγκη δημιουργίας επαρκούς τεχνικού προσωπικού με κάθε πρόσφορο μέσο, διότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του κλάδου. Έχουμε ασχοληθεί αρκετά με το θέμα και η τελευταία θετική εξέλιξη είναι η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για την δημιουργία της Επαγγελματικής Σχολής Κατάρτισης Τεχνιτών Αλουμινίου Σιδήρου που θα λειτουργεί στο επίπεδο 3 του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων (μετα γυμνασιακή εκπαίδευση).
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε νέες και νέους να ανακαλύψουν το επάγγελμα και τον κλάδο, αποκτώντας επαγγελματικά προσόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κλάδου, με διετή φοίτηση και παράλληλη απασχόληση στον κλάδο. Στη συνέχεια έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν τις σπουδές τους αν το επιθυμούν σε ένα επαγγελματικό λύκειο ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουν μια θέση σε ένα σημαντικό και ταχύτατα αναπτυσσόμενο Κλάδο (των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου). Παράλληλα ερευνούμε την δυνατότητα ίδρυσης πειραματικού τμήματος Τεχνικού δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου στις δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) επίπεδου 5 στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Σημαντικό είναι το επόμενο διάστημα ο κλάδος να προετοιμαστεί ώστε να υποδεχθεί μετανάστες και μετανάστριες, ως ανθρώπινο προσωπικό χαμηλής εξειδίκευσης με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση αυτή οφείλουμε άμεσα να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλα ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα περιέχουν μεταξύ άλλων, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στοιχείων πολιτισμικού προσανατολισμού καθώς και την απόκτηση βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων τα οποία θα τους καθιστούν ικανούς προς εργασία. Η ΠΟΒΑΣ έχει αναλάβει πολλές φορές πρωτοβουλίες για σημαντικά θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, διότι πιστεύουμε ότι τα οφέλη είναι σημαντικά για ανθρώπους, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες του κλάδου θέτοντας την αιγίδα μας στα εκπαιδευτικά προγράμματα που ακολουθούν και στόχος μας είναι να αναπτύξουμε στο μέγιστο το πλαίσιο συνεργασίας με τον ευρύτερο κλάδο.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΡΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ.
8. Η πορεία των Προγραμμάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Παρά τα παράπονα που εκφράζουν οι συνάδελφοί σας βοηθούν τον κλάδο;
Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα φιλοδοξεί να οδηγήσει την χώρα μας στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 με χιλιάδες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το νέο ΕΣΕΚ το οποίο θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει 1.881.000 παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια από το 2025 έως το 2050. Την τελευταία πενταετία (2019 έως σήμερα) έχουν υπαχθεί περίπου 200.000 κατοικίες στα προγράμματα «Εξοικονομώ», με δημόσια δαπάνη άνω του 1,2 δισ ευρώ, τα οποία όμως ταλαιπώρησαν τους προμηθευτές αφού σχεδόν ποτέ δεν τηρήθηκαν οι χρόνοι ως προς την αποπληρωμή τους. Αυτή τη χρονική περίοδο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, ενώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» έχουν δημοσιευθεί οι πρώτοι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα (20/9/24) και εκτιμούμε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα σταλούν στους ωφελούμενους οι αποφάσεις υπαγωγής, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημοσιευθούν οι πρώτοι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» που αφορά επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα. Ταυτόχρονα δέχεται αιτήσεις το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ενώ στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που αφορά τα δημόσια κτίρια έχουν υπαχθεί έως τώρα 172 κτίρια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης αναμένεται να τρέξουν τα προγράμματα: «Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά», προϋπολογισμού περίπου 125 εκατ. ευρώ, ένα «μικρό Εξοικονομώ» για όλους, προϋπολογισμού περίπου 110 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν ένα «Εξοικονομώ για ορεινά τουριστικά καταλύματα», ύψους 10 εκατ. ευρώ, «Πρόγραμμα αναβάθμισης σχολικών κτιρίων» προϋπολογισμού 40 εκατ. Ευρώ.
Τέλος, στις αρχές του 2025 αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο «Εξοικονομώ», προϋπολογισμού περίπου 870 εκατ. Ευρώ. Σαφώς η βοήθεια που προσφέρουν τα προγράμματα είναι σημαντική για τον κλάδο μας, αλλά χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός ως προς την εφαρμογή τους και ταχύτερες διαδικασίες ειδικά ως προς την αποπληρωμή των προγραμμάτων, διότι θέτουν σε κίνδυνο τις ισορροπίες στην αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες για τους επαγγελματίες.
9. Από την συμμετοχή σας στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία κατασκευαστών κουφωμάτων EUROWINDOOR έχετε κάποιες εξελίξεις;
Η Eurowindoor, σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο αποτελεί τον πιο αξιόπιστο φορέα εκπροσώπησης του κλάδου με 21 μέλη στην ΕΕ. Επικοινωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα νομοθεσίας που αφορούν τα προϊόντα που παράγουν οι εταιρείες μας. Η ΠΟΒΑΣ συμμετέχει στην επιτροπή για εξοικονόμηση ενέργειας και την επιτροπή για κανονισμό δομικών προϊόντων. Το τελευταίο έτος παράγεται σημαντικό έργο σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού, από την οποία θα προκύψουν αλλαγές στις απαιτήσεις για τη διακίνηση των προϊόντων στην Ε.Ε τα επόμενα έτη.
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ως επίλογο;
Στα πολλά και ταυτόχρονα διαφορετικά προβλήματα, η ΠΟΒΑΣ διαθέτει την δυνατότητα να δώσει τις βέλτιστες λύσεις, πάντα στη βάση τεκμηριωμένων και επαρκώς θεμελιωμένων αποφάσεων. Σκοπός μας είναι οι επαγγελματίες, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις να ξεπερνάνε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάζονται και να συμμετέχουν στην υπάρχουσα αγορά. Το έργο που παράγουμε επιθυμούμε να έχει ποιότητα, συνέχεια και θετικά αποτελέσματα κυρίως για το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου, μέσα από ένα πλαίσιο επικοινωνίας με αμφίδρομα οφέλη.
10 . Θέλω πριν κλείσουμε αυτή την συνέντευξη δυο λόγια από καρδιάς.
Παραμένω πάντα ένθερμος θαυμαστής των παλαιών μαστόρων, των παραδοσιακών εκείνων σιδηρουργών, ορειχαλκουργών, λευκοσιδηρουργών και κατασκευαστών αλουμινίου, που άφησαν μια κληρονομιά, η οποία συνεχίζει να μας εμπνέει.
Προέρχομαι από σιδηρουργική οικογένεια και οι πρώτες εικόνες που είχα από τους χώρους εργασίας, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους πάνω μου από πολύ νεανική ηλικία, με έντονα τα συναισθήματα της ικανοποίησης των τεχνητών από την δημιουργικότητα και το πάθος τους για την τέχνη. Η μακρόχρονη ενασχόληση μου με τον Κλάδο, ο οποίος απετέλεσε επιλογή για μένα και όχι λύση ανάγκης, καθώς και το όραμα μου και η ακλόνητη αφοσίωσή μου στους στόχους που θέσαμε με φίλους συνάδελφους, πριν από αρκετά χρόνια για ένα κλάδο αντάξιο των προσδοκιών μας, είναι εμβληματικά της βαθιάς δέσμευσης που νοιώθω για τη συνεχή ανάπτυξη και την βελτίωση του. Στη διαδρομή μου μέσα από τούς φορείς, αρκετές φορές δέχθηκα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη η πισώπλατα, όμως συνέχισα με υπομονή και επιμονή. Το πιο σημαντικό για εμένα προσωπικά είναι οι ειλικρινείς φιλικές σχέσεις που διατηρώ με τούς ανθρώπους του κλάδου και η εκτίμηση τους, σε όλη την Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ.