The Modernist Athens: Πώς ένα κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο

The Modernist Athens: Πώς ένα κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο

Η ιστορία δεν γράφεται μόνο σε σελίδες συγγραμμάτων, γράφεται και στα κτίρια, στην αρχιτεκτονική τους, στους τοίχους και στις λεπτομέρειες που θυμίζουν άλλες εποχές, ανθρώπους και γεγονότα. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το ιστορικό κτίριο που φιλοξενεί το ξενοδοχείο The Modernist Athens.


Το εξαώροφο κτίριο είναι μια αποτύπωση της ιστορίας, καθώς χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, στην μεταπολεμική περίοδο, και μέχρι πρότινος φιλοξενούσε την Πρεσβεία του Καναδά. Πλέον ο ρόλος του έχει αλλάξει…και ονομάζεται The Modernist Athens.

«Βασικός σκοπός του σχεδιασμού μας, είναι να αφουγκραζόμαστε την ίδια την αρχιτεκτονική του κτηρίου και πώς θα συνδέσουμε το «έξω» με το «μέσα». Γι΄αυτο αποφασίσαμε να μην κάνουμε κάποια επέμβαση στην μορφολογία της όψης.», αναφέρουν στο iefimerida οι Παπαευαγγέλου Ελένη και Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, επικεφαλείς του FORMrelated, οι οποίοι και υπογράφουν την αρχιτεκτονική μελέτη.

The Modernist Athens: Πώς ένα κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο

Το κτίριο είναι βαμμένο εξωτερικά σε σκούρους χρωματισμούς ώστε να προετοιμάσει τον επισκέπτη για μια σειρά από έντονες αντιθέσεις σε υλικά και χρώματα. Στο εσωτερικό κλασσικά στοιχεία και υλικά αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ώστε να επαναφέρει το κτίριο και το έργο στο σύνολο του, στο σήμερα.

«Ένα ακόμη ζήτημα που μας απασχόλησε είναι ο υφιστάμενος κάνναβος του στατικού φορέα (έλλειψη συμμετρίας, ακαθόριστες κολόνες) δημιουργώντας τον προβληματισμό της σωστής θέσης του Lobby και της Reception», περιγράφουν.

The Modernist Athens: Πώς ένα κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο

«Το Modernist Athens όμως, δεν προσεγγίζεται σαν ένα τυπικό ξενοδοχείο. Οι υπηρεσίες και οι χρήσεις αναμειγνύονται και δημιουργούν μια νέα χωροταξία. Από την κύρια είσοδο μέχρι την σκάλα έρχεστε αντιμέτωποι με ένα hub που σας συνδέει με τις υπόλοιπες χρήσεις του ξενοδοχείου και όλες τις διαδρομές. Η κάτοψη χωρίζεται σε δύο μέρη, το τμήμα που εξυπηρετεί τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου και στο κομμάτι του café που λειτουργεί και σαν χώρος πρωινού.

The Modernist Athens: Πώς ένα κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο

Ένας γυάλινος τοίχος ορίζει τους χώρους κίνησης και γίνεται τμήμα της εισόδου, πάγκος σερβιρίσματος και reception. Οι συνεχείς αντανακλάσεις του ενός χώρου στον άλλο δίνουν βάθος και πετυχαίνουν να εισχωρήσει το έξω.

Οι τόνοι στο lobby παραμένουν σκούροι τόσο στους τοίχους αλλά και στα υλικά. Οι λεπτομέρειες σε μπρούτζο αναγάγουν τις λιτές γραμμές σε ένα πολυτελές περιβάλλον πιστό στις σχεδιαστικές αρχές της mid-century αισθητικής», σημειώνουν.

Στο εσωτερικό ένα λιτό περιβάλλον και μια απλότητα στον σχεδιασμό είναι η βασική προσέγγιση. Τα φυσικά υλικά είναι αυτά που δίνουν την πολυτέλεια στον χώρο. Μωζαϊκ παρκέ ξύλινο δάπεδο, μπρούτζος, μάρμαρο και δέρμα, έντονα στοιχεία της εποχής ανοικοδόμησης του κτιρίου. Το interior είναι ένας συνδυασμός από ελληνικά και ξένα brands, ενώ πολλά στοιχεία είναι custom κατασκευές. Ξεχωρίζουν οι μπρούτζινες μεταλλικές κατασκευές που συνδυάζονται με βουρτσιστούς ανάγλυφους καπλαμάδες.

The Modernist Athens: Πώς ένα κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο

Τα σκληρά υλικά του lobby, χυτό δάπεδο, μάρμαρο, μπρούτζος και μαύρο τζάμι, επαναλαμβάνονται στα δωμάτια και συνδυάζονται με μαλακά όπως το φυσικό μασίφ δρύινο δάπεδο, ένα δάπεδο που βλέπουμε στα σπίτια του ‘50, τα δερμάτινα κεφαλάρια, έργα τέχνης, έπιπλα αλλά και τα ευρύχωρα μπάνια συνθέτουν την εμπειρία της φιλοξενίας.

Στο Modernist Athens υπάρχει σχεδιαστική ελευθερία ως προς τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, έτσι υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, όπως πχ γυμναστήριο. Όλα τα facilities ακολουθούν το ύφος και των υπόλοιπων χώρων ώστε να αποτελούν ένα σύνολο.

H ανάγκη για πρόσβαση στο δώμα οδήγησε στον επανασχεδιασμό του δώματος. Ένας χώρος που συνδυάζει την διαφάνεια, τη σκιά και το πράσινο.

Τα υλικά που επιλέχθηκαν, ξύλινο deck, μπετόν και λαμαρίνα συμπληρώνουν την αισθητική του The Modernist. Στο roof top με θέα την Ακρόπολη κυριαρχεί το πράσινο.

Από τα 38 δωμάτια του ξενοδοχείου τα 25 έχουν μπαλκόνι και τα περισσότερα θέα. Ωστόσο για επιπλέον πολυτέλεια υπάρχουν 3 xlarge δωμάτια με patio και jacuzzi.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για το δώμα που επανασχεδιάστηκε από τους FORMrelated για να γίνει ένας χώρος που συνδυάζει την διαφάνεια, τη σκιά και το πράσινο. Τα υλικά που επιλέχθηκαν, ξύλινο deck, μπετόν και λαμαρίνα συμπληρώνουν την αισθητική του The Modernist. Στο roof top με θέα την Ακρόπολη κυριαρχεί το πράσινο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

Αρχιτεκτονική Μελέτη:FORMrelated Studio
Ομάδα Μελέτης:Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, Παπαευαγγέλου Ελένη
Συνεργάτες:Στέλλα Μουστάκα, Μένια Καμπούρη
ΗΜ Μελέτη:Hotel Engineers
Κατασκευή:ΑΠΑΞ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
Graphic Design:Post Spectacular Office
Φωτογραφίες:© Ιωάννα Ρουφοπούλου

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση