The Beacon: Η πρόταση του γραφείου Vikelas Architects για τον Πύργο του Πειραιά

Πειραιά

Το γραφείο Vikelas Architects παρουσιάζει την πρόταση που υπέβαλε στον κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μεταξύ ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων με μεγάλη εμπειρία, για τη μελέτη των όψεων του κτιρίου για τον Πύργο του Πειραιά, που διενήργησε το επενδυτικό σχήμα Dimand-EBRD και Prodea Investments ΑΕΕΑΠ με αφορμή την ανάπλαση του κτιρίου – συμβόλου του Πειραιά.


Ο ανασχεδιασμός των όψεων του Πύργου του Πειραιά έχει σαν στόχο την ανάδειξη του λιμανιού και της πόλης με ένα κτίριο – τοπόσημο.

“Οραματιστήκαμε τον πύργο σαν τον “φάρο” ενός σύγχρονου αστικού ιστού που μετουσιώνει στην αρχιτεκτονική του τα φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντός του”, σημειώνει η αρχιτεκτονική ομάδα.

Συνολικά, το νέο ένδυμα κυματοειδούς και εναλλασσόμενης ανά όροφο μορφής, προσδίδει ένα οπτικό ενδιαφέρον, απρόσμενο σε έναν τέτοιου είδους στατικό και σχετικά χαμηλού ύψους πύργο. Η στατικότητα αντικαθίσταται από μία αίσθηση ροής των μορφών, ενώ το σύνολο του κτιρίου προβάλλεται αρμονικά στον ορίζοντα της πόλης.

Σχεδιασμός Κελύφους Όψης

Οι υφιστάμενες επενδύσεις στις όψεις του πύργου καθαιρούνται και στη θέση τους προστίθενται δύο νέα κελύφη:

Ένα υαλοπέτασμα σύγχρονης τεχνολογίας αποτελεί το πρώτο κέλυφος του κτιρίου, που εξασφαλίζει τη θερμική και ακουστική άνεση στο εσωτερικό, καθώς και την τοποθέτηση ανοιγόμενων υαλοστασίων όπου αυτά είναι λειτουργικά απαραίτητα.

Ένα δεύτερο κέλυφος με τρισδιάστατα κυματοειδή πτερύγια επιχειρεί να απαλύνει την ακαμψία του αυστηρού περιγράμματος, μέσω μιας ημιτονοειδούς καμπύλης που σχηματίζεται από χαλύβδινα χωροδικτυώματα. Η εφελκυόμενη μεμβράνη που τα καλύπτει ενισχύει τη στατικότητά τους και επιτρέπει την ελαστική παραμόρφωση σε συνθήκες ανεμοπίεσης.

Η δυνατότητα ελεύθερης θέας προσφέρεται από τη διάτρητη εφελκυόμενη μεμβράνη που καλύπτει τα πτερύγια της όψης και έχει μεγάλο ποσοστό διαφάνειας. Η θέα εγγράφεται ανάμεσα στους κυματοειδείς σχηματισμούς και έτσι διατηρείται και από το εσωτερικό η αντίληψη της μορφής του νέου εξωτερικού κελύφους και των συνειρμών με το υδάτινο στοιχείο και το λιμάνι.

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Όψεων

Η απόδοση διακριτής αρχιτεκτονικής ταυτότητας στον Πύργο του Πειραιά ήταν βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση του σχεδιασμού επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σύνολο σε κίνηση με την ανάπτυξη των μορφών καθ’ ύψος σε ημιτονοειδείς σχηματισμούς. Ο σχεδιασμός αυτός δεν αποτελεί μόνο μια μορφολογική έκφραση, αλλά και ένα αρχιτεκτονικό εργαλείο σκίασης που διαμορφώνει ογκοπλαστικά τις όψεις και μορφοποιείται με βάση τον προσανατολισμό.

Έτσι, στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του κτιρίου κυριαρχούν κατακόρυφης κλίσης σκιάδια, ενώ στη νότια γωνία του κτιρίου η κλίση των σκιαδίων γίνεται σταδιακά οριζόντια. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση του σχεδιασμού επιδιώκει λοιπόν τη δημιουργία ενός δυναμικού συνόλου, που επιτυγχάνεται όχι με την τυπική επανάληψη των “κυμάτων” αλλά με μία στρατηγική πύκνωσης και αραίωσης αυτών.

Πύργος-Πειραιά

Ένας ήπιας μορφής κυματισμός καλύπτει το κέλυφος τη βάσης του πύργου σε ένα κοινό λεξιλόγιο με τη διαμόρφωση των πτερυγίων του κορμού. Η βάση δεν “ανταγωνίζεται” μορφολογικά τον πύργο, αλλά του προσδίδει τη δυνατότητα να αναδειχθεί και να ξεχωρίσει ως μορφή. Ο κυματισμός αυτός επιτρέπει τη διάτρηση του κελύφους της βάσης σε συγκεκριμένα σημεία (γυάλινες σχισμές), ώστε να επιτρέπονται οι οπτικές φυγές και ο οριζόντιος “διάλογος” με την πόλη. Η καμπύλη απότμηση στις γωνίες με τον αντίστοιχο περιορισμό του προβόλου βοηθάει στη μορφολογική συνέπεια της βάσης με τον κορμό.

Στο δώμα του γ’ ορόφου σχεδιάστηκε μια ημιυπαίθρια διαμόρφωση, με λειτουργίες εστίασης και στοιχεία πρασίνου, ώστε να αποκτήσει ο χώρος μία αίσθηση ευχάριστη και φιλόξενη. Η κατασκευή δίνει την εντύπωση ότι επεκτείνεται προκειμένου να διαμορφώσει πέργκολα σκίασης για τον υπαίθριο χώρο του cafe.

Πύργος-Πειραιά

Πρόταση Διαμόρφωσης Lobby Πύργου

Ο πύργος του Πειραιά έχει ασυνήθιστα μικρό και διασπασμένο χώρο υποδοχής για το μέγεθος του κτιρίου. Για την ακρίβεια, ο πύργος του Πειραιά έχει δύο ισάξιου μεγέθους εισόδους, οι οποίες, όμως, δεν είναι υποχρεωτικά απαραίτητες και οι δύο. Αντίθετα, δημιουργούν λειτουργικές δυσκολίες για τον έλεγχο των εισόδων και τη χωροθέτηση συστημάτων ελέγχου πρόσβασης.

Έτσι προτάθηκε η εκμετάλλευση του χώρου της στοάς, που άλλωστε ήταν εντός της συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης του πύργου και δεν αποτελούσε χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης. Για τη διευκόλυνση της εισόδου και της διαμόρφωσης του φουαγιέ, προτάθηκαν κατάλληλες εσοχές σε κυματοειδή διάταξη, που απομειώνουν την αίσθηση του μεγάλου μήκους της στοάς.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πύργου και την υπερτοπική του σημασία, προτάθηκε η καθαίρεση των ενδιάμεσων πλακών της στοάς και η δημιουργία ηλιακού αιθρίου με γέφυρες σύνδεσης των δύο πλευρών σε δύο επίπεδα, του α’ και β’ ορόφου.

Πύργος-Πειραιά
Πύργος-Πειραιά
Πύργος-Πειραιά

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: The beacon
Αρχιτέκτονες: Vikelas Architects

*TINA MARINAKI

Πηγή: archisearch.gr

Απάντηση