Τέσσερα κτήρια τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής

Στον αρχιτέκτονα Χρύσανθο Χρυσάνθου για την αξιοποίηση και ανάπλαση του χώρου του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού και στους αρχιτέκτονες Ιωάννη Αγησιλάου και Γεώργιο Καλαβά για κατοικία σε μισό οικόπεδο στην Έγκωμη απονέμονται τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016. Τα δύο έργα βραβεύτηκαν στην Κατηγορία Α που αφορά αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο.

Τα βραβεία, που απονέμονται κάθε τρία χρόνια, ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής απονέμονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Bασικός στόχος του θεσμού είναι η δημόσια αναγνώριση των εξαιρετικών δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και γενικότερα η ενθάρρυνση ψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής.

Στην Κατηγορία Β, που αφορά έργο νέων αρχιτεκτόνων, το Κρατικό Βραβείο απονέμεται στον Μιχάλη Γεωργίου για το Παρεκκλήσιο Απ. Πέτρου και Αγ. Ελένης της Μάρτυρος.

Τέλος, στην Κατηγορία Γ, που αφορά ειδικό βραβείο «Αρχιτεκτονική, ενταγμένη στο φυσικό τοπίο» με το Κρατικό Βραβείο τιμούνται οι αρχιτέκτονες Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (ΚΠΕΕ) στο Κάβο Γκρέκο.

Η Κριτική Επιτροπή απαρτιζόταν από τους Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου (πρόεδρο) και Πιέρ Φον Μάις, Γιώργο Πανέτσο, Μιχάλη Κοσμά,  Αιμίλιο Μιχαήλ, Χρίστο Μαραθοβουνιώτη και Ευτύχιο Παπαευτυχίου (μέλη).

Τα Βραβεία απονέμονται σε αποπερατωμένες μεμονωμένες οικοδομές ή συμπλέγματα οικοδομών που κρίνονται ως εξαίρετα στο είδος τους ανεξάρτητα μεγέθους, τύπου και κόστους κατασκευής. Βασικό κριτήριο βράβευσης είναι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, η προσφορά της προς τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα, καθώς και η τεχνική συνέπεια στον τρόπο κατασκευής.

Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής είναι ο τρόπος ένταξης της οικοδομής στον περιβάλλοντα χώρο, η κυριαρχούσα φιλοσοφία και βασική ιδέα, η καταλληλότητα της ως προς το σκοπό που προορίζεται, καθώς και η συνοχή, η συνέπεια και η καινοτομία στο σχεδιασμό, στον τρόπο κατασκευής και στη χρήση υλικών (συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον).

Η Τελετή Βράβευσης και η έκθεση με τα βραβευμένα και άλλα αξιόλογα έργα θα πραγματοποιηθεί σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Πηγή: philenews.com

Απάντηση