Τέλος της συνεργασίας Αλουμίνιον της Ελλάδος – ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια

Αλουμίνιον της Ελλάδος

Το τέλος της συνεργασίας ΔΕΗ – Αλουμίνιον της Ελλάδος μετά από 60 χρόνια ανακοίνωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Mytilineos, ο Ευ. Μυτιληναίος.


«Το 2023 το Αλουμίνιον της Ελλάδος ανεξαρτητοποιείται από την ΔΕΗ. Περνά σε μια νέα εποχή, καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυσή της θα απεξαρτηθεί από την ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Mytilineos, ο Ευ. Μυτιληναίος.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα και τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας συμφωνία ΔΕΗ – Αλουμίνιο Ελλάδος μέχρι το 2023 για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο.

Έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας παύει να εξαρτάται από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την οποία είχε εμπλακεί αρκετές φορές σε δικαστικές διαμάχες.

Η απεξάρτηση της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ συνδέεται με τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης της από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου που κατασκευάζεται σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο, η δυναμικότητα της οποίας καλύπτει τρεις φορές τις ανάγκες της Αλουμίνιον σε ρεύμα αλλά και στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ που χτίζει η εταιρεία.

Η νέα μονάδα CCGT στον Αγ.Νικόλαο Βοιωτίας που ολοκληρώνεται φέτος για να μπει σε λειτουργία του χρόνου.

Νέα σύμβαση με την Glencore

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ανακοινώθηκε επίσης η υπογραφή νέας συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας, με τον μεταλλουργικό κολοσσό της Glencore. Πρόκειται για μια συμφωνία προμήθειας αξίας 1,5 δισ. δολ., βάσει της οποίας η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προμηθεύει με εξασφαλισμένες για τέσσερα χρόνια τιμές αλουμίνα και αλουμίνιο.

Διπλασιασμός των οικονομικών μεγεθών

Η Mytilineos γνωστοποίησε επίσης στους μετόχους ότι υλοποιεί για το 2021 το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα τρία χρόνια η εταιρεία θα διπλασιάσει τα οικονομικά μεγέθη της. Το 2021 εκτίμησε ότι θα υπάρξει συνεχής βελτίωση της κερδοφορίας και για το 2022 διπλασιασμός κερδοφορίας σε σχέση με το 2020. «Aν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου για το 2022, η Mytilineos θα απογειωθεί και σε δύο – τρία χρόνια θα έχουμε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας» είπε χαρακτηριστικά.

Η αγορά των ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος της εταιρείας παρουσίασε την εξέλιξη της πορείας υλοποίησης των έργων ΑΠΕ του ομίλου. Στην Ελλάδα, όπως είπε, από τα 1480 MW της Εγνατίας, τα 572 θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το καλοκαίρι και στην αποθήκευση έχει αιτηθεί 25 έργα αποθήκευσης.

Στο εξωτερικό, έχει 507 MW υπό κατασκευή, εκ των οποίων τα 120 MW παραδίνονται από μέρα σε μέρα στην Αυστραλία. Επίσης 444 MW είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται και 788 MW (από για 362 MW που ήταν το Φεβρουάριο) τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στα τέλη του 2021.

Και υπάρχει χαρτοφυλάκιο 4.000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, σημείωσε.

Μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 24 Ιουνίου και ημερομηνία διανομής στους μετόχους την 1η Ιουλίου.

Επίσης αποφάσισε τη διανομή μετοχών στα στελέχη της εταιρείας σε 5 φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει το 2021. Αφορά 2.750.000 από τις ίδιες μετοχές της εταιρείας, που θα δοθούν ως ανταμοιβή στα στελέχη και θεωρείται οικειοθελής παροχή.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ευθυγράμμιση των πολιτικών της εταιρείας με τα διεθνή best practices, αλλά και να ταυτίσει τα κίνητρα του μάνατζμεντ με αυτά των μετόχων.

Στα στελέχη επίσης θα μοιραστούν δωρεάν 700.000 μετοχές της εταιρείας, ως επιβράβευση για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Πηγή: energyin.gr

Απάντηση