«Τακτοποιείται» μέσω ενεργειακής αναβάθμισης το The Mall Athens

The-Mall-Athens

«Τακτοποίηση» διά της ενεργειακής αναβάθμισης έρχεται για το εμπορικό κέντρο The Mall Athens. Η εταιρεία κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εφαρμογή του νέου ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο.


Εξήγγειλε επίσης την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του The Mall Athens, με αρκετές προσθαφαιρέσεις στους εμπορικούς του χώρους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που η μελέτη προσεγγίζει την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που προκαλεί η λειτουργία του εμπορικού στην περιοχή και την τιμολογιακή πολιτική του χώρου στάθμευσης.

Η υπόθεση της ανέγερσης του δημοφιλέστερου σήμερα εμπορικού κέντρου στη χώρα μας (11,5 εκατ. επισκέπτες το 2017-2019) επετράπη με «σημειακές» ρυθμίσεις σε νόμο για την ολυμπιακή προετοιμασία, όμως η οικοδομική του άδεια (η οποία είχε εκδοθεί με τον ν. 3207/03) κρίθηκε έπειτα από πολλά χρόνια ανίσχυρη από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (ΣτΕ 376/14).

Συντελεστής δόμησης

Οπως έκρινε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, για το οικοδομικό τετράγωνο του εμπορικού κέντρου The Mall «για το οποίο προβλέπεται συντελεστής δόμησης υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, δεν προκύπτει από την επιστημονική μελέτη ειδικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της οικιστικής επιβάρυνσης σε σχέση με το σύνολο της περιοχής και των εν γένει συνεπειών στο περιβάλλον».

Η απόφαση κατέληγε ότι, μετά την αξιολόγηση των συνεπειών, όχι μόνο δεν δικαιολογείται η θέσπιση των αδειών με νόμο, αλλά «δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτούνται κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος για τον καθορισμό του εν λόγω συντελεστή δομήσεως».

Μετά την έκδοση της απόφασης, επικράτησε η άποψη ότι το κύριο πρόβλημα του ΣτΕ ήταν η απουσία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ότι αυτή η «τυπική εκκρεμότητα» θα μπορούσε να λυθεί εκ των υστέρων.

Ετσι, η πολιτεία δεν προχώρησε σε ακύρωση της διάταξης του νόμου με τον οποίο εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια του εμπορικού κέντρου και το The Mall δεν κρίθηκε ποτέ τυπικά αυθαίρετο (πιθανότατα σταθμίζοντας τις συνέπειες που θα είχε η μετατροπή του σε «κουφάρι» αλλά και τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις που λογικά θα αναζητούσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία).

Η Lamda Development στη συνέχεια κίνησε παράλληλα δύο διαδικασίες: η μία αφορούσε την ένταξη του ακινήτου στις στρατηγικές επενδύσεις (εγκρίθηκε το 2014, ΦΕΚ 1471/Β), με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Η δεύτερη, την κατάρτιση ενός ειδικού χωρικού σχεδίου (ΕΧΣ), ενός πολεοδομικού εργαλείου που λειτουργεί σαν ομπρέλα στον ήδη υφιστάμενο σχεδιασμό. Το ειδικό χωρικό σχέδιο και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που το συνοδεύει εγκρίθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα τον Φεβρουάριο (ΦΕΚ 91/Δ).

Μελέτη

Κατόπιν η Lamda ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος, υποβάλλοντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων «για την προσαρμογή του The Mall Athens στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος και την ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του». Η μελέτη, την οποία σήμερα η «Κ» αποκαλύπτει, προβλέπει:

  • Το σχέδιο αφορά μόνο το κτίριο του εμπορικού κέντρου (οικόπεδο 37,1 στρ., κτίριο 71.240 τ.μ.) και όχι στις υπόλοιπες περιοχές που καλύπτει το ειδικό χωρικό σχέδιο (χώροι πρασίνου σε παρακείμενο σημείο, ρέμα Αγίου Θωμά). Σύμφωνα με τη Lamda, οι υπόλοιπες παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν και αυτές άμεσα, με χωριστές μελέτες. Μέρος της υλοποίησής τους θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αμαρουσίου.
  • Με την αφορμή της ενεργειακής αναβάθμισης, θα γίνουν αλλαγές στους εμπορικούς χώρους και γενικά στο κτίριο: οι βοηθητικοί χώροι του ισογείου θα μετατραπούν σε εμπορικούς, θα δημιουργηθούν επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι (χωρίς επιπλέον δόμηση όμως). Οι χώροι που δεν αξιοποιούνται στην ταράτσα θα αποξηλωθούν και θα μετατραπούν σε επισκέψιμα φυτεμένα δώματα, θα δημιουργηθούν πρασιές περιμετρικά του κτιρίου, ενώ θα καταργηθεί η γυάλινη κυλινδρική κατασκευή στην είσοδο. Θα τοποθετηθούν 1.800 τ.μ. φωτοβολταϊκών (θα καλύψουν το 22% των αναγκών του κτιρίου) και θα κατασκευαστεί μια υπόγεια δεξαμενή ομβρίων για άρδευση.
  • Η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 7,9 εκατ. ευρώ. Εφόσον η άδεια εκδοθεί το 2020, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2024.

Απαντώντας σε ρώτημα της «Κ», η Lamda αναφέρει ότι οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης δεν θα επιδοτηθούν από το Δημόσιο. Πάντως η Lamda κάλυψε τελικά το κόστος απόκτησης κοινόχρηστου χώρου (30 εκατ. ευρώ) σε γειτονικό σημείο για λογαριασμό του δήμου, όπως ζήτησε το Δημόσιο.

Κυκλικός κόμβος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα περί της κυκλοφοριακής ρύθμισης της περιοχής, η οποία επιβαρύνεται σοβαρά από τη λειτουργία του The Mall. Η μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις, όπως τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Νερατζιωτίσσης – Αμαρυσίας Αρτέμιδος (είσοδος Mall προς τον σταθμό Ειρήνη) και τη δημιουργία διακριτών λωρίδων αναμονής στις διασταυρώσεις, τη διεύρυνση των πεζοδρομίων σε κάποια σημεία κ.λπ.

Ενα ζήτημα πάντως υφίσταται σε σχέση με τις παραπλεύρους της Αττικής Οδού (όπως η Ανδρέα Παπανδρέου, που περνάει μπροστά από το Mall) καθώς, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, κατασκευάστηκαν προκειμένου να εξυπηρετούν αποκλειστικά τους περιοίκους, ενώ τώρα έχουν μετατραπεί σε συλλεκτήριες αρτηρίες του εμπορικού κέντρου.

Για το θέμα της στάθμευσης, παρότι το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο του ΥΠΕΝ (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) είχε ζητήσει να επανεξεταστεί (προς τα κάτω) η τιμολογιακή πολιτική του Mall ώστε να ενθαρρυνθεί η στάθμευση στα τρία υπόγεια του κτιρίου (συνολικά 2.064 θέσεις), η μελέτη κρίνει ότι η σημερινή χρέωση της στάθμευσης «θεωρείται επιτυχημένη», μεταθέτοντας το ζήτημα στην καλύτερη αστυνόμευση της παράνομης στάθμευσης (σημειώνεται πως τα μεγάλα κτίρια υποχρεούνται να διαθέτουν συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης, ώστε να μην επιβαρύνουν τις γύρω περιοχές, αλλά ταυτόχρονα δεν απαγορεύεται ρητά η χρέωση της στάθμευσης σε αυτά).

Σύμφωνα με τη Lamda Development, η κυκλοφοριακή μελέτη έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφέρεια και θα υποβληθεί σύντομα στον δήμο, καθώς είναι προαπαιτούμενη για την υλοποίηση των υπόλοιπων αναπλάσεων που προβλέπει το ειδικό χωρικό σχέδιο του The Mall για την περιοχή.

*του Γιώργου Λιάλιου

Πηγή: kathimerini.gr

Απάντηση