Ταχεία ανάπτυξη της Εμιρατινής Βιομηχανίας Αλουμινίου

βιομηχανίας

Τον περασμένο Απρίλιο ετέθη σε λειτουργία η πρώτη μονάδα παραγωγής αλουμίνας στα ΗΑΕ (και δεύτερη στην Μέση Ανατολή), Al Taweelah, στην Βιομηχανική Ζώνη Khalifa (Αμπού Ντάμπι), οποία ανήκει στον βιομηχανικό κολοσσό Emirates Global Aluminium-EGA.


Πρόκειται για επένδυση ύψους 3,3δις δολ.ΗΠΑ, οποία έχει αποδώσει από την έναρξη λειτουργίας έως σήμερα 600.000 τόνους αλουμίνας, με προοπτική παραγωγή 1εκ. τόνων κατά το τρέχον έτος.

Στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης παραγωγικής ικανότητας, ύψους 2εκ. τόνων αλουμίνας, κατά το 2020.

Η Emirates Global Aluminium, οποία ανήκει στα κρατικά επενδυτικά ταμεία Mubadala (Αμπού Ντάμπι) και ICD (Ντουμπάι), προέκυψε το 2013, από την συγχώνευση των αλουμινιοβιομηχανιών των δύο μεγάλων εμιράτων, ήτοι της Dubal (Dubai Aluminum) και της EMAL (Emirates Aluminium).

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ανάπτυξη και καθετοποίηση παραγωγής, η EGA έχει, επίσης, επενδύσει 1,4δις δολ. ΗΠΑ στην κατασκευή ορυχείου βωξίτη Guinea Alumina Corporation στην Γουινέα, χώρα από την οποία εισάγει πρώτη ύλη, βάσει συμφωνίας προμήθειας που έχει συνάψει με την Compagnie des Bauxites de Guinée.

Επιπλέον, σε μεταγενέστερο στάδιο, προβλέπεται και κατασκευή εργοστασίου αλουμίνας στην Γουινέα, επένδυση που εκτιμάται σε 4 δις δολ.ΗΠΑ.

Στόχος είναι η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής, από την εξόρυξη βωξίτη, ως την παραγωγή τελικών αγαθών για τομείς αυτοκινητοβιομηχανίας, κατασκευών, αεροναυπηγικής, συσκευασιών αλουμινίου, κλπ.

Σημειώνεται ότι, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, η βιομηχανία αλουμινίου έχει καταστεί η μεγαλύτερη εμιρατινή βιομηχανία, μετά από αυτήν των υδρογονανθράκων, συνεισφέροντας ποσοστό 1,4% στο ΑΕΠ των ΗΑΕ (στοιχεία 2017).

H ανάπτυξη της EGA έχει αναδείξει τα ΗΑΕ στην 5η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή αλουμινίου, εξάγοντας 90% του προϊόντος σε πάνω από 60 χώρες, με κυριότερους προορισμούςτην Ν.Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Εμιρατινό Υπ.Οικονομίας, Sultan bin Saeed Al Mansoori, τα ΗΑΕ συγκαταλέγονται πλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο, στους σημαντικότερους εξαγωγείς αλουμινίου, προμηθεύοντας πρώτη ύλη για την αεροναυπηγική, την ναυτιλία και τις κατασκευές.

Ανωτέρω εξέλιξη εντάσσεται, εξάλλου, στην ευρύτερη στρατηγική διαφοροποίησης της εμιρατινής οικονομίας και απεξάρτησής της από τον πετρελαϊκό τομέα.

Όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, η Ελλάδα προμηθεύεται από τα ΗΑΕ ακατέργαστο αλουμίνιο και εξάγει σε αυτά τεχνουργήματα αλουμινίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έτους 2018, τα ΗΑΕ αποτελούν τον βασικότερο προμηθευτή ακατέργαστου αλουμινίου (δασμολογική κλάση ΣΟ 7601) για την Ελλάδα, μετά την Ρωσία (έναντι 5ης θέσης το 2017).

Το ακατέργαστο αλουμίνιο αποτελεί το κύριο εισαγόμενο προϊόν στην Ελλάδα από τα ΗΑΕ, συνιστώντας ποσοστό 80% επί των συνολικών εισαγωγών. Οι εμιρατινές εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου στην Ελλάδα καταγράφουν αξιοσημείωτη δυναμική τα τελευταία χρόνια.

Κατά το έτος 2018, εν λόγω εξαγωγές υπερδιπλασιάσθηκαν (+113%), αγγίζοντας τα 80 εκ. ευρώ, ενώ την τελευταία τριετία, έχουν σχεδόν τριπλασιασθεί.

Αντιστοίχως, όσον αφορά τον κλάδο του αλουμινίου, η Ελλάδα εξάγει στα ΗΑΕ κυρίως ελάσματα, ταινίες, φύλλα, καθώς και κατασκευές αλουμινίου. Εν λόγω εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία έτους 2018, συνιστούν ποσοστό 7,5% επί των συνολικών μας εξαγωγών στα ΗΑΕ, συνολικής αξίας 24 εκ. ευρώ.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφεται συρρίκνωση των εξαγωγών προϊόντων αλουμινίου κατά 19%. Πάντως, σε βάθος τετραετίας (2015-2018), οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων αλουμινίου στα ΗΑΕ έχουν σχεδόν διπλασιασθεί.

Απάντηση