Τα πλωτά φωτοβολταϊκά αλλάζουν τα πάντα στην ενέργεια

ενέργεια-άνθρακα

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και να έχει καταρρακώσει την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο είχε μια παράπλευρη ωφέλεια: τη μεγαλύτερη μείωση – περίπου 7% σε σχέση με το 2019 – στις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του διεθνούς προγράμματος Global Carbon Project.


Αυτό, όμως, δεν ήταν παρά μια σύντομη ανάσα για τη Γη. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας πρόκειται να αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους το 2021, ποσό που συνιστά τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εκπομπών από το 2010, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται, τι άλλο, οι διογκούμενες ανάγκες για ενέργεια. Ένας γόρδιος δεσμός, αφού χωρίς ενέργεια οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι’ αυτό και οι περισσότερες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να τροποποιήσουν το ενεργειακό τους μίγμα τα επόμενα χρόνια. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι η σύγχρονη τεχνολογία και τα καινοτόμα υλικά που καθιστούν εφικτή τη δημιουργία ενεργειακών υποδομών οι οποίες μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν αδύνατες.

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και να έχει καταρρακώσει την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο είχε μια παράπλευρη ωφέλεια: τη μεγαλύτερη μείωση – περίπου 7% σε σχέση με το 2019 – στις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του διεθνούς προγράμματος Global Carbon Project. Αυτό, όμως, δεν ήταν παρά μια σύντομη ανάσα για τη Γη. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας πρόκειται να αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους το 2021, ποσό που συνιστά τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εκπομπών από το 2010, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται, τι άλλο, οι διογκούμενες ανάγκες για ενέργεια. Ένας γόρδιος δεσμός, αφού χωρίς ενέργεια οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό και οι περισσότερες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να τροποποιήσουν το ενεργειακό τους μίγμα τα επόμενα χρόνια. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι η σύγχρονη τεχνολογία και τα καινοτόμα υλικά που καθιστούν εφικτή τη δημιουργία ενεργειακών υποδομών οι οποίες μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν αδύνατες.

Πηγή: energypress.gr

Απάντηση