Η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στα νησιά μας μέσα από τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και νέων τεχνολογιών, στα πρότυπα των smart cities (έξυπνων πόλεων), αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή ημερίδα.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και η οποία συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «SMILE».
Στην ημερίδα, η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς επίσης εκπρόσωποι των ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, όπως επίσης και ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει συζητηθεί πολλές φορές ότι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν τα νησιά μας, μικρά και μεγάλα, είναι αυτό της ενεργειακής ασφάλειας, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αφού τα νησιά είναι τα πρώτα θύματα των συνεπειών της.
Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας κάποια δεδομένα για τα νησιά της Δωδεκανήσου, αφού για τις Κυκλάδες δρομολογείται κάποια διαδικασία για τη διασύνδεση με την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ο σχεδιασμός για τα νησιά μας έρχεται την επόμενη δεκαετία και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή αυτονομία και επάρκειά τους χθες.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι έχουμε δύο μεγάλες μονάδες στο νησί, επίσης τη διασύνδεση ενός ποσοστού με ΑΠΕ και παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα.
Όμως, η τεχνολογία καλπάζει-συνέχισε-και θέματα που έχουν να κάνουν πλέον με νέες μορφές παραγωγής ενέργειας, αξιοποίηση της ενέργειας, αποθήκευσής της στα μικρά νησιά, τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με τα smart cities θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσουν στα δικά μας τα νησιά.
Έτσι, ο Δήμαρχος θεωρεί ότι, μέσα και από αυτό το πρόγραμμα, θα γίνει ακόμα ένα βήμα για τη δρομολόγηση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών με καθαρή ενέργεια.
Στη συνέχεια, ανέφερε τι έχει γίνει αυτή τη θητεία από πλευράς Δήμου.
Όπως είπε, λοιπόν, πριν δυόμισι χρόνια ξεκίνησαν την καταγραφή του συνόλου των σημείων οδοφωτισμού του νησιού και μάλιστα ανακοίνωσε ότι, συμπτωματικά, χθες ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης πλέον του οδοφωτισμού με το νέο σύγχρονο μοντέλο των λαμπτήρων LED.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται να αντικατασταθούν 30.400 λαμπτήρες στο σύνολο του νησιού και ο κ. Χατζηδιάκος επανέλαβε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δημοτικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και καλύτερης ποιότητας φωτισμού, στη χώρα.
Το δεύτερο είναι ότι η Ρόδος είναι από τους πρώτους Δήμους που ίδρυσαν ενεργειακή κοινότητα σε συνεργασία με συνεταιρισμούς, με επιχειρήσεις, με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες.
Επίσης, έχουν αξιοποιήσει κάποια παράλληλα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων (σ.σ. Δημαρχείο).
Το τελευταίο είναι ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με ιδιώτη, άνοιξε το θέμα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα αυτοκίνητα και υπέδειξαν δέκα σημεία σε όλο το νησί για να τοποθετηθούν οι φορτιστές.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Φλεβάρης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πολυνησιακού της χαρακτήρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, γίνονται σοβαρές και σημαντικές επενδύσεις και ενσωματώνεται η νέα τεχνολογία με τη συμβατική, κάτι που είναι υποχρεωτικό γιατί οι ΑΠΕ όταν κάποια στιγμή δεν παράγεται ενέργεια πρέπει να δώσουν τη σκυτάλη στις συμβατικές και να έχουμε μία ροή ενεργειακή.
Όμως, προχωράμε μπροστά, είπε, και ξεπερνώντας κάποιες δυσκολίες, όπως τις αντιδράσεις στις Κυκλάδες για τις ΑΠΕ, πάμε και κάνοντας βήματα, ενσωματώνοντας την τεχνολογία και καλωσορίζοντας τέτοιες δράσεις για να προσπεράσουμε τις στρεβλώσεις.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η εκπρόσωπος του H2020 Smile Project, Dr. Funda Cansu Ertem- Kappler, η οποία παρουσίασε τις καινοτόμες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται πιλοτικά στα τρία Ευρωπαϊκά νησιωτικά συστήματα Σάμσο, Μαδέιρα και Όρκνεϊ και με ποιον τρόπο οι λύσεις αυτές θα αξιοποιηθούν στα Ελληνικά νησιά.
Πηγή: energypress.gr