Τα γραφεία-παγόβουνο που πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα του Τελ Αβίβ

παγόβουνο

Το κτίριο με τους 28 ορόφους που θυμίζει παγόβουνο και έχει ως στόχο να αφήσει το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.


Ο Βρετανός-Ισραηλινός σχεδιαστής και αρχιτέκτονας Ron Arad έχει πλέον ολοκληρώσει ένα κτίριο με γραφεία στο Τελ Αβίβ παίρνοντας έμπνευση από ένα παγόβουνο.

Πρόκειται για μια γυάλινη εξωτερικά κατασκευή της οποίας το μέγεθος διευρύνεται στο κέντρο και βρίσκεται στη γειτονιά Nahalat Yitsak στην πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο πύργος ToHΑ, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει 28 ορόφους και φαίνεται πως θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της πόλης.

Φωτο: Ron Arad Architects

«Το ίδιο το κτίριο έχει εμπνευστεί από ένα παγόβουνο», ανέφερε ο Arad στο Dezeen. H ιδέα ήταν να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή με το έδαφος, έτσι ώστε να δημιουργεί το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

Βέβαια, για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, έπρεπε το μέγεθος του κτιρίου να είναι μεγαλύτερο στο κέντρο απ’ό,τι στην οροφή και στο έδαφος».

Το ToHA στηρίζεται πάνω σε τρεις μεγάλους πυλώνες και στο κέντρο αυτών, δηλαδή κάτω από το κτίριο, βρίσκεται μια μοναδική πλατεία. «Επιθυμία μας ήταν να επέμβουμε πάνω στο Γη με τέτοιον τρόπο που να αφήσουμε το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα και γι’αυτό δημιουργήσαμε ένα καινούργιο πάρκο στην πόλη, παρόλο που δεν υπήρχε χώρος για κάτι τέτοιο».

Φωτο: Ron Arad Architects

Ο Arad, που για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ έχει συνεργαστεί με τον τοπικό αρχιτέκτονα Avner Yashar, επέλεξε να τοποθετήσει ζώνες με φυτά στο έδαφος και όχι στην κορυφή του κτιρίου, προκειμένου η τελευταία να μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ταράτσα.

Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου, τουλάχιστον όσον αφορά τη βάση του, είναι επενδυμένο με Dekton, ένα χειροποίητο αλλά αρκετά συμπαγές υλικό της εταιρίας Cosentino.

Μάλιστα, χάρη στο υλικό αυτό εξασφαλίζεται και ο εξαερισμός του κτιρίου, ενώ παράλληλα προσδίδει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική γοητεία. Πέρα, όμως, από τη βάση, το Dekton χρησιμοποιείται επίσης στο εσωτερικό: στο έδαφος, στο ταβάνι, στους τοίχους και στα πάνελ.

Φωτο: Ron Arad Architects

Στο εσωτερικό του πύργου, το πάτωμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι είναι σχεδιασμένο με βάση το ποιοι έχουν νοικιάσει τους εκάστοτε χώρους.

Ο ToHA είναι ένας από τους δύο πύργους που θα κατασκευαστούν στην περιοχή με τον δεύτερο να είναι ήδη σε εξέλιξη και το ύψος αναμένεται να ξεπεράσει αυτό του πρώτου, καθώς θα έχει 75 ορόφους (εν αντιθέσει με τους 28 του ToHA). Συγχρόνως, η σύνδεση ανάμεσα στα δύο εντυπωσιακά κτίρια πρόκειται να γίνει μέσω ενός διαδρόμου.

Η πλήρης ολοκλήρωση του ToHA αναμένεται το 2024, ενώ η κατασκευή ενός πρώτου τμήματος της τελικής του μορφής αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο. Όταν, όμως, ολοκληρωθεί αυτό το έργο, τότε θα αποτελέσει τον υψηλότερο πύργο στο Ισραήλ.

Προς το παρόν, το υψηλότερο κτίριο της χώρας είναι το Azrieli Sarona Tower, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το γραφείο Moshe Tzur Architects, και βρίσκεται αρκετά κοντά στον πύργο ToHA του Arad. H ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ουρανοξύστη έγινε το 2017, έχει 61 ορόφους και ύψος 238.5 μέτρα.

γραφεία-παγόβουνο
Φωτο: Ron Arad Architects
γραφεία-παγόβουνο
Φωτο: Ron Arad Architects
γραφεία-παγόβουνο
Φωτο: Ron Arad Architects

Πηγή: dezeen.com

Απάντηση