Τα δίδυμα πέτρινα σπίτια της Λέσβου που γίνονται ένα με το τοπίο, ανάμεσα στις ελιές

δίδυμα-πέτρινα-σπίτια-της-Λέσβου

Σε κάθε νησί υπάρχουν κάποια μυστικά τα οποία οι ντόπιοι δεν τα μοιράζονται για κανέναν λόγο και πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να τα ανακαλύψεις μόνος σου. Ενα τέτοιο μυστικό μέρος είναι ο ανεξερεύνητος κόλπος της Γέρας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου. Σε αυτή την προικισμένη περιοχή με μοναδικές ομορφιές δεσπόζει ένα εντυπωσιακό συγκρότημα από δύο κατοικίες, που έχουν γίνει ένα με το φυσικό τοπίο.


Το έργο, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Trichonas Architecture, έχει σχεδιαστεί για δύο οικογένειες που διατηρούν στενή φιλία και επιθυμούσαν να απαλλαγούν από το βάρος της σύγχρονης αστικής ζωής δημιουργώντας έναν χώρο για διακοπές και ξεκούραση. Και τι καλύτερο από τον κόλπο της Γέρας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου, μια περιοχή κατάφυτη από ελαιώνες και, φυσικά, θάλασσα!

δίδυμα-πέτρινα-σπίτια-της-Λέσβου

Οι κατοικίες, όπως αναφέρει το The Greek Foundation που έχει δημιουργηθεί με στόχο την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, αναπτύσσονται σε μια έκταση 35 στρεμμάτων στο απομονωμένο αυτό παραθαλάσσιο μέρος της Λέσβου με στοιχεία κοινής αρχιτεκτονικής.

δίδυμα-πέτρινα-σπίτια-της-Λέσβου

Και τα δύο σπίτια είναι ισόγειες κατοικίες, οι οποίες αναπτύσσονται σε δύο διαφορετικά επίπεδα λόγω της πλαγιάς του εδάφους και διαθέτουν υπόσκαφο τμήμα και υπόγειο. Η βασική αρχή του σχεδιασμού ήταν η αρμονική σύνδεση των δύο κατοικιών με το φυσικό τοπίο. Για αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιήθηκαν καθαρά πρισματικά σχήματα από πέτρινο τοίχο, χαρακτηριστικό των γύρω κτιρίων της υπαίθρου (αγροικίες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.λπ.).

Επιπλέον, η μάζα του κτιρίου ακολουθεί το φυσικό έδαφος, χωρίς να ξεχωρίζει έντονα από το τοπίο, επειδή μεγάλο μέρος του είναι χτισμένο υπόγεια. Περνώντας στη διαρρύθμιση, κάθε κατοικία έχει έναν ενιαίο χώρο στο πρώτο επίπεδο, που περιλαμβάνει την είσοδο, το σαλόνι, την κουζίνα και την τραπεζαρία. Και οι δύο διεισδύουν στο έδαφος μέσω ενός εσωτερικού διαδρόμου.

δίδυμα-πέτρινα-σπίτια-της-Λέσβου

Σε αυτό το υπόγειο τμήμα υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και τρία υπνοδωμάτια με δικό τους μπάνιο. Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει το κυρίως υπνοδωμάτιο με μπάνιο και βεράντα.

Σημειώνεται πως οι πέτρινοι τοίχοι διατηρούν τις κατοικίες δροσερές το καλοκαίρι και ζεστές τον χειμώνα και ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται επίσης από πέτρα, ενώ ελαιόδεντρα καθώς και άλλη φύτευση ολοκληρώνουν το φυσικό τοπίο.

Ενα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον σύνολο, ήπια ενταγμένο στο περιβάλλον του.

Ταυτότητα έργου:

Επίβλεψη:Αλέξιος Παναγιώτης Τριχωνάς
Πολιτικός Μηχανικός:Ταξιάρχης Βέρρος
Δομική Μηχανική:Ευστράτιος Χατζόγλου
Κατασκευή:Technima Aegean S.A.
Υπεύθυνος κατασκευής:Νικόλαος Τριχωνάς
Φωτογραφίες:© Παύλος Αβαγιανός

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση