Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 11,4% τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου του 2021, σχεδόν τετραπλάσια από την αύξηση 3% που σημειώθηκε την περίοδο Μάιος 2020 – Μάιος 2021.


Νέα αύξηση στα οικοδομικά υλικά για την κατασκευή κτιρίων ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., που έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για «πάγωμα» μιας αγοράς που ήδη βρίσκεται στα όριά της. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 11,4% τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου του 2021, σχεδόν τετραπλάσια από την αύξηση 3% που σημειώθηκε την περίοδο Μάιος 2020 – Μάιος 2021.

Δεν αυξάνονται μόνο οι τιμές, αλλά αυξάνεται σημαντικά και ο ρυθμός ανόδου τους.

Αυτό κάνει παράγοντες της αγοράς να ανησυχούν για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον, καθώς ήδη πολλές εργασίες έχουν αναβληθεί με την ελπίδα να πραγματοποιηθούν όταν περάσει η κρίση, αν και όταν οι τιμές επιστρέψουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ενώ το κόστος όσων έργων βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης έχει εκτοξευθεί, ξεπερνώντας κατά πολύ τους προϋπολογισμούς.

Τα όρια απορρόφησης του αυξημένου κόστους έχουν ήδη ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις των τιμών να περνούν σχεδόν αυτούσιες στην τελική τιμή, δημιουργώντας νέες πιέσεις στην αγορά ακινήτων.

Crash test

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αύξηση 1,1% στις τιμές των υλικών σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, όταν το 2021 η αύξηση από τον Απρίλιο έως τον Μάιο ήταν 0,7%. Σε επίπεδο δώδεκα μηνών, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 7,3%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Η εικόνα είναι παρόμοια σε όλους τους δείκτες. Οι αυξήσεις τιμών… αυξάνονται.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στην ηλεκτρική ενέργεια κατά 80,1% και ακολουθούν πετρέλαιο (diesel) 37,6%, τούβλα 21,7%, σίδηρος οπλισμού 18,6%, αγωγοί χάλκινοι 18,4%, πλαστικοί σωλήνες 14,4%, παρκέτα 12,5%, ξυλεία οικοδομών 11,2%, υαλοπίνακες ασφαλείας 9,7%, εντοιχισμένα ντουλάπια 9,6%, σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου 9,3%, έτοιμο σκυρόδεμα 9,2%, παράθυρα ξύλινα 9,2%, πόρτες εσωτερικές 9,1%, κουφώματα αλουμινίου 8,9%, σωλήνες χαλκού 8,3%, θερμαντικά σώματα 7,6%, τσιμέντο 7,4%, πλαστικό, ακρυλικό, νερού 7%, μαρμαρόπλακες 6,8% και άλλα πλακίδια (π.χ. δαπέδου ή τοίχου) με αύξηση της τάξης του 6,2%.

Επιπτώσεις

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι, πρώτον, της ενδεχόμενης αναβολής υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξέλιξη που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών. Δεύτερον, της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους και της ενδεχόμενης μετακύλισης μέρους αυτής στις τιμές κατοικιών, που θα εκτοξευθούν. Η απότομη αύξηση των τιμών μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ως θετική εξέλιξη, όμως, δεδομένης της στεγαστικής κρίσης, ενδέχεται να επιδεινώσει ένα ήδη σοβαρό πρόβλημα.

Σε δική της ανάλυση, η Alpha Bank ανέφερε ότι το ποσοστό των επιχειρηματιών που εκτιμά ότι οι ελλείψεις υλικού ή και εξοπλισμού θα περιορίσουν την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Μάιο του 2021 και μετά. Τον Μάρτιο του 2022, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 13 μονάδες, ενώ από το 2019 μέχρι και τον Απρίλιο πέρυσι, η μέση τιμή του δείκτη ήταν σχεδόν ίση με τη μονάδα.

«Καμπανάκι»

Εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει και την ανησυχία για «φρένο» στην επενδυτική δραστηριότητα της αγοράς ακινήτων που είχε εκφράσει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση του Διοικητή για το 2021. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της ΤτΕ ανέφεραν ότι «οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, οι οποίες προς το παρόν απορροφώνται σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, ενδέχεται να αρχίσουν σταδιακά να αποτυπώνονται στα νέα έργα και στις τιμές των ακινήτων, ιδίως εφόσον διαφανεί ότι οι επιβαρύνσεις θα έχουν διάρκεια που θα επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη αποτίμηση των ακινήτων». Παρά τις αυξήσεις, οι επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς διατηρούν θετικές προσδοκίες για το Real Estate, κάτι που συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ομως, η απότομη άνοδος των τιμών αυξάνει σημαντικά το κόστος των κατασκευαστών. Με την ανάγκη οι τιμές να συγκρατηθούν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, το κέρδος των επενδυτών σε νέα έργα μειώνεται σημαντικά, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει σε διαφορετικές επενδύσεις, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς. Σε μεγάλο βαθμό, η πορεία της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα κριθεί από τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης και το πόσες επιχειρήσεις και έργα θα έχουν τις αντοχές για να επιβιώσουν.

Ανατιμήσεις – σοκ στα οικοδομικά υλικά (Μάιος 2022 – Μάιος 2021)

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά

Πηγή: cretalive.gr

Απάντηση