Στην τελική ευθεία το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη

Κοζάνη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, ισχύος 15 μεγαβάτ, που αποτελεί μέρος του mega project των 230 μεγαβάτ.


Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ολοκλήρωσε σε χρόνο-ρεκόρ 90 ημερών τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση και κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού των 15 μεγαβάτ, εκπέμποντας ένα σήμα αξιοπιστίας προς την αγορά, απαραίτητο για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της σχεδίου αν αναλογιστεί κανείς τους χρόνους που μέχρι σήμερα απαιτούσαν οι διαγωνισμοί της ΔΕΗ για την κατασκευή νέων έργων.

Στον διαγωνισμό για το πρώτο μικρό φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, προϋπολογισμού περί τα 10 εκατ. ευρώ συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες και σύμφωνα με πληροφορίες ως μειοδότρια φαίνεται να προκρίνεται η ΜΕΤΚΑ, ενώ η έναρξη της κατασκευής του έργου αναμένεται μέσα στον Ιούλιο. Στον διαγωνισμό για το δεύτερο φωτοβολταϊκό, ισχύος επίσης 15 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ περίπου, μειοδότησε η ΤΕΡΝΑ.

Με την κατακύρωση των δύο διαγωνισμών η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, σε εκτάσεις των ορυχείων της ΔΕΗ στην Κοζάνη, θέτοντας τις βάσεις για ένα μεταλιγνιτικό ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 28 Μαΐου αναμένεται η κατάθεση των προσφορών και για το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW που μαζί με τα δύο μικρά των 15 MW συμπληρώνει το κλάστερ των 230 μεγαβάτ.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες και η κατακύρωση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου στην εταιρεία Ηλέκτωρ. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει διασφαλίσει έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου, Κιμώλου, Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων.

Με τους ρυθμούς που προχωράει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκτιμάται ότι μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2021 θα έχει ξεπεράσει τα 250 μεγαβάτ σε εγκατεστημένη ισχύ, καλύπτοντας κατά το ήμισυ τον στόχο για τους πρώτους 36 μήνες που έθεσε η διοίκηση του κ. Κωνσταντίνου Μαύρου με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Το πενταετές πλάνο της εταιρείας προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ 1,5 γιγαβάτ για την ανάπτυξη των οποίων η θυγατρική της ΔΕΗ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου (RWE, EDP Renewables, Masdar Taaleri), ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία και με ελληνικούς ομίλους.

Το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τον τομέα των ΑΠΕ δεν αφήνει απέξω καμία τεχνολογία, ούτε και αυτή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις με διεθνείς εταιρείες που κατέχουν τεχνογνωσία στην ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων και διερευνά περιοχές για την χωροθέτησή τους.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει άδειες για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ, εκ των οποίων τα 2 γιγαβάτ στα ορυχεία της Κοζάνης για την ανάπτυξη των οποίων έχει υπογράψει MoU με τη γερμανική RWE. H πορεία αυτών των έργων συναρτάται άμεσα με την εξέλιξη του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2020.

Πηγή: kathimerini.gr

Απάντηση