Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των GRIMSHAW ARCHITECTS, κ. Steven Kennedy απαντά σε 5 ερωτήσεις της Etem.
Κύριε Kennedy, έχετε μια αγαπημένη σκέψη από έναν διάσημο αρχιτέκτονα ή μια σκέψη που σχετίζεται με γνωστό αρχιτέκτονα;
Ο πρώτος δημοφιλής αρχιτέκτονας που με δίδαξε ήταν ο Alvar Aalto. Μου άρεσε η σύνδεση μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης. Αυτό υπερβαίνει τη χωρική κατανόηση, είναι θέμα διαφορετικών αισθήσεων – όρασης, ακοής, αφής.
Περιγράψτε μας την πόλη του μέλλοντος, για παράδειγμα, πώς θα μοιάζει σε 50 χρόνια από τώρα;
Πιστεύω ότι οι πόλεις του μέλλοντος θα είναι πολύ πιο πράσινες από ότι είναι τώρα. Νομίζω ότι το πλησιέστερο στις πόλεις του μέλλοντος είναι η Σιγκαπούρη επειδή είναι πραγματικά χτισμένη με πράσινο προσανατολισμό.
Είναι απαραίτητο για εμάς ως μηχανικοί, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες να χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για τη δημιουργία πράσινων πόλεων όσον αφορά μεμονωμένα κτίρια, καθώς και πάρκα και χώρους πρασίνου. Ακόμη και στις στέγες των κτιρίων μπορούμε να δημιουργήσουμε κατάλληλους χώρους πρασίνου.
Ποιο είναι το αριστούργημα της Αρχιτεκτονικής, όλων των εποχών, σύμφωνα με εσάς;
Ο Καθεδρικός Ναός του Durham. Μεγάλωσα πολύ κοντά στο Durham, οπότε έχω περάσει πολύ χρόνο σε αυτόν το οικοδόμημα, και κάθε φορά βρίσκω κάτι που με εξιτάρει – για παράδειγμα, τα θεμέλια του, που έχουν βάθος ενός μέτρου (χτισμένο σε ένα βραχώδες οροπέδιο και περιτριγυρισμένο από τρεις πλευρές από ένα ποτάμι). Ότι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Ναού ήταν Μουσουλμάνος. Βρίσκω πάντα στον Καθεδρικό Ναό κάτι συναρπαστικό με πολλούς τρόπους.
Πώς θα περιγράφατε το ατομικό σας στυλ – την υπογραφή που αφήνετε σε ένα έργο;
Κάνοντας τους ανθρώπους να νιώθουν καλά και χαρούμενοι, αυτή είναι η υπογραφή μου. Όλα τα άτομα που χρησιμοποιούν το κτίριο κάθε μέρα – από τους ιδιοκτήτες του, μέχρι και εκείνους που το συντηρούν, οι καθαριστές πρέπει να νιώθουν χαρά. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την πτυχή: Εάν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον «ανθρωπισμό» ενός κτιρίου, μπορεί να καταστεί πιο επιτυχημένο, και έτσι να μετατρέψει την δική μου συμμετοχή, σε μέγιστη επιτυχία.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία;
Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Είναι σαν να ρωτάω αν έχω ένα αγαπημένο μουσικό συγκρότημα. Υπάρχουν τόσες πολλές μεγάλες μπάντες. Επιτρέψτε μου να σκεφτώ…. “Οι Συνήθεις Ύποπτοι (είναι αμερικανική ταινία neo-noir, του 1995, σε σκηνοθεσία Μπράιαν Σίνγκερ και σε σενάριο Κρίστοφερ Μαγκουάιρ)”.
Πηγή: etem.gr