Στέλιος Κόχυλας – Ιδρυτής / Πρόεδρος της Analko: Στόχος μας η παράλληλη ανάπτυξη εταιρείας & κλάδου δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους

40 χρόνια ANALKO!!! Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την θεαματική ομολογουμένως πορεία.

40 Χρόνια ANALKO λοιπόν, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες όλων αυτών των ετών, νιώθω βαθιά ικανοποίηση για ό,τι καταφέραμε μαζί με τους συνεργάτες μου, αγωνιζόμενοι με συνέπεια και εντιμότητα. Αποδεικνύεται πλέον και ιδιαίτερα την περίοδο των τελευταίων 7 ετών της κρίσης, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή. Μπορεί η τύχη να ευνοήσει ορισμένους ανθρώπους σε κάποια στιγμή της ζωής τους αλλά αυτό είναι μια στιγμή και τίποτα άλλο. Ο δημιουργικός άνθρωπος είναι σε συνεχή εγρήγορση, αναπτύσσει τη σκέψη του τα ενδιαφέροντά του, ψάχνει ακατάπαυστα για καινοτομίες που θα βελτιώσουν τον ίδιο ως άτομο, τη δουλειά του και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Όταν ξεκινήσαμε πριν σαράντα χρόνια με μια μικρή μονάδα ανοδίωσης, σας μιλώ ειλικρινά, η σκέψη μας ήταν από τότε στο επόμενο βήμα. Δεν εφησυχάσαμε ποτέ και ξέρετε γιατί: διότι αυτό που κάναμε τότε το είχαμε σχεδιάσει με παρόν και μέλλον. Καταφέραμε να διακρίνουμε τις τάσεις της αγοράς προσαρμόζοντας ανάλογα τα επιχειρηματικά μας σχέδια. Είχαμε τεκμηριωμένη άποψη του τι χρειάζεται μια εταιρεία για να προκόψει, δεν κοιτάξαμε ποτέ το δένδρο αγνοώντας το δάσος. Θέλω να πω δηλαδή ότι ο στόχος μας, ήταν πάντα και παραμένει, η παράλληλη ανάπτυξη εταιρείας και κλάδου, δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μας και το αποτέλεσμα θεωρώ ότι μας δικαιώνει.

Μετά από επενδύσεις ετών ποιες οι δυνατότητες της Ανάλκο σήμερα στις απαιτήσεις της αγοράς;

Στην ANALKO έχουμε δαπανήσει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια και περισσότερα από 30 από το 2004 που δημιουργήσαμε και την μονάδα της Ρουμανίας. Θα μπορούσαμε να δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο ως σημαντικό μέγεθος, με πολύ λιγότερα κεφάλαια. Δεν το κάναμε διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο είναι το αντικείμενο μας, ξέρουμε τις απαιτήσεις που έχει η επιφανειακή προστασία για να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό της και βέβαια είχαμε πάντα σαν πρώτο στόχο την ποιότητα και μετά όλα τα άλλα. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στον συνεργάτη μας θέλουμε να είναι τεκμηριωμένα ποιοτικές. Στην ANALKO συμπορευόμαστε με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, εξελίσσουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας, ερευνούμε για νέες μεθόδους που αφορούν στο αντικείμενό μας, πιστοποιούμε κάθε προϊόν των υπηρεσιών μας με διεθνή πιστοποιητικά. Τα τελευταία δύο χρόνια συνεργαζόμαστε με κορυφαίες εταιρείες σε προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, όπως η Intracom και άλλες των οποίων δεν μπορώ να αποκαλύψω το όνομα λόγω της ιδιαιτερότητας των προϊόντων που παράγουν. Επανήλθαμε το 2010 και στην ανοδίωση με μια υπερσύγχρονη μονάδα με όλες τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Απομένει μόνο η πιστοποίηση της προ ανοδίωσης και βρισκόμαστε εν μέσω της διαδικασίας.

Η βαφή είναι το τελικό στάδιο επεξεργασίας των προφίλ. Είναι ουσιαστικά η τελική εικόνα για τον καταναλωτή, τι συναισθήματα σας δημιουργεί αυτό;

Πράγματι η δουλειά μας έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το αισθητικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου κρίνεται αυστηρά. Θεωρώ μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ο τρόπος που ελέγχουν τη δουλειά μας ξεφεύγει από τα λογικά πλαίσια. Αναγνωρίζουμε ότι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό σε μια κατασκευή και περιέχει πάντα τον κίνδυνο ακόμη και της αχρήστευσης του τελικού προϊόντος αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επισκευάζεται. Παρόλα αυτά επιλέξαμε να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με την κατά τεκμήριο δυσκολότερη επεξεργασία των αρχιτεκτονικών προφίλ αλουμινίου, (την προστασία μεταλλικών επιφανειών) επειδή μας αρέσουν τα δύσκολα. Μας εξιτάρει η δυσκολία που μέσα από την εφαρμογή της ανακαλύπτουμε εκατοντάδες άγνωστες πτυχές της δουλειάς μας. Ίσως αυτή η (εμμονή μας) στην παροχή μιας τόσο δύσκολης και υπεύθυνης υπηρεσίας στον κλάδο του αλουμινίου, να μας έφερε στην κορυφή της Ευρώπης μεταξύ των τριών μεγαλύτερων ελεύθερων βαφείων. Βεβαίως έχουμε την στήριξη όλων των άμεσων και έμμεσων συνεργατών μας σ’ αυτή την προσπάθεια. Οι διελάσεις οι οποίες έχουν σχεδιάσει και αναπτύξει εξαιρετικά συστήματα, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τον διεθνή ανταγωνισμό. Οι εταιρείες παραγωγής χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε κατά την προεργασία των προφίλ πριν την βαφή, επίσης παράγουν εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Οι εταιρείες παραγωγής χρωμάτων πούδρας, έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την ανθεκτικότητα των υλικών τους με αποτέλεσμα η Η/Β να έχει ζήτηση σε όλο και περισσότερες εφαρμογές. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός εξελίσσεται συνεχώς μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα και συνεχώς τα εξελίσσουμε, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους επαγγελματίες όλης της χώρας να τα εκθέτουν στους υποψήφιους πελάτες τους. Για όλα τα παραπάνω μας διακατέχει ένα συνεχές δημιουργικό άγχος, το οποίο ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε.

Ανήκετε στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου με πολλά έργα στο ενεργητικό σας, θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι’αυτό.

Το όνομα της ANALKO είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα μεγαλύτερα έργα στην χώρα μας και όχι μόνο. Το δύσκολο για εμάς είναι να αναφερθούμε σε έργα που δεν συμμετείχε η εταιρεία μας. Θέλω να πω, πως με δεδομένο ότι τα μεγάλα έργα τα αναλαμβάνουν πολλοί υπεργολάβοι, βρισκόμαστε σε όλα τα έργα με μεγάλη η μικρότερη συμμετοχή. Αεροδρόμιο Αθηνών, Μετρό, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, Μέγαρο Μουσικής, Ίδρυμα Νιάρχου, Αεροδρόμιο Χανίων, το 50% των μεγάλων έργων στην Ρουμανία, πάνω από 10 χιλιάδες τόνους ανοδιωμένων προφίλ σε εξαγωγές. Είμαστε σε συνεχή επαφή με μεγάλες εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού με αντικείμενο την έναρξη συνεργασίας σε νέα προϊόντα πάνω στο αντικείμενό μας πάντα. Λυπάμαι που δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες ακόμη.

Η κατάρρευση της οικοδομής τι προβληματισμούς σας δημιουργεί;

Σίγουρα τα πρώτα συναισθήματα είναι θλίψη για τις τόσες οικογένειες που συντηρούσε η οικοδομή επί σειρά ετών και σήμερα βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Ο κλάδος της οικοδομής βρίσκεται σε μια δύσκολα αναστρέψιμη πτωτική πορεία θα έλεγα και αυτό μας σοκάρει όλους εμάς που ζήσαμε τα τριάντα και πλέον χρόνια εκείνης της απίστευτης ευημερίας. Χρησιμοποιώ τον όρο (απίστευτη) διότι πράγματι προβληματίστηκα πολλές φορές στο παρελθόν για το ποια θα είναι η κατάληξη της εικονικής ας μου επιτραπεί ο όρος πραγματικότητας που βιώναμε. Μέσα σε μια περίοδο ευδαιμονίας, αναδειχτήκαν πολλά κακώς κείμενα στο Ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Είδαμε εργολάβους να σηκώνουν πολυκατοικίες με δανεικά, είδαμε εμπόρους να ανοίγουν εμπορικά επίσης με δανεικά, στήθηκαν επιχειρήσεις με διάφορες δραστηριότητες με κεφάλαια προερχόμενα από τραπεζικά δάνεια. Θα ερχόταν σίγουρα κάποια στιγμή η ώρα να επιστραφούν αυτά τα δάνεια!! Δυστυχώς όταν ήρθε η ώρα εκείνη οι περισσότεροι δανειζόμενοι βρέθηκαν με μόνο κεφάλαιο, ακάλυπτες επιταγές. Αυτή κατά την προσωπική μου γνώμη ήταν η αρχή του τέλους για πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων φυσικά και πολλές υγιείς και φερέγγυες. Επειδή στην εταιρεία μας είχαμε εδώ και πολλά χρόνια, όπως προανέφερα, αυτές τις ανησυχίες, φροντίζαμε μεθοδευμένα να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Σωτήρια θα έλεγα ήταν η απόφασή μας για τη δημιουργία της νέας μονάδας με την προσθήκη και της ανοδίωσης. Οι κινήσεις μας σε εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού όπου κρινόταν απαραίτητο, η συνεχής επάνδρωση των εργοστασίων με επιστήμονες εξειδικευμένους, η ακατάπαυτη ενασχόληση με τον άνθρωπο συνεργάτη (εργαζόμενο) στις ανάγκες του για ποιοτικότερη απόδοση, μας φέρνουν σε ένα καλό θα έλεγα σημείο σήμερα και αντιμετωπίζουμε θετικά το μέλλον. Η εξωστρέφεια για τις Ελληνικές επιχειρήσεις είναι θεωρώ μονόδρομος και αν θέλετε είναι και εισιτήριο για να επιστρέψει η χώρα μας στην υγιή επιχειρηματικότητα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως για τις πολλές και καταξιωμένες εταιρείες που διαθέτει ο κλάδος του αλουμινίου σε όλους τους τομείς. Θεωρώ ότι οι Ελληνικές διελάσεις προσφέρουν πλέον προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κατάλληλα για κάθε έργο ανά τον κόσμο. Δεν είναι τυχαία η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών σε προφίλ αλουμινίου, σύστημα η βιομηχανικό, σε όλες σχεδόν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά και στις υπόλοιπες Ηπείρους. Διαπιστώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι και οι Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες κουφωμάτων με την τεράστια εμπειρία που διαθέτουν έχουν παράλληλη εξέλιξη. Αυξάνονται συνεχώς οι πελάτες μας κατασκευαστές που μας εμπιστεύονται για την βαφή κουφωμάτων προς εξαγωγή. Αν μη τι άλλο όλα τα παραπάνω είναι φως στο τούνελ της κρίσης. Αυξάνονται συνεχώς οι πελάτες μας κατασκευαστές που μας εμπιστεύονται για την βαφή κουφωμάτων προς εξαγωγή. Αν μη τι άλλο όλα τα παραπάνω είναι φως στο τούνελ της κρίσης.

Στον απόηχο του 6ου Συνεδρίου Κατασκευαστών της ΠΟΒΑΣ ήταν έντονο το αίσθημα συνεργασίας σύμπνοιας όλων των φορέων για να υπάρξει μια αποτελεσματική αντίδραση. Ποια η γνώμη σας για τους φορείς, τις εκθέσεις και τα Συνέδρια του κλάδου.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι η Ανάλκο βρίσκεται πάντα δίπλα σε κάθε εκδήλωση του κλάδου. Αυτό συμβαίνει διότι πιστεύουμε πολύ στην αποτελεσματικότητα της προσπάθειας των πολλών. Ανήκουμε σε έναν κλάδο που το τελικό προϊόν περνάει από πολλά χέρια μέχρι να ολοκληρωθεί. Θεωρούμε λοιπόν πώς είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να έχουμε κοινό σημείο αναφοράς το άρτιο αποτέλεσμα. Παρακολουθώντας επί σειρά ετών τις διάφορες εκδηλώσεις, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα και εννοώ σε τόσο υψηλό επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών, χωρίς αυτές. Συντάσσομαι λοιπόν με όλους αυτούς που βλέπουν τα συνέδρια, τις εκθέσεις και κάθε εκδήλωση ως μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων για την πρόοδο των εταιρειών μας και δεσμεύομαι ότι η εταιρεία μας θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Απάντηση