Σταθάκης: Τεράστιες οι δυνατότητες των ενεργειακών κοινοτήτων

Σταθάκης-Ενεργειακές-Κοινότητες

Τους τρόπους που μπορούμε να παράγουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 25 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιδοτηθούν με ποσοστό από 50 έως 60% ενώ η δράση θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2019.

Παράλληλα με το νόμο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία στη βουλή καθορίζεται η τιμή ενώ η παραγωγή μπορεί να είναι έως 1MW.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τις δυνατότητες που παρέχει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, αγρότες και απλούς πολίτες οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν για να παράγουν ενέργεια την οποία καταναλώνουν.

Η Θεσσαλία είναι πρωτοπόρα σε αυτό τον θεσμό επεσήμανε ο κ. Σταθάκης καλώντας τους φορείς και τους πολίτες να συνεργαστούν για την παραγωγή ενέργειας.

«Οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν μόνο πλεονεκτήματα καθώς προβλέπεται η παραγωγή να γίνεται στο τόπο της κατανάλωσης.

Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η παραγωγή να γίνεται εντός των ορίων της περιφέρειας. Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα μέλη της Κοινότητας να έχουν από μια ψήφο, ανεξάρτητα από τις μετοχές που κατέχει, κάτι που σημαίνει απόλυτη δημοκρατία».

Ο. Σταθάκης εξήγησε ότι μέχρι το 2030 πρέπει να παράγουμε το 32% που καταναλώνουμε από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Σήμερα παράγουμε το 29% και ελπίζουμε μέχρι το 2030 να φθάσουμε να παράγουμε μεγαλύτερο ποσοστό και να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ηλεκτροκίνηση, τονίζοντας ότι «το 2030 το 10% των μέσων μεταφοράς θα γίνεται με ηλεκτροκίνηση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα στους ΤΟΕΒ και τους αγρότες το νέο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Ακολούθησε ομιλία και παρουσίαση όλων των στοιχείων από τον Ειδικό Σύμβουλο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Δημήτρη Τσέκερη.

Πριν από την εκδήλωση ο κ. Σταθάκης ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Πινακοθήκης από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και την αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης κα Άννυ Ψάρρα.

Πηγή: b2green.gr

Απάντηση