Στα υψηλά τετραετίας το αλουμίνιο στα 2.001 δολάρια

αλουμίνιο

Νέα άνοδο καταγράφει η τιμή στο αλουμίνιο, η οποία ξεπέρασε στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου τα 2.000 δολάρια και διαπραγματεύεται στα 2.001 δολάρια ο τόνος.

Στα συγκεκριμένα επίπεδα η τιμή του αλουμινίου αγγίζει το υψηλό τετραετίας ενώ συνολικά το 2017 σε σχέση με το 2016 καταγράφει κέρδη της τάξης του 20%. Μάλιστα, το αλουμίνιο υπεραποδίδει έναντι όλων των άλλων μετάλλων καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο.

Αφορμή για τη νέα άνοδο της τιμής του αλουμινίου που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, στάθηκαν οι πληροφορίες ότι η κινεζική Shandong Group  σχεδιάζει να αναστείλει τη λειτουργία του 30% της δυναμικότητας αλουμίνας και του 30% της δυναμικότητας αλουμινίου στο διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου.

Ακόμη βεβαίως δεν έχουν γίνει γνωστές σε όρους πραγματικού τονάζ, η δυναμικότητα που θα αποσυρθεί από τον κινεζικό όμιλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου και οι αναλυτές εκτιμούν πως δυναμικότητα περίπου 3-4 εκατομμυρίων τόνων μπορεί να ανασταλεί φέτος, ήτοι περίπου το 1/10 της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας, πράγμα που σημαίνει σημαντική συρρίκνωση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, το Πεκίνο έχει ζητήσει από τους παραγωγούς αλουμινίου και χάλυβα σε 28 κινεζικές πόλεις να μειώσουν την παραγωγή τους κατά την χειμερινή περίοδο που ξεκινά το Νοέμβριο σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η δε μετοχή της κρατικής Aluminium Corp of China (Chalco) έχει σημειώσει άλμα 47% από τις αρχές του Ιουλίου, ενώ η μετοχή της εισηγμένης στο Shenzhen, Yunnan Aluminium, έχει καταγράψει ράλι 55%.

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η Wood Mackenzie εκτιμούν ότι 3 τόνοι αλουμινίου θα περικοπούν σε αυτόν τον πρώτο γύρο μείωσης της παραγωγής από την Κίνα.

Οι τιμές του αλουμινίου έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος, παρ’ολ’αυτά οι αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου. “Η τάση είναι σαφώς προς μια πολύ πιο σφιχτή ισορροπία στην αγορά και οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά”, σχολιάζει ο Ami Shivkar της WoodMackenzie.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση