2017 Ειδήσεις Ενέργεια

Στα σκαριά το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο

πλωτό αιολικό πάρκο
Print Friendly, PDF & Email

Ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας θα εγκατασταθεί το πρώτο παγκοσμίως πλωτό αιολικό πάρκο από τη Statoil.

Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα, όπου οι ανεμογεννήτριες είναι πακτωμένες στον βυθό, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ανεμογεννήτριες θα επιπλέουν πάνω από το νερό, περίπου όπως οι σημαδούρες.

Το σύστημα σταθεροποίησης αναπτύχθηκε από τη Statoil, στην οποία ανήκει και το πάρκο. Η εταιρεία εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η αιολική ενέργεια σε θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη, όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συμβατικές ανεμογεννήτριες.

Μαζί με τα πτερύγιά τους, οι ανεμογεννήτριες έχουν ύψος 175 μέτρα, ενώ εκτιμάται πως θα παράγουν τουλάχιστον ίση ποσότητα με τα συμβατικά μοντέλα ανάλογου μεγέθους.

Παρόλο που είναι αρκετά ακριβές στην κατασκευή τους, η Statoil εκτιμά πως στο μέλλον θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά τα κόστη, όπως κατάφεραν να κάνουν και οι κατασκευαστές των συμβατικών ανεμογεννητριών για υπεράκτια πάρκα.

Έτσι, η εταιρεία πιστεύει πως θα μπορέσει να αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την τεχνολογία της, με ανάλογα υπεράκτια πάρκα ειδικά στην Ιαπωνία και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, όπου η θάλασσα έχει μεγάλο βάθος.

Πηγή: insomnia.gr

Απάντηση