Το σπίτι «κάτω από τις φραγκοσυκιές» στην Ίο

Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μάλλον δύσκολο να διακρίνει κανείς την κατοικία αυτή η οποία απολαμβάνει το τέλειο καμουφλάζ των βράχων χάρη στην πέτρα.

Το βράδυ, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός δίνει το στίγμα της πάνω σε αυτήν την απομακρυσμένη πλαγιά της Ίου. Αυτό δεν είναι ένα πελώριο σπίτι με πισίνα και υπερβολές, αλλά ένα καλαίσθητο καταφύγιο που εμπεριέχει όλα όσα πραγματικά χρειάζεται κανείς για να περάσει ιδανικά το ελληνικό καλοκαίρι.

Εμπνευστές και εκτελεστές του έργου είναι οι αρχιτέκτονες (Τάσος Γούσης, Joost Frijda και Έντυ Ρόμπερτς) του αθηναϊκού «gfra architecture» που κλήθηκαν να σχεδιάσουν μια εξοχική κατοικία για ένα ζευγάρι, σε μια ήσυχη, απομακρυσμένη πλαγιά της Ίου και μακρυά από τη θάλασσα.

Η πρόθεση ήταν απλή: το σπίτι να αποτελεί τον απόλυτο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης, προσφέροντας επαφή με τη φύση του νησιού και στοχεύοντας στην ανεμπόδιστη θέα.

Το σπίτι «κάτω από τις φραγκοσυκιές»

Ο σχεδιασμός της κατοικίας ακολούθησε τη λογική του υπόσκαφου, χωρίς όμως να ανήκει στην κατηγορία αυτή. Η κατοικία αναπτύσσεται σε μια στάθμη 150 περίπου τετραγωνικών, σε ένα ελαφρώς επικλινές αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων.

Διαθέτει μια όψη με δυτικό προσανατολισμό, έχοντας επαφή στις υπόλοιπες με τα περιβάλλοντα πρανή του οικοπέδου. Το δώμα σκεπασμένο και αυτό με χώμα και φυτεμένο με φραγκοσυκιές, προσφέρει μόνωση αλλά και εναρμόνιση του κτηρίου με το φυσικό τοπίο.

Η μοναδική όψη είναι επενδυμένη με την τοπική πέτρα, χτισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραπέμπει ευθέως στις υπάρχουσες ξερολιθιές, εντάσσοντας ήπια το κτίριο στο περιβάλλον του. Το εσωτερικό, σε αντίθεση με την εξωτερική εμφάνιση του κτηρίου, έχει αντιμετωπιστεί με σύγχρονη αισθητική.

Η κουζίνα, η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κρεβατοκάμαρα είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος ενιαίος χώρος. Η αίσθηση αυτή εντείνεται από το κοινό υλικό που επιλέχθηκε τόσο για τους τοίχους, όσο και για τα πατώματα, μια τσιμεντοκονία σε απαλή γήινη απόχρωση.

Ο φυσικός έμμεσος φωτισμός από τους φεγγίτες της οροφής ενισχύει την καθαρότητα των χώρων, προσδίδοντας μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Στοιχεία του έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: gfra architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Φωτεινή
Εμβαδόν: 150 m2
Τοποθεσία: Ίος
Κύριος του έργου: Ιδιώτης
Μελέτη: 2014
Κατασκευή: 2015
Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης

Πηγή: lifo.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση