Σπίτι – εγκατάσταση σε κεντρική γέφυρα του Λονδίνου τιμά τους πρόσφυγες της πόλης

Σπίτι-πρόσφυγες

Ο νοτιοκορεάτης καλλιτέχνης Do Ho Suh κατασκεύασε ένα αντίγραφο του σπιτιού στο οποίο έζησε στα παιδικά του χρόνια και το έβαλε πάνω από έναν δρόμο στο Σίτι του Λονδίνου.

Η εγκατάσταση ονομάζεται «Bridging Home» και είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο σπίτι πάνω σε μια πεζογέφυρα που συνδέει δυο κτίρια που είναι από τη μια και την άλλη μεριά της οδού Γουόρμγουντ, η οποία περνάει κοντά από τον σταθμό Liverpool Station.

Η απλή κατασκευή έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα πολύ ψηλά κτίρια της περιοχής: μια κοίλη οροφή με αετώματα, ξύλινος σκελετός, τοίχοι από τούβλα, παράθυρα με κλειστά πατζούρια.

Ένας από τους τοίχους του «Bridging Home» κρεμιέται από τη μία άκρη της πεζογέφυρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κατασκευή μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή, να καταρρεύσει.

Χρησιμοποιώντας ως μοντέλο το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε, ο Do Ho Suh θέλει να «κάνει δήλωση» για την ιστορία των μεταναστών στο Λονδίνο.

Ταυτόχρονα, να αναλογιστεί τη δική του εμπειρία μετακίνησης από τη μια χώρα στην άλλη.

«Για μένα, ένα κτίριο είναι κάτι παραπάνω από χώρος.

Δεν είναι μόνον κάτι φυσικό, αλλά είναι επίσης κάτι μεταφορικό και κάτι ψυχολογικό» λέει ο νοτιοκορεάτης καλλιτέχνης.

Η εγκατάσταση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Sculpture in the City», ενός προγράμματος που θέλει γλυπτά να ξεφυτρώνουν σε διάφορα σημεία του Square Mile, και της ετήσιας πρωτοβουλίας «Art Night».

Θα παραμείνει στην πεζογέφυρα για έξι μήνες.

Πηγή: in.gr

Απάντηση