SOS για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Αλουμινίου

βιομηχανία

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων και το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ξεκινήσει από την Eurometaux την ένωση που εκπροσωπεί πανευρωπαϊκά τις επιχειρήσεις του κλάδου.


Το βασικό μήνυμα της εκστρατείας αυτής που αφορά και την Ελλάδα, καθώς διαθέτει ισχυρή και εξωστρεφή βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου είναι ότι τα μη σιδηρούχα μέταλλα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κλιματικά ουδέτερη οικονομία και επομένως το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν τα μέταλλα αυτά θα παράγονται εντός της Ευρώπης ή θα εισάγονται από άλλες χώρες.

“Αυτό που θα συμβεί στη βιομηχανία των μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια θα δοκιμάσει την αξιοπιστία των πολιτικών της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Mikael Staffas, Διευθύνων Σύμβουλος της Boliden και Πρόεδρος της Eurometaux της Ένωσης των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών παραγωγής μη σιδηρούχων μετάλλων, με αφορμή η δημοσιοποίηση νέας έκθεσης με τίτλο “το μέλλον των μετάλλων σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη” για τη συμβολή του τομέα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

“Ο τομέας των μετάλλων θα βρίσκεται στην καρδιά μιας καθαρής, πράσινης οικονομίας.

Θα υπάρχει εκθετική ζήτηση για τα υλικά μας εξαιτίας των τεχνολογιών στις οποίες θα βασιστούμε για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών, όπως οι μπαταρίες, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το μεγάλο ερώτημα της Ευρώπης είναι εάν τα υλικά αυτά θα παράγονται στην Ευρώπη ή αλλού” πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Ευρώπη οι προοπτικές για την κλιματικά ουδέτερη οικονομία είναι λαμπρές λόγω των υψηλών ποσοστών εξηλεκτρισμού και της ανακύκλωσης. Μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 81% εφόσον ο τομέας του ηλεκτρισμού συνεχίσει την πορεία της απανθρακοποίησης.

Ήδη το ένα τέταρτο των μετάλλων που ανακυκλώνονται σε όλο τον κόσμο παράγεται στην Ευρώπη και έχουμε προσδιορίσει τους τομείς προτεραιότητας για την καινοτομία.

Ωστόσο οι ευρωπαϊκές μεταλλουργίες πρέπει να ανταγωνιστούν τα προϊόντα από την Κίνα που επιδοτούνται άδικα ενώ η παραγωγή τους παράγει οκτώ φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας των κινεζικών ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, υπογραμμίζει ο κ. Staffas.

Ο κλάδος των μη σιδηρούχων μετάλλων δείχνει την άμεση αναγκαιότητα η ΕΕ να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για το λεγόμενο Green New Deal και για τη νέα βιομηχανική πολιτική.

Η Ευρώπη θα πρέπει να εξασφαλίσει οικονομική, απαλλαγμένη από ρύπους ηλεκτρική ενέργεια στις βιομηχανίες της και παράλληλα να τις εξασφαλίσει τα αναγκαία εργαλεία για να είναι ανταγωνιστικές παγκόσμια.

Διαφορετικά οι κλιματικές πολιτικές θα διαταράξουν την ανταγωνιστικότητα εξαιρετικών επιχειρήσεων την ίδια στιγμή που σε άλλες περιοχές θα συνεχιστεί η ανταμοιβή της ρύπανσης. 

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης του Vrije Universiteit Brussel είναι:

Vrije Universiteit Brussel, έχει πολλά εντυπωσιακά στοιχεία για τον ευρωπαϊκό κλάδο μετάλλων:

  • Η ζήτηση μη σιδηρούχων υλικών προβλέπεται να αυξηθεί λόγω της χρήσης τους στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι θα χρειαστούν μέχρι το 2050 300% περισσότερα μέταλλα για την παραγωγή ανεμογεννητριών, 200% για την παραγωγή φωτοβολταϊκών και 1.000% για την παραγωγή μπαταριών.
  • Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων είναι πρωτοπόρος στον εξηλεκτρισμό και την κυκλικότητα. Η απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του τομέα κατά 81% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Όλες οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας έχον συμφωνήσει ότι η διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται χωρίς εκπομπές άνθρακα θα είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την επίτευξη της “κλιματικής ουδετερότητας”.
  • Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, αλλά αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα. Πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το 85% των επιδοτήσεων στον τομέα του αλουμινίου κατευθύνθηκε σε 5 κινεζικές εταιρείες στο διάστημα 2013 – 2017, συνολικά 60 δις ευρώ. Απαιτείται εξωστρεφής πολιτική ανταγωνισμού για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους στρεβλώσεις που επηρεάζουν όλη τη βιομηχανία μετάλλων. 

Καταλήγοντας ο τομέας της βιομηχανίας μετάλλων έχει ήδη απευθύνει μήνυμα στον νέο Επίτροπο για το Green New Deal Frans Timmermans ότι θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το πως θα υποστηρίξει τις πρωτοπόρες βιομηχανίες που ήδη κάνουν βήματα για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και της κυκλικότητας.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος προτρέπει τους αντιπροέδρους της Επιτροπής που είναι αρμόδιοι για μια νέα βιομηχανική στρατηγική ότι θα πρέπει να εξετάσουν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών από ανταγωνιστές σε όλο τον κόσμο.

Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα αλλά και της νέας βιομηχανικής στρατηγικής μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να εφοδιάζεται σε μεγάλο ποσοστό με μέταλλα που έχουν παραχθεί εντός της ΕΕ με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα.

*Του Χάρη Φλουδόπουλου

Απάντηση